Pokaż wyniki od 1 do 10 z 478

Wątek: jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby udzielić mi kilku wskazówek, w jaki sposób wykorzystać taką lampę oddaloną od aparatu? Czy np ustawić ją trochę z boku, pod kątem? Wiem, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji zdjęciowej, ale chodzi mi o jakieś uniwersalne uwagi. Ewentualnie proszę o wskazanie strony czy poradnika gdzie można znaleźć jakieś przykłady wykorzystania takiej lampy np w plenerze.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby udzielić mi kilku wskazówek, w jaki sposób wykorzystać taką lampę oddaloną od aparatu? Czy np ustawić ją trochę z boku, pod kątem? Wiem, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji zdjęciowej, ale chodzi mi o jakieś uniwersalne uwagi. Ewentualnie proszę o wskazanie strony czy poradnika gdzie można znaleźć jakieś przykłady wykorzystania takiej np w plenerze.

http://foto.jasiu.pl/index.html
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja natomiast mam mały problem z nowo zakupionym kablem off-shoe.
    Teoretycznie wszystko jest ok, na kabel zapinam 580EXII, całość przymocowana do softboxa 80x80. Gdy tylko popchnę lampę do przodu, prawdopodobnie robi się jakieś zwarcie na złączu kostka-lampa i lampa zaczyna wyzwalać się sama, tzn błyska co jakiś czas i pomaga jedynie wyłączenie i włączenie lampy. Czy mieliście podobne przypadki? Jeśli tak, to może macie sposób aby sobie poradzić z tym problemem i jesteście w stanie podzielić się nim??
    pkt 8 regulaminu

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witajcie,

odswieze troche tamat w konkretnym celu. Kupilem 4m kabel na u sprzedawcy guni1 czyli w InFoto. Niestety - kabel nie obsluguje ETTL (lampa nie obsluguje trybu Hs - przy czasach ponizej 1/200 symbol czasu miga i lampa wali pelna moca). Poniewaz skontaktowal sie ze mna inny allegrowicz, ktory tez kupil kabel u tego sprzedawcy - wyglada na to, ze wadliwa jest cala partia. To tak w ramach ostrzezenia. Sam kabel wyglada solidnie, ma dodatkowe ramie do zamocowania lampy z kablem na statywie - niestety - nie dziala podstawowa funkcja, dla ktorej go kupilem. Sklep zachowal sie jak najbardziej fair - jestem umowiony na zwrot.

Czy ktos trafil gdzies jeszcze na wadliwe kable ?? Chce kupic kabel gdzie indziej, ale nie chce "powtorki z rozrywki"

Pozdrawiam

Ps. sory za brak polskich liter, ale jestem w UK na kompie znajomych, ktorzy nie maja zainstalowanego polskiego jezyka.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta

Czy ktos trafil gdzies jeszcze na wadliwe kable ?? Chce kupic kabel gdzie indziej, ale nie chce "powtorki z rozrywki"
    Ja kupiłem ten kabel, na prawdę dobra jakość wygląda jak oryginał tyle, że dłuższy.
    http://www.allegro.pl/item714357328_...non_oc_e3.html

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmi Zobacz posta
    Ja kupiłem ten kabel, na prawdę dobra jakość wygląda jak oryginał tyle, że dłuższy.
    Dzięki za info. Mam tylko jedno pytanie - da się to zamocować na statywie itd? A dokładniej - czy ta kostka mocowana pod lampą ma spodem jakieś mocowanie? Mam blendę California Sunbounce z Flashbracketem który pozwala na montaż lampy na stopce jak w aparacie albo poprzez gwint statywowy. Posiada ten kabel coś takiego?

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Dzięki za info. Mam tylko jedno pytanie - da się to zamocować na statywie itd? A dokładniej - czy ta kostka mocowana pod lampą ma spodem jakieś mocowanie? Mam blendę California Sunbounce z Flashbracketem który pozwala na montaż lampy na stopce jak w aparacie albo poprzez gwint statywowy. Posiada ten kabel coś takiego?
    Tak, ta kostka z pod lampy ma gwint od dołu 1/4 cala, więc śmiało to można wkręcić np szybkozłaczkę.

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmi Zobacz posta
    To co kupiłeś to oryginał, bez żadnych wątpliwości. Ale lepiej to kupic o 50 złotych taniej u Chińczyka albo kupić u Chińczyka wersję krótką za 50-60 złotych i wymienić kabel na oczywiście zwykły sterowniczy bo sprężynki nigdzie w tym kraju nie znajdziesz. Taki zestaw wyniesie Cie, jak sam polutujesz około 70 złotych.
    Trzeba jedynie uważać przy rozkręcaniu wtyczki która montuje się na puszce, jest tam mała sprężynka do blokowania zatrzasku.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    ...bo sprężynki nigdzie w tym kraju nie znajdziesz...
    Znajdziesz bez problemu, chociażby na Allegro. Nadaje się do tego np. kabel mikrofonu radia CB (są nawet wersje o długości ponad 1.5 m).
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów