Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Samochody terenowe w akcji - jakie ustaiwenia

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

[QUOTE=LISU;666736]prawym klikiem na plik na np. pulpicie, właściwości (pliku) i zakładka 'podsumowanie.[QUOTE=LISU;666736]

No właśnie:] od dawna tak sprawdzam exif'a z tym że w tym przypadku jakoś nie pokazuje u mnie żadnych ustawień ekspozycji??:
    jakieś pomysły dlaczego tak u mnie jest? zapisuję plik z forum jako BMP bo włąściwie innej opcji zapisu nie ma...
    EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

w bmp nie ma zapisu exif'a.
    jak chcesz zapisywać w jpg (jest taka opcja) to wyczyść cache przeglądarki.
    W IE -> narzędzia -> opcje ogólne -> hostoria przeglądania -> usuń

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    @irekaro... wchodzę na tę stronkę Jura OFF-Road, którą podałeś i co mnie wita:
    fota auta z "ruchomym" kołem i bezładną smugą zamiast garści ziemi.

Ale nie poddałem się i przeglądam dalej i trafiam na:
    http://www.juroft.com/images/photoalbum/1346.jpg
    koło zamrożone... ale za to ziemia pięknie wyszła... widać akcję.

Czyli generalnie jest chyba tak jak pisałem:
    jak chcesz pokazać fajne błotko czy ziemię czy wodę latającą to zamrozisz koła... a jak chcesz mieć ruchome koła... to z akcji nici.
    Ostatnio edytowane przez chiron ; 26-06-2009 o 15:01 Powód: Automerged Doublepost
    Wiem, że nic nie wiem :/

Domyślnie

W RMPST, CC, długodystansówkach (Drezno-Wrocław itp) i rajdach typu BAJA są na tyle spore prędkości by móc panoramować. W rajdach szybkich przyda Ci się teleobiektyw, jeżeli masz zamiar fotografować typowe przeprawówki, to najlepiej jakiś standardowy lub szerokokątny zoom. Przy panoramowaniu rzeczywiście możesz spróbować czasy w granicach 1/60- 1/80, ale jest ryzyko, że duża część z nich będzie poruszona.
    Ja stawiam na długie czasy naświetlania:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiron Zobacz posta
    Przy 1/250 koła może i by się "kręciły" ale z piachu została by tylko niewyraźna "breja".
    ale dynamika zdjęcia dużo wieksza. po co ci każde ziarenko piachu super ostre wygladające jak utwardzony beton.
    wszystko ma fruwać i pizgać, to rajd, ma być furia, dynamika, breja, musi być widać pęd. a nie tam statyczne obrazki...
    te wyżej mimo ze momentami mocno 'rozmazane' są o wiele lepsze imo.
    no ale co kto lubi.
    mnie takie w pełni zamarznięte foty z akcji samochodowej kompletnie nie przekonują.
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

przy takim panoramowaniu jak na ostatnim zdjęciu i statycznych kołach i całym aucie to to błotko fajnie fruwa w powietrzu... ale przyznaj się... jakie tam masz ustawienia?

Ja wolę trochę statycznego auta poświęcić dla pokazania ostrej dynamiki własnie w tych elementach błota itd. Racja, że czasem takie rozmazane zdjęcia (jeśli coś tam jest ostrego) wyglądają też fajnie, ale (może jestem skrzywiony) to 2 zdjęcie mnie nie przekonuje wcale... bo nic na nim nie widać (w sensie nie ma ani jednego elementu na którym można by skupić uwagę - nierozmazanego).
    Trzeba się zdecydować czy tło rozmyte czy auto czy wszystko czy nic...

Ale racją jest, że różnym ludziom podobają się różne foty... w razie czego... patrz na mój podpis :P

Domyślnie

Trzeba się zdecydować czy tło rozmyte czy auto czy wszystko czy nic...
    auto nierozmyte, koła i błocko rozmyte. tak lubie :]
    nie ma szans dobrze pokazac ostrej dynamiki na statycznym zdjeciu ze statycznie zawieszonymi drobinkami w powietrzu i nieruchomymi kółkami.
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

widzę maciek-k, że byłeś w niegowonicach. mam kilka zdjęć które na stronie juroftu nie są zamieszczone. a mam zarówno prowadzenie samochodu jak i koła poruszone. nie potrafię pokazać zdjęć. jak ktoś poda meila to poślę i ten ktoś niech zamieści - jeśli będzie ciekawe
    canon

Domyślnie

przy takim panoramowaniu jak na ostatnim zdjęciu i statycznych kołach i całym aucie to to błotko fajnie fruwa w powietrzu... ale przyznaj się... jakie tam masz ustawienia?
    1 zdjęcie: 150mm f/9 1/80s
    2 i 3 zdjęcie: 18mm f/8 1/100s

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek_K
    3 zdjęcie: 18mm f/8 1/100s
    Za panoramowanie tego ostatniego i to latające (acz ostre w miarę i wyraźne) błotko...

S Z A C U N

Domyślnie

Noo! Odrazu mi sie przejasnilo w glowie. Nigdy nie pomyslalbym, ze takie foty mozna strzelac przy 1/80 czy 1/100s. Dzieki za super przyklady. Postanowilem rowniez wziac ze soba cos szerszego. Do wyboru mam Sigme 17-70 f2.8-4.5 z niezbyt szybkim AF oraz Canona 17-85 IS f4-5.6, ktory gorzej rysuje ale z pewnoscia ma szybszy AF i IS. I znow czekam, az ktos mnie oswieci.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów