Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: jak podpisywac fotografie?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

A ja inaczej nakładam podpis. W PS stworzyłem sobie szablon podpisu, adres strony na czarnym tle. Następnie wsadowo w XnView konwertuję zdjęcia do np. 840x560 pikseli z jednoczesnym nałożeniem podpisu. Poniżej przykład.

http://www.foto.cichomski.eu/wp-cont...6/IMG_1022.JPG

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    A ja inaczej nakładam podpis. W PS stworzyłem sobie szablon podpisu, adres strony na czarnym tle. Następnie wsadowo w XnView konwertuję zdjęcia do np. 840x560 pikseli z jednoczesnym nałożeniem podpisu. Poniżej przykład.

http://www.foto.cichomski.eu/wp-cont...6/IMG_1022.JPG
    to wyglada tragicznie :P

Bywalec

Domyślnie

Nie chce was martwic, drodzy koledzy, ale te wszystkie nakladane podpisy i adresy stron sa ohydne i preszkadzaja w ogladaniu zdjec. Jesli chcecie zeby ogladajacy was traktowal powaznie to nie robcie polprzezroczystych nakladek z adresem jakbyscie byli jednym z wielu smiesznych polskich portali co wszystko obrandowuja.

Niech was reprezentuja jakosc zdjec, a nie podpisy. W zadnym portfolio naprawde wartym obejrzenia nie widzialem zeby autor sie wyglupial w ramki i podpisy i to co sprawilo ze galeria autora zyskala duza popularnosc nie byl jakis obrzydliwy napis na fotce, natomiast czesto sie amatorzy w to bawia z obawy ze przepadnie im jakas wymarzona szansa na milion dolcow. Jest to rownie i piekne co data wydrukowana na odbitce (pamietacie to?).

Tylko moje przydlugie 0.02PLN. Zapewne wielu sie nie zgodzi, ich wybor.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
    to wyglada tragicznie :P
    Kwestia gustu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Jesli chcecie zeby ogladajacy was traktowal powaznie to nie robcie polprzezroczystych nakladek z adresem jakbyscie byli jednym z wielu polskich portali co wszystko obrandowuja.
    natomiast czesto sie amatorzy w to bawia z obawy ze przepadnie im jakas wymarzona szansa na milion dolcow.
    Czasami nie ma wyjścia. Pewnego rodzaju zdjęcia często są podpie... ze strony.
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 03-07-2009 o 22:52 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

A jak ktos ci wezmie fotke z podpisem to wtedy jest juz wspaniale. Natomiast wyciecie podpisu, jesli by komus zalezalo, wymaga technologii kosmicznych i lat pracy.
    To jak ty zaprezentowales swoja wersje podpisu sprawia, ze nie rozumiem po co bawisz sie w kompozycje kadru skoro na koniec i tak wrzucisz cos w rog. Gdyby tam byla czyjas glowa albo palec to bys ja wycial, po czym wrzuciles prostokat.

Nie chce zebys odebral osobiscie, bo mowie ogolnie - ludzie z solidnym portfolio, ktore przegladaja tysiace osob bo sa linkowane ze wzgledu na jakosc, nie martwia sie o takie bzdety i nie szpeca swoich zdjec, natomiast wielu newbes pragnacych slawy zyje w paranoi, ze ktos zabierze ich cenny pstryk i 20 osob ktore je obejrzy nie pozna nazwiska. Sa mechanizmy, ktore chronia prawo wlasnosci i kiedy sprawa jest tego warta mozna je stosowac. Sa tez mechanizmy do promocji siebie jako autora i swoich galerii. Natomiast wrzucajac podpis na fotke autor nie zyskuje $0.01, za to zyskuje smieszne oszpecenie zdjecia.

Jak juz wspomnialem, to oczywiscie prywatny wybor, nikomu nie zabroni nikt przeciez wstawiania podpisu nawet na 1/4 kadru.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Arial 20-tka, bold, italic, centralnie w środku, na pomarańczowo ... Nie podpisywać!
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

moje zdjecia dosc furtowo laduja na naszej klasie, ludzie sciagaja ze strony i sobie wrzucaja w profile

nie mam nic przeciwko dopoki jest niewyciety podpis, niektorzy wycinaja (podpis daje na ramce a nie na zdjeciu)

niewyobrazam sobie niepodpisywac zdjec, to po prostu byla by GŁUPOTA

sa takie zdjecia na ktore bezczelnie daje znaki wodne przechodzace przez cale fotki, sa to na ogol zdjecia reprezentacji Polski w piłkę, gdzie akredytacje jest ciezko dostac
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Nie chce was martwic, drodzy koledzy, ale te wszystkie nakladane podpisy i adresy stron sa ohydne i preszkadzaja w ogladaniu zdjec. Jesli chcecie zeby ogladajacy was traktowal powaznie to nie robcie polprzezroczystych nakladek z adresem jakbyscie byli jednym z wielu smiesznych polskich portali co wszystko obrandowuja.

Niech was reprezentuja jakosc zdjec, a nie podpisy. W zadnym portfolio naprawde wartym obejrzenia nie widzialem zeby autor sie wyglupial w ramki i podpisy i to co sprawilo ze galeria autora zyskala duza popularnosc nie byl jakis obrzydliwy napis na fotce, natomiast czesto sie amatorzy w to bawia z obawy ze przepadnie im jakas wymarzona szansa na milion dolcow. Jest to rownie i piekne co data wydrukowana na odbitce (pamietacie to?).

Tylko moje przydlugie 0.02PLN. Zapewne wielu sie nie zgodzi, ich wybor.
    To niewiele galerii wartych obejrzenia oglądałeś.
    Czy podpis szpeci zdjęcie? TAK, nie ma tu najmniejszych wątpliwości.
    I o to chodzi. Podobnie jak z brandowaniem muzyki w stacjach radiowych.
    To zwykła konieczność ograniczająca kopiowanie przez kogokolwiek w jakimkolwiek celu bez wiedzy i zgody autora, skoro sobie tego nie życzy.
    Zdjęcie w internecie w miniaturze nie ma na celu wywoływać zachwytu u widza, a jedynie informować że taki to a taki robi to czy tamto i ułatwić z nim ew. kontakt.
    Nie chodzi w tym o szansę na milion dolców, tylko zwykłą regulację praw do zdjęcia uzyskanego niejednokrotnie w wyniku zainwestowanych pieniędzy w akredytacje, modelki, studia, stylistów, kosmetyczki i Bóg jeden wie co jeszcze, o własnym czasie i sprzęcie nie wspominając.
    To zdecydowanie łatwiejsza i prostsza metoda na dochodzenie roszczeń, niż sądy.
    Nie można skopiować? Można ale ten "ochydny podpis", albo za małe zdjęcie?
    Zrób lepsze, nie podpisuj i prezentuj w pełnych rozmiarach wywołując zachwyt u gawiedzi na NK! Dodaj swoją cegiełkę do światowych dóbr kutury!
    Czy coś Cię powstrzymuje?
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Myślę, że strasznie tutaj przesadzacie odnośnie podpisywania zdjęć.

Czy myślicie, że skoro autor, swoimi zdjęciami słynie na pół albo i cały świat, to interesuje go, że ktoś wrzuci fotkę na NK i podpisze "autor ja"?

Jeśli ktoś chce zatrudnić fotografa po jego portfolio (czyli to, że miniaturka ma być "informacją że ktoś robi to i to" - zresztą dziwne stwierdzenie, bo skoro fotka nie ma mnie zachwycić tylko poinformować, że ktoś robi zdjęcia to chyba jakieś bezsensu?) to na pewno nie będzie go szukał na naszej-klasie, blogu wordpress czy jeszcze innym takim cudzie...

Uważam, że podpisywanie zdjęć szpeci zdjęcia, że wiele osób które się tak bardzo martwi o ich kradzież i tak nie ma się czym pochwalić, a jeśli ktoś chce zawinąć zdjęcie, to wytnie sobie podpis i tyle. Kwestia tylko czy zdjęcie gdzieś tam opublikowane znajdzie właściciel i się o nie upomni, bo skoro rozpoznasz swoje zdjęcie z ramką, to tak samo rozpoznasz je z ramką wyciętą i będziesz musiał udowodnić, że to Twoje...

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Drodzy koledzy, jeśli już dojdziecie do porozumienia, czy podpis szpeci zdjęcie, czy nie, to zainteresujcie się darmowym programem FastStone Photo Resizer.
    W wyjątkowo prosty sposób dodaje się m.in. znak wodny. Osobiście polecam.
    Poniżej zamieszczam próbkę, jak wygląda podpis dodany tym programem. Oczywiście sam podpis można wykonać w innym programie.
    Ostatnio edytowane przez mssk ; 04-07-2009 o 13:47
    Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów