Strona 29 z 38 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matiq05 Zobacz posta
    Moje pytanko dotyczy tego czy ktoś to sprawdzał ? czy to coś daje ? Sam robiłem testy i nie widziałem większych różnic... nawet w EXIF napisane jest f8 która to jest max w standardzie w tym aparacie... Wiec jak to jest ? Ta wymuszona przysłona daje coś czy nie ??
    Chyba najlepszą odpowiedź dadzą Ci jednak testy... W A720 IS minimalna przysłona przy max ogniskowej wynosi 4.8, przy wymuszeniu wartości 2.8 jest jaśniej, analogicznie robi się ciemno przy wymuszaniu w drugą stronę. Co do GO która Cię interesuje to wielkich różnic nie zauważyłem, coś wyłazi na kształt ziarna na zdjęciach przy f16. Jest jednak pytanie o sens używania tych wysokich przysłon w kompakcie, A720 IS ostrzy najlepiej przy f4, przy f8 jest już wyraźnie, wyraźnie gorzej. Gdzieś na CB było o przeliczaniu przysłony dla kompaktu, wychodziło że f8 odpowiadałoby f64 (!) dla lustra. Nie wiem czy to prawda czy bzdura, bo źródeł zdaje się nie było ale coś jest na rzeczy- dyfrakcja musi być okropna i rozdzielczość obiektywu tym samym też, chyba tylko do eksperymentów to się nadaje.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Kiedyś robiłem testy dla A710IS jakie są możliwości ustawienia maksymalnej przysłony na CHDK i takie otrzymałem wyniki:
    -38mm - F:8
    -60mm - F:8,75
    -89mm - F:9,65
    103mm - F:10,11
    161mm - F:11,94
    210mm - F:13,74
    Informacje te udostępnia też CHDK, w exifie nie widać zmian.

Dale65
    Guest

Domyślnie Usuwanie bad pixeli za pomocą CHDK i w ogóle

Mój stary A560 ma 7 widocznych bad pixeli, kiedyś to nie przeszkadzało, ale przy takiej ilości staje się to powoli widoczne. Wiem, że w serwisie można remapować bad pixele, ale po gwarancji już dawno, a oprogramowanie serwisowe nigdy nie wypłynęło do internetu. Trudno. Dłubiąc w CHDK znalazłem funkcję usuwającą bad pixele i po kilku godzinach zabawy udało mi się to uruchomić i działa tak jak powinno, ale do tego trzeba całe CHDK zamulające aparat. Do tego trzeba je startować ręcznie przy włączeniu. Czy da się zrobić tak, że CHDK będzie samo startować i będzie kompletnie transparentne dla użytkownika, a jedyne co będzie robić to usuwać bad pixele w tle?

Poza tym, są jakieś inne metody usuwania bad pixeli? Na przykład pozostawienie jakiegoś pliku na karcie pamięci z parametrami badów? Albo ingerencja w firmware tak jak w serwisie czyli już raczej ciężka artyleria?

Poza tym czy są jakieś metody programowe na kompie? Tak, że uruchamiam sobie programik, on przelatuje wszystkie fotki w podanych katalogach i wywala z nich bady? Jest coś takiego?

Domyślnie

Co masz na myśli pisząc "zamula kompa"?
    U siebie zauważyłem tylko opóźnienie włączania aparatu przy karcie 8GB, przy mniejszych jest minimalne. Poza tym dłuższego czasu potrzebuje aparat zapisując RAW'y. Innych "zamuleń' nie zauważyłem.
    Aby aparat automatycznie uruchamiał CHDK trzeba zapisać bootrecord.
    Służy do tego narzędzie bootble.exe
    Opis użycia i link do pliku:
    http://canon-board.info/showthread.p...732#post559732
    Jeśli Twój aparat uruchamia CHDK "ręcznie" to przy uruchomionym CHDK możesz skorzystać z opcji zapisu bootsektora za pomocą opcji CHDK.
    Ścieżka do opcji w polskie wersji językowej"
    Menu główne-Pozostale opcje-Ustaw kartę pamięci bootowalną
    W wersji angielskiej:
    Main menu-Miscellaneous Stuff-Make Card bootable
    Karta po tej operacji oczywiście również musi być przestawiona na "Lock"
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 27-06-2009 o 15:10

Dale65
    Guest

Domyślnie

No właśnie, tak to jest... dla mnie FAT16 odpada, bo ogranicza rozmiar pojedynczego pliku do 1GB, co spowoduje, że nie będę mógł nagrywać filmów dłuższych niż 8 minut co często robię. Szkoda, no ale cóż ja mogę zrobić.

Szukam jeszcze programu na kompa, który umożliwi mi masowe usuwanie bad pixeli ze zdjęć. Jednak na razie bez skutku. Zna ktoś taki program?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dale65 Zobacz posta
    No właśnie, tak to jest... dla mnie FAT16 odpada, bo ogranicza rozmiar pojedynczego pliku do 1GB, co spowoduje, że nie będę mógł nagrywać dłuższych niż 8 minut co często robię. Szkoda, no ale cóż ja mogę zrobić.
    Skorzystać z CHDK. Jest opcja kompresji plików video. Działa skutecznie bez znaczącego obnizenia jakości. Radzę spróbować.

Domyślnie

No właśnie, tak to jest... dla mnie FAT16 odpada, bo ogranicza rozmiar pojedynczego pliku do 1GB, co spowoduje, że nie będę mógł nagrywać filmów dłuższych niż 8 minut co często robię....
    Przy FAT16 ograniczenia wielkości pliku to 2GB, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podzielić kartę na partycje i dla CHDK zostawić np. tylko 16MB w FAT16, a resztę sformatować na FAT32, gdzie ograniczenie wielkości pliku to 4GB. Stosowne sterowniki umożliwiające zainstalowanie czytnika z kartą flash jako dyski lokalne są dostępne dla WinXP. Opis jak to zrobić był też publikowany tu na forum.

Szukam jeszcze programu na kompa, który umożliwi mi masowe usuwanie bad pixeli ze zdjęć. Jednak na razie bez skutku. Zna ktoś taki program?
    Tutaj znajdziesz takie narzędzia jak "HotPixels Eliminator" , oraz "BlackFrame NR".

Mike83
    Guest

Domyślnie

Co dokładnie nowego udało Ci się dzięki temu firmware uzyskać?

Dale65
    Guest

Domyślnie

Testowałem automatyczne ładowanie CHDK na starej karcie 512MB no i faktycznie ładnie to wszystko działa, ale kiedy włączam aparat to nie wysuwa się obiektyw tylko przechodzi do trybu podglądu zdjęć (aparat A560), trzeba wcisnąć przycisk podglądu żeby otworzył się obiektyw. Jest to trochę wkurzające, szczególnie jak często włącza się aparat. Czy można ustawić to tak, żeby automatycznie wysuwał się obiektyw?

Domyślnie

U mnie w A710IS nie ma tego problemu, aparat z CHDK włącza się w tryb robienia zdjęć, gdyż fabrycznie przełącznik rodzaju pracy jest tu mechaniczny, czyli nie da się ingerować w niego softem.
    U Ciebie spróbuj z różnymi softami, może któryś soft ma opcję wyboru trybu w trakcie włączania.

Strona 29 z 38 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów