Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Strasznie wysoka wartość przysłony ://

stacho85
    Guest

Domyślnie Strasznie wysoka wartość przysłony ://

Witam
    Mam taki problem. Dzisiaj pierwszy raz próbowałem robić zdjęcia nad jeziorkiem. Stosowałem różne czasy naświetlania od 1/125 do 1/500, tryb TV, body 40D, EF 50 1.8. Nie wiem po co zakupiłem osłonę na LCD, nic nie widać po skończeniu zdjęcia, histogramy trochę wyglądały nieciekawie, ale nie spodziewałem się takiego efektu :/

iso 400, 1/200, a F aż 20 :/ efekt -> zdjęcia prześwietlone, bez wyrazu, koloru... nie wiem co jest... dlaczego aż taka duża wartość przysłony została ustawiona przez aparat w tym trybie ?

Dodam, że rok temu mój kolega robił zdjęcia na podobnych nastawach. Przeglądałem je dzisiaj i tam maksymalnie F7-9 miał, ale nie 20 :/

Jak będzie trzeba to wstawię takie szkaradne zdjęcie.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stacho85 Zobacz posta
    Wstaw zdjęcie, koniecznie z exif'em.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

stacho85
    Guest

Domyślnie

http://img91.imageshack.us/img91/1377/img2752aaaa.jpg

to jedno z wielu, efekt różny, ale generalnie jakieś poprześwietlane, ani ekspozycja nie ruszana, nastawy różne, a....

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

... dlaczego aż taka duża wartość przysłony została ustawiona przez aparat w tym trybie ?
    Dodam, że rok temu mój kolega robił zdjęcia na podobnych nastawach. Przeglądałem je dzisiaj i tam maksymalnie F7-9 miał, ale nie 20 :/
    Może było bardzo dużo światła? Porównujesz do tego co było rok temu?
    Trzeba było ustawić ISO 100. Dawaj zdjęcie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...to jedno z wielu, efekt różny, ale generalnie jakieś poprześwietlane, ani ekspozycja nie ruszana, nastawy różne, a....
    No widać, że słoneczko świeciło. Po co w takich warunkach ISO 400?
    Ostatnio edytowane przez Toffic ; 01-07-2009 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po co używałeś tryb Tv? - po co był Ci konkretny nastawiony czas? Po co Iso 400? Aż mam ochotę zapytać, po co Ci taki aparat, skoro nie znasz podstaw. Następnym razem włącz tryb Auto, aparat wybierze lepiej
    Skasowali mi ;(

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

to jedno z wielu, efekt różny, ale generalnie jakieś poprześwietlane, ani ekspozycja nie ruszana, nastawy różne, a....
    sorry, ale ja nie rozumiem w czym problem.. Zdjęcie nie jest prześwietlone, tylko masz niewielkie przepalenia na kostiumie modelki i koszulce dziewczyny w tle. Biorac pod uwage ekspozycję całego zdjęcia to zdjęcie jest naświetlone prawidłowo (choć można było zosastosować ujemną korektę EV) i tak zachował się też aparat/światłomierz. Kolory też sa w porządku. Może czas na kalibrację monitora?;-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

stacho85
    Guest

Domyślnie

http://img37.imageshack.us/img37/9669/img2794aa.jpg

Iso akurat było ustawione na auto. To cała przyczyna ISO ? Po prostu jest to dla mnie . Nigdy nie robiłem zdjęć w tego typu scenerii, dlatego odwołuję się do tamtych zdjęć. Z resztą tam iso również było dosyć wysokie 320. Mogę i takie zdjęcie wstawić.
    suchy wsadz sobie swoje porady w buty, bedziesz wyzszy, jak jestes taki madry to mozemy pogadac na zywo o zyciu, zobaczymy czy sie bedziesz tak wymadrzal. po to jest forum, jak masz problem to nie odpisuj, nie lubie ludzi takiego pokroju jak ty.

OK, twierdzicie ze cała przyczyna to źle dobrana ekspozycja, ok. Po prostu chciałem to porównanać do tego zdjęcia i tyle, wielkie mi HALO :

http://img132.imageshack.us/i/dsc8169resize333.jpg/
    Ostatnio edytowane przez stacho85 ; 01-07-2009 o 00:44 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Iso akurat było ustawione na auto. To cała przyczyna ISO ?
    Niekoniecznie. Aparat zamiast ISO 400 i f/16 mogl ustawić ISO 100 i f/8, zdjęcie naświetlone byłoby tak samo. dlaczego jednak aparat asekuruje się wyższymi czułosciami nawet przy takich warunkach, tego Ci raczej nie powiem:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

stacho85
    Guest

Domyślnie

No właśnie, o tym nie wiedziałem Dzięki, za informację i sorry za trywialne pytanie. No, ale takie jest życie. Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://img37.imageshack.us/img37/9669/img2794aa.jpg

Iso akurat było ustawione na . To cała przyczyna ISO ? Po prostu jest to dla mnie . Nigdy nie robiłem zdjęć w tego typu scenerii, dlatego odwołuję się do tamtych zdjęć. Z resztą tam iso również było dosyć wysokie 320. Mogę i takie zdjęcie wstawić.
    suchy wsadz sobie swoje porady w buty, bedziesz wyzszy, jak jestes taki madry to mozemy pogadac na zywo o zyciu, zobaczymy czy sie bedziesz tak wymadrzal. po to jest forum, jak masz problem to nie odpisuj, nie lubie ludzi takiego pokroju jak ty.

OK, twierdzicie ze cała przyczyna to źle dobrana ekspozycja, ok. Po prostu chciałem to porównanać do tego zdjęcia i tyle, wielkie mi HALO :

http://img132.imageshack.us/i/dsc8169resize333.jpg/
    Poczytaj lepiej o robieniu zdjęć, a nie męczysz forum. To są podstawy, to z czym masz problem i świadczy o Twojej słabej umiejętności szukania wiedzy. Google, a nie forum.
    Skasowali mi ;(

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów