Po prostu użyłbym mniej fantazyjnej, a bardziej czytelnej czcionki, to wszystko. Wydaje mi się, że podane kroje są pod tym względem stosowniejsze. Bardzo ciekawym fontem jest Consolas.
Po prostu użyłbym mniej fantazyjnej, a bardziej czytelnej czcionki, to wszystko. Wydaje mi się, że podane kroje są pod tym względem stosowniejsze. Bardzo ciekawym fontem jest Consolas.
Ostatnio edytowane przez tiroy ; 21-07-2009 o 14:26
40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
Capture One 5, GIMP, Machinery
Udostępniłem wersję 1.5.1 programu.
1. Zmieniłem czcionkę daty.
2. Wszystkie zdjęcia przechowujące informację o orientacji, są w razie potrzeby obracane.
Napisz proszę, czy teraz jest ok.
Zależało mi na tym, aby konfiguracja była zintegrowana z plikiem programu a także, aby była ona łatwo dostępna. Dlatego wybór padł na zapis konfiguracji w nazwie pliku.
W następnej wersji umożliwię dublowania nazw, rozwiązanie takie jest jest w Viście - dopisywanie numeru w nawiasie.
Jednak i w obecnej wersji, można poradzić sobie z tym problemem. Można zaznaczyć opcję kopiowania zdjęć do osobnego katalogu z zachowaniem struktury podkatalogów.
Dzięki za wszystkie uwagi i propozycje.
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 21-07-2009 o 15:56 Powód: Automerged Doublepost
I tak powinno pozostać, to czyni ten program wyjątkowym i przyjemnym w użyciu. Można mieć kilka ikonek ze swoimi ulubionymi ustawieniami, pod forum, pod miniaturki, pod rozdziałkę monitora i bez zmiany ustawień, bez kombinowania po prostu przeciągać foldery nad odpowiednie ikony.
To co przede wszystkim decyduje o użyteczności tego programu w moich oczach, poza dobrym algorytmem wyostrzającym, to właśnie pełna niezależność każdej kopii programu z parametrami w jego nazwie.
Dodatkowo mogę go mieć na pendrive czy podesłać rodzicom pocztą, by sami zmniejszali fotki. Bez tego program straci bardzo, bardzo dużo.
Reszta zmian idzie w bardzo dobrym kierunku, to jeden z bardziej użytecznych małych programów, jaki widziałem od dłuższego czasu.
40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
Do tej propozycji, nie jestem przekonany.
Program jest dedykowany do zmniejszania zdjęć, które mają być wyświetlane na ekranie monitora. Pod tym kątem projektowany był algorytm ostrzenia i dobierane były wszystkie parametry programu.
Czcionkę dla daty chciałbym mieć dobraną w taki sposób, aby w razie potrzeby, dało się datę bez problemów na zdjęciu przeczytać. Przy założeniu, że zdjęcie jest prezentowane na ekranie monitora, data wypisana czcionką o stałej wielkości, powinna być zawsze czytelna.
To jest moja subiektywna opinia i wcale nie musi być słuszna. Jeżeli się z nią nie zgadzacie, to zapraszam do dyskusji.
Dlaczego nie? W tej chwili niezależnie jaką rozdzielczość docelową wybierzesz, tekst daty będzie miał stałą wielkość w pikselach. A więc czasem będzie za duży, czasem za mały do przeczytania. Inna rzecz, że implementacja elastycznej wielkości fontu zapewne implikuje odległość od krawędzi obrazku.
Tak czy siak niech autor decyduje, co z tym dalej![]()
Mhm, chyba niezbyt szczęśliwie się wyraziłem. Może przykład:
Chodzi o to, że przy resize do całkiem dużych rozmiarów (powiedzmy powyżej 1200 pikseli) i oglądaniu foty z dopasowaniem do rozmiaru ekranu daty się nie odczyta, bo będzie za mała. Wydaje mi się, że od jakieś rozdzielczości warto zwiększać wielkość fontu.
Opcja ze zbyt dużym tekstem występowałaby przy resize do małych obrazków, ale wtedy wstawianie daty chyba w ogóle traci sens
Tę opcję widzę jako szczególnie przydatną dla kompletnych fotograficznych laików wykonujących w swojej pracy różnego rodzaju dokumentację techniczną wspieraną fotografią obiektu czy przedmiotu (jak np. agenci ubezpieczeniowi). Oni nie będą wiedzieć, co to jest EXIF i czym go odczytać. Natomiast gdy przyjdzie im wykonać odbitki, to data wykonania zdjęcia jest czasem bardzo istotna i musi być czytelna niezależnie od rozdzielczości zdjęcia.