Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Filtry UV Samyang -tanio i dobrze?

Zablokowany

Domyślnie Filtry UV Samyang -tanio i dobrze?

Hej!

Jakosc optyki Samyanga 85mm/1.4 wszyscy pewnie doskonale juz naja Ciekaw jestem czy korzysta ktos z filtrow Samyanga, ktore podobnie jak obiektywy sprzedawane sa w niskich cenach? -Moze warto sie na nie skusic?

Bede wdzieczny za podzielenie sie wraznami

Pozdr.

Domyślnie

Witam
    podnoszę ten temat, bo jestem zainteresowany a jakoś nikt nic nie dopisał. Może ktoś się pokusi o jakieś testy!
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Nikt nie odpisuje, jak myślicie dlaczego?

Bo ludzie nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Jeśli chcecie filtr tylko do zabawy, eksperymentowania to powiedziałbym że warto kupić, jednak jeśli poważnie myślicie o fotografii to raczej omijałbym tę firmę
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Nikt nie odpisuje, jak myślicie dlaczego?

Bo ludzie nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Jeśli chcecie filtr tylko do zabawy, eksperymentowania to powiedziałbym że warto kupić, jednak jeśli poważnie myślicie o fotografii to raczej omijałbym tę firmę
    Czy takie samo zdanie masz na temat do obiektywow firmy Samyang? Skoro potrafia zaprojektowac i wykonac soczewki z powlokami to chyba wykonanie filtru nie jest problemem..
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Równie dobrze można by się zapytać, dlaczego nie kupuje się filtrów CPL i innych z tej półki cenowej. Gdyby wysoka jakość była za grosze, szanowani producenci filtrów już dawno wypadli by z gry.

Jakość sprzętu optycznego (niestety) kosztuje, tu nie ma nic za darmo...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Pewnie tak, ale Samyang robi tylko UV'ki, tak samo zreszta jak Canon, Tamron, Sigma...A to, tak mi sie wydaje, tylko kawalek szkla, podobno w samyangu dobrego, oraz powloki wycinajace promienie UV i antyrefleksyjne.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niestety - darmowy lunch nie istnieje - przedmiot jest warty tyle ile kosztuje a jeszcze częściej znacznie mniej. miałem kiedyś kumpla handlarza z giełdy zawsze mawiał że najwięcej zarabia na kabelku IDE bo jak krzyczy za niego 10zł to nie wydaje się drogi a kupuje za 2zł - wniosek przedmioty tanie nie są tanie dlatego że producent robi tanio a sprzedawca zszedł z marży, najczęściej marża jest znacznie wyższa i sprzedawca na tanim zarabia więcej niż na analogicznym drogim, a drogie musi sprzedawać żeby ludzie nie powiedzieli że tylko taniochę sprzedaje - pokrętne to wszystko ale tak to działa.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ale te same tasiemki roznych firm byly w identycznej cenie, a filtry o tym samym rozmiarze juz nie Marza sprzedawcy to tylko jego zarobek i sa to grosze do zarobku producenta, gdzie koszty produkcji (najczesciej w Chinach) to nie liczacy sie element ceny...Duza firma to duze stale koszty dzialalnosci, wysokie ceny, a jakosc?

Coś już napisał

Domyślnie

Z tego widziałam, to te filtry niewiele tańsze są do Hoya, przynajmniej w foto tipie, nie wiem jak gdzie indziej. Pewnie i podobnie. Niemal ta sama cena. Jednak jakoś bałabym się próbować czegoś takiego. Mam na myśli - chyba jeszcze nie do końca sprawdzony sprzęt Widziałam tylko UV HMC, nic innego.. Zastanawia mnie tylko jakość zdjęć i ostrość, czy są jakieś problemy

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczółka_maja Zobacz posta
    Z tego widziałam, to te filtry niewiele tańsze są do Hoya, przynajmniej w foto tipie, nie wiem jak gdzie indziej. Pewnie i podobnie. Niemal ta sama cena. Jednak jakoś bałabym się próbować czegoś takiego. Mam na myśli - chyba jeszcze nie do końca sprawdzony sprzęt Widziałam tylko UV HMC, nic innego.. Zastanawia mnie tylko jakość zdjęć i ostrość, czy są jakieś problemy
    Niewiele tansze? Dla przykladu wezmy srednice 67mm , samyang (8 powlok antyrefl.) ok.45pn, hoya shmc (12 powlok antyrefl.) juz 80pln, roznica jak dla mnie jest spora Nie znalazlem ile hoya hmc ma powlok wiec porownalem do porownania wzialem shmc.
    Ostatnio edytowane przez szymekgd ; 19-07-2009 o 22:29

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów