Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Grecja - gdzie warto się udać ?

Domyślnie Grecja - gdzie warto się udać ?

Witam

Mam pytanie dotyczące miejsc w Grecji które warte są uwiecznienia na "kliszy".
    Zapewne znaczna część użytkowników forum ma jakieś doświadczenia z takiej typowo fotograficznej eskapady w te rejony świata

Co byście polecili? gdzie warto się zapuścić ? Wyjazd planuję koło września więc jest jeszcze trochę czasu by ustalić jakieś konkrety. Nie zależy mi na leżeniu brzuchem do góry i sączeniu piwska , bardziej celuję na ciekawą wyprawę z aparatem która sama w sobie jest dla mnie wypoczynkiem

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Ja bylem w podrozy poslubnej na wyspie Zakynthos - genialne miejsce, mala wyspa ale robi sie coraz bardziej popularna niestety. Fajne gorki, klify po zachodniej stronie wyspy, idealne na zachody slonca. Wyspa slynna z zolwi morskich carreta-carreta ktore na plazach skladaja jaja w nocy i poludniowe plaze sa wieczorami zamkniete ale mozna na dlugim czasie zlapac zolwia jak podaza od morza do ladu zeby zakopac jaja. Niesamite to naprawde. Fajna jest sama Olimpia, pierwszy na swiecie stadion itp, masa ciekawych ruin. To tyle ode mnie bo tyle wiem
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Kurcze, ale trudne pytanie.Moim zdaniem to praktycznie cała Grecja warta jest fotografowania. Na kontynencie na pewno Meteory, Okolice Olimpu,Ateny,wybrzeże-to takie najbardziej znane i oklepane tematy, a na wyspach szczególnie znane i lubiane przez fotografów jest Santorini,dalej Rodos, wiele wspaniałych miejsc jest też na Krecie (np.Rethymnon,Chania,Iraklion,wąwóz Samaria,plaże Elafonisi,Knossos-b.zatłoczone, itd). To wszysto są zasygnalizowane tylko najbardziej znane miejsca,ale mnóstwo wspaniałych widoków i urokliwych miejsc,klasztorów, wiosek znajdziesz na uboczu od głównych szlaków.Myslę, że gdziekolwiek pojedziesz do Grecji nie zabraknie Ci malowniczych miejsc i tematów do zrobienia wspaniałych zdjęć.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

Jak chcesz poznać prawdziwą Grecję, to polecam Halkidiki...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Coś już napisał

Domyślnie

Dokładnie jak wyżej pisze kolega Grecja na kontynencie a na wyspach to dwie różne Grecje ja polecam ZAKYNTHOS piękne laguny.

Domyślnie

Noo to się zdecydowałem na Zakynthos Czekam tylko do 10go na kasę. Mam jeszcze pytanko jak to tam cenowo się kształtuje w sensie ile trzeba zabulić przykładowo za skuterek, butelczynę wody i temu podobne atrakcje ?

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

andrewjohn, proszę Cię nie pisz, że są godne polecenia. Godnym polecenia można nazwać Rzym albo Paryż, ale NIE Ateny. Jeśli już komuś bardzo zależy zwiedzić stolicę Grecji to niech poświęci na to 2 max 3 dni.
    Z miejsc, które udało mi się zwiedzić to szczerze mogę polecić Meteory oraz wyspę Mykonos

Co do cen to nie potrafię podpowiedzieć ile może kosztować skuterek - domyślam się, że gdzieś w granicach 30-40€ za dobę. Butelka wody 0,5L ustawowo powinna kosztować 0,50€, natomiast 1€ w miejscach turystycznych to norma. Z jedzenia polecam oczywiście gyrosy bądź to wieprzowe bądź kurczakowe (2-3€) - nie opłaca się brać tzw meridy bo to po prostu 'rozłożony' gyros na talerzu, a kosztuje drugie tyle. Nie pamiętam jak się to nazywa, ale bardzo smaczna jest wątróbka zawinięta w jelita - łatwo to rozpoznać: nad rusztem/obok piecyka kręci się dłuuugi 'szaszłyk' średnicy ok 10cm. Bardzo dobry jest także kebab lub kozie żeberka (czyt. "pajdakia"). Mi najbardziej smakują te ostatnie.....do tego porcja frytek, tzatzyki, kufelek piwa ..... i żyć nie umierać
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 07-07-2009 o 23:37
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MischaPL Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczące miejsc w Grecji które warte są uwiecznienia na "kliszy".
    Noo to się zdecydowałem na Zakynthos
    W takim razie nic więcej nie będę polecał, mimo że kilka razy byłem w Grecji, i tej kontynentalnej i tej wyspiarskiej. Jedynie potwierdzę to:
    Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    mnóstwo wspaniałych widoków i urokliwych miejsc,klasztorów, wiosek znajdziesz na uboczu od głównych szlaków.
    MischaPL, Twoich foto-upodobań nie znam, ale (ja) tego bym się trzymał. Wrzesień to niezła pora, ale nie idealna - turystów w znanych kurortach i przy antykach nie brakuje, więc najlepiej 4-5 rano...
    Mam jeszcze pytanko jak to tam cenowo się kształtuje w sensie ile trzeba zabulić przykładowo za skuterek, butelczynę wody i temu podobne atrakcje ?
    Mam porównanie Krety i Thassos z ostatnich wypraw - na małych wyspach oczywiście drożej. We wrześniu dobry skuter 50cc na Krecie bez problemu 9-10€/doba (2006), Thassos 15€ (2007) - targować się można, a nawet trzeba - do 12€ można (było) zejść. Wody tam nie piłem a resztę jadłospisu podał Lulu1988.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

2006r 10€ >>> 2007r 15€. Przez ostatnie 2 lata ceny strasznie poszły w górę. Może wcześniej trochę przesadziłem, ale dodając po 5€ na rok wychodzi 25€ (może nawet 30€ zawołają) - takie pieniądze trzeba niestety przygotować i nie żałować bo na nogach to się nigdzie nie dojdzie.

Jest jeszcze jedna sprawa - , w którym chcesz jechać. Jeśli tylko możesz to nie jedź tam w sierpniu. W tym miesiącu są największe upały - wiem, że miła odmiana bo słonko itd, ale uwierz, 40-kilka stopni w cieniu wcale nie jest przyjemne, a do słońca (mierzyłem kiedyś w Atenach) może być nawet 60-65 stopni (w godzinach szczytu). Bardzo łatwo wtedy o poparzoną skórę i nawet największe filtry nie pomagają - trzeba siedzieć w hotelu i się nie wychylać.
    Wg mnie najlepszym miesiącem jest wrzesień, z naciskiem na jego drugą połowę. Temperatury zazwyczaj są nieco niższe, ale i tak wysokie, więc nie masz się co obawiać, że zmarzniesz Wieczory są przyjemne, a nie takie, że siedzisz bez koszuli i dalej jest ci gorąco. I chyba najważniejsze podczas wakacji: druga połowa września/pierwsza października to najlepszy czas na kąpiele - morze jest wtedy najcieplejsze i utrzymuje swoją temp do późnych godzin - kiedyś kąpałem się o 2 w nocy i woda była cieplutka
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 08-07-2009 o 10:21
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

eee...na Rodos wynajeliśmy nissana micro za 25 euro na jeden dzień więc nieprzesadzajmy z tymi cenami...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów