Strona 36 z 147 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

,

odkopie trochę temat )
    Żonka straciła służbowego i zaczyna mieć apetyt na mojego HP-ka, więc przezornie rozglądam się za czymś nowym. Dziś dotarła do mnie oferta Dell z LCD z podświetlaniem LED. Spotkaliście się z czymś takim ?? Jak to się ma do jakości obrazu itp ?? Wprawdzie pracuje na podpiętym zewnętrznym EIZO, ale jak już coś , to chciałbym i do "mobilnej" pracy. Ucinam spekulacje: sprzęt z firmy ogrodniczej nie wchodzi w rachubę - po pierwsze: niedawno wywaliłem 3K na PS dla windows, po drugie: za bardzo przyzwyczajony jestem do tego środowiska.

W HP (i całej masie który widzę w handlu) wnerwia mnie błyszcząca powłoka LCD - nie dość, że świeci się jak psu... to jeszcze jasność obrazu na niej zależna jest od kąta nachylenia. Czy owe panele z podświetleniem LED będą wolne od tej bolączki ?? Ktoś się z czymś takim zetknął ??

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 08-07-2009 o 22:31

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Dziś dotarła do mnie oferta Dell z LCD podświetlanym diodami LED. Spotkaliście się z czymś takim ?? Jak to się ma do jakości obrazu itp ?? Wprawdzie pracuje na podpiętym monitorze zewnętrznym EIZO,
    To są wyświetlacze TN, mają praktycznie zerowy kąt widzenia w pionie i zgodnie z tym co Pan zaobserwował, przy odchylaniu pół ekranu ciemnieje. Pański Eizo S1931, który jest wszakże monitorem domowym, zjada na śniadanie, wszelkie najnowsze wynalazki laptopowe z dowolnej klasy cenowej. Łącznie z pięciocyfrowymi.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witam Panie Tomku

S1932 dla formalności
    To o wyświetlaczach TN to się odnosiło do podświetlania LED czy do opisywanej przeze mnie niechlubnej właściwości ekranu w posiadanym HP ??

Przeczytałem kiedyś, że HP albo Sony wypuściło serię laptopów właśnie z "podświetleniem LED", co miałoby predestynować ten sprzęt właśnie do zadań foto, gdy więc zobaczyłem taki opis w ofercie laptopa z ok. 3K pomyślałem z nadzieją, że być może technologia ze specjalistycznego sprzętu "trafiła pod strzechy".... ??

Pozdrawiam

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

S1932 dla formalności
    Pamięć zawodna.

To o wyświetlaczach TN to się odnosiło do podświetlania LED czy do opisywanej przeze mnie niechlubnej właściwości ekranu w posiadanym HP ??
    Wszystkich współczesnych laptoków. Nowe podświetlenie nic nie zmienia w kwestii słabej charakterystyki kątowej wyświetlaczy w notebookach.

Przeczytałem kiedyś, że HP albo Sony wypuściło serię laptopów właśnie z "podświetleniem LED", co miałoby predestynować ten sprzęt właśnie do zadań foto, gdy więc zobaczyłem taki opis w ofercie laptopa z ok. 3K pomyślałem z nadzieją, że być może technologia ze specjalistycznego sprzętu "trafiła pod strzechy".... ??
    Niestety, nie jest tak pięknie. O LED wypisuje się niestworzone bzdury, a w rzeczywistości, na jakość, w kontekście naszych zastosowań, nie ma żadnego istotnego wpływu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał

Domyślnie

W HP (i całej masie który widzę w handlu) wnerwia mnie błyszcząca powłoka LCD - nie dość, że świeci się jak psu... to jeszcze jasność obrazu na niej zależna jest od kąta nachylenia.
    Akurat HP z matową powłoką można dostać bez problemu, chciaż to nieszczególnie chyba pomaga na problem z kątami. Jak ostatnio patrzyłem to np. 6910p, 6930p, 8510p można kupić w wersji matowej. Jeżeli nie ma w sklepach typu Biedronka (nie wiem) to należy przycisnąć najbliższego partnera HP...

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Niestety, nie jest tak pięknie. O LED wypisuje się niestworzone bzdury, a w rzeczywistości, na jakość, w kontekście naszych zastosowań, nie ma żadnego istotnego wpływu.
    Dodam jeszcze, że pewnego czasu polując na Macbooka Pro szukałem i szukałem czy aby warto płacić więcej za 3gen i podświetlenie LED, jak się okazało absolutnie nie warto.MacBook Pro vs MacBook Pro (LED)

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_P Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że pewnego czasu polując na Macbooka Pro szukałem i szukałem czy aby warto płacić więcej za 3gen i podświetlenie LED, jak się okazało absolutnie nie warto.MacBook Pro vs MacBook Pro (LED)
    A Rob ma trochę inne zdanie > http://www.robgalbraith.com/bins/mul...146&sr=hotnews
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Inne? Przecież właśnie pisze, że nie warto, bo wg niego glossy, niezależnie od rodzaju podświetlenia się do foto nie nadaje. A wersji nie-glossy w MacBook Pro nie ma.

"How much of a problem this will be is dependent on where you use your laptop and how much reflections raise your blood pressure. For us, they're a deal-stopper on both desktop and laptop displays that we intend to use for regular photo work. Simply put, gloss sucks."
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 09-07-2009 o 10:18
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Inne? Przecież właśnie pisze, że nie warto, bo wg niego glossy, niezależnie od rodzaju podświetlenia się do foto nie nadaje. A wersji nie-glossy w MacBook Pro nie ma.[/I]
    Jest ani-glare w 17", dlatego przytoczyłem ten link, jest tam nawet porównanie.

Oczywiście "gloss sucks"
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Oops. Chodziło mi o starego Macbooka Pro, a tam mamy i matowe i glossy.

Strona 36 z 147 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów