Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 30 z 41 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

wybór w tej chwili jest taki ze można kupić starego [zużytego] 5D lub krytykowanego przez wielu 50D zaiste księgowi Canona stawiają użytkowników C przed dramatycznym wyborem, kto wie czy nie aż takim żeby poszukać czegoś u konkurencji.....tylko szkiełek bardzo szkoda
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

z tym starym ok z tym zuzytym przesadzasz , no chyba ze 30-40K np pstrykniec to juz zuzyty sprzet...
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

fmagik, możesz kupić używanego 5d bo jego cena jesta stabilna i za ile kupisz za tyle mniej więcej sprzedasz jak się nie spodoba. A wtedy kupisz upragnione 50d ...
    aby po niedługim czasie sprzedać je ze stratą bo wyszło 60d z nową porcją feature'ów a i tak nie robiące zdjęć tj jak FF

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Wybrałem 50D bo nie było mnie stać jednocześnie dokupić coś szerokiego (obiektywy w stopce). Jednak w planach mam 24 1.4 i wtedy będę się pewnie na moją 50kę wkurzał wiedząc, że mogło to być 5D + 35 1.4
    Ale i tak uważam, że nie ma złych wyborów. Bo jak w szklarni pojawi się 24 1.4 to następny w kolejce będzie 5D II itd...

Domyślnie

Na pewno zdrowiej inwestować w szklarnię niż w body, body za rok wyjdzie nowe a z dobrą szklarnią można poczuć komfort prawdziwego badylarza!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

40D/50D czy może ktoś ma porównanie działania matrycy na wysokim użytkowym ISO tz 1600, 3200? po przejrzeniu wielu źródeł mam wrażenie że w tym zakresie lepiej radzi sobie 40D ?????????? może ma ktoś jakiś porównanie????
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    40D/50D czy może ktoś ma porównanie działania matrycy na wysokim użytkowym ISO tz 1600, 3200? po przejrzeniu wielu źródeł mam wrażenie że w tym zakresie lepiej radzi sobie 40D ?????????? może ma ktoś jakiś porównanie????
    Jakich źródeł? Konkretnie? Szumy są zależne od sceny.
    W warunkach laboratoryjnych 50D sprawuje się lepiej, ale różnica są tak minimalne, że aż można je pominąć.

Domyślnie

Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą.
    Zrobiłem porównanie 40D vs 50D dla ISO 1600 i ISO 3200.
    Fotografowana była ta sama scena w trybie M aparatu czyli ta sama przysłona czas i obiektyw.
    Po zmniejszeniu zdjęć do rozdzielczości 3000 pikseli na dłuższym boku wniosek jaki można było wysunąć to taki że poziom szumów jest zbliżony w obu aparatach.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Na pewno zdrowiej inwestować w szklarnię niż w body, body za rok wyjdzie nowe a z dobrą szklarnią można poczuć komfort prawdziwego badylarza!
    Nie lubię takich uogólnień. To nieprawda co piszesz. Nie ma żadnej zasady co do większej zasadności inwestycji w szkła niż w puchę. Uważam, że pucha jest tak samo ważna jak szkła bez wartościowania. Nowe szkła też wychodzą co parę lat. W sektorze FF, który mnie interesuje nie puszcza się nowych modeli raz na rok.

Sam pogodziłem się z tym, że dziś zakup 5d mark1 jest niemożliwy. Chciałbym puszkę z FV, a tego już mi chyba nikt nie zaoferuje. To, co trafia na alle to sprzęt zamortyzowany i to czasem dość ekstremalnie. To są puszki, które w dużej mierze przez ostatnie lata orały na weddingach wiec nie ma złudzeń. Zacisnę więc zęby i pewnie pod koniec lata kupię 5d mkII. 50d i inne cropy absolutnie są poza kręgiem moich zainteresowań - ze względu na obrazek. To tak jeszcze a propos tego, że puszka mniej ważna od szkieł....

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nie lubię takich uogólnień. To nieprawda co piszesz. Nie ma żadnej zasady co do większej zasadności inwestycji w szkła niż w puchę. Uważam, że pucha jest tak samo ważna jak szkła bez wartościowania. Nowe szkła też wychodzą co parę lat. W sektorze FF, który mnie interesuje nie puszcza się nowych modeli raz na rok.

Sam pogodziłem się z tym, że dziś zakup 5d mark1 jest niemożliwy. Chciałbym puszkę z FV, a tego już mi chyba nikt nie zaoferuje. To, co trafia na alle to sprzęt zamortyzowany i to czasem dość ekstremalnie. To są puszki, które w dużej mierze przez ostatnie lata orały na weddingach wiec nie ma złudzeń. Zacisnę więc zęby i pewnie pod koniec lata kupię 5d mkII. 50d i inne cropy absolutnie są poza kręgiem moich zainteresowań - ze względu na obrazek. To tak jeszcze a propos tego, że puszka mniej ważna od szkieł....
    To zalezy na co kogo stac czyli jak to zazwyczaj w fotografii bywa, szkola kompromisu.

Jesli ktos wie, ze kupujac zestaw startowy przez dluzszy czas tj moze nawet 2 lata nie bedzie mogl sobie pozwolic to zawsze, ale to zawsze i nie ma tutaj wyjatkow wziasc lepsze szkla kosztem puszki, dlaaczego? Dlatego, ze w wiekszosci przypadkow ergonomie da sie obejsc (komfort kosztem mozliwosci), a dla 90% ludzi focacych amatorsko roznic w obrazie ostatecznie wypluwanym nie bedzie (nie mowie tutaj o stosunku FF do cropa). Tyle tylko, ze kupujac topowa puche bede latac z kitami. Co w przypadku tanszej puszki da im mozliowsc zakupu lepszych szkiel. A to z kolei da napewno lepszy obraz niz zestawienie lepsza puszka/badziewne szklo o mozliwosciach nie wspominajac. Przy zestwieniu gorsza pucha/lepsze szkla rowniez istnieje wieksza szansa rozwoju.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 30 z 41 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów