Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: 28mm/1.8 czy 35mm/2 -który pod FF ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja tu zadam jeszcze takie przewrotne pytanie:
    Czy warto któryś z tych obiektywów kupić jako uzupełnienie:
    a) 17-40 4,0L
    b) 24-70 2,8L
    c) 16-35 2,8L II

Ja mam wrażenie, że o ile w pierwszym przypadku (17-40) jak najbardziej TAK, o tyle już w drugim ( 24-70) i trzecim (16-35) nie bardzo...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A to chyba zależy. Patrząc na opinie, że 24-70 na pełnej dziurze mydli na szerokim końcu, i od f/4 jest używalne to jednak i tutaj pokusiłbym się o powiedzenie, że warto kupić stałke.

Z 16-35 to nie wiem i chyba zalezy do czego porownac, bo 28/1.8 to jest roznica do 2.8. Ale nie mialem nigdy tej stałki. Za to Niedługo dojdzie do mnie 16-35 i właśnie sie zastanawiam czy 35/2 nie pójdzie na sprzedaż...

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A to chyba zależy. Patrząc na opinie, że 24-70 na pełnej dziurze mydli na szerokim końcu, i od f/4 jest używalne to jednak i tutaj pokusiłbym się o powiedzenie, że warto kupić stałke.
    ...

Odnośnie 24-70 2,8L to sa to mity o tym mydleniu ( nie wiem może na cropie jest gorzej ale na pełnej klatce środek kadru na 2,8 jest ostry !!) Mnie stałka w tym zakresie ogniskowych kusi tylko mniejszą winetą i lepszym bokehem oraz mniejszą wagą co czyni z niej wygodne uzupełnienie w podróży dla np 70-200 2,8L. Czasami ta jedna dziłka EV tez napewno odegra role ale...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Ja tu zadam jeszcze takie przewrotne pytanie:
    Czy warto któryś z tych obiektywów kupić jako uzupełnienie:
    ...
    b) 24-70 2,8L
    ... o tyle już w drugim ( 24-70) ...
    Świetne pytanie! Zadaje sobie je ostatnio często, bo po głowie chodzi mi diabelnie drogi 35L, a żal mi pozbawiać się zooma w zamian.
    Spotkałem opinię, że 35/2 nie przyniesie poprawy w tym zakresiei nie będzie lepszy od 24-70@35mm. Czy jest ktoś kto ma/porównywał te szkła ?
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Spotkałem opinię, że 35/2 nie przyniesie poprawy w tym zakresiei nie będzie lepszy od 24-70@35mm. Czy jest ktoś kto ma/porównywał te szkła ?
    Ja mogę tylko powiedzieć, że na 20D w przedziale 2-2.8 żylety nie ma. Jak trzeba światła, to można robić, ale zdecydowana różnica robi się od 2.8. Więc moim zdaniem jak na 35L szkoda pieniędzy, to w 35/2 w tym przypadku bym się nie pchał.
    Choć po domknięciu do 2.8 testy mówią, że miałbyś lepiej niż z zooma. Ale czy warto?

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Świetne pytanie! Zadaje sobie je ostatnio często, bo po głowie chodzi mi diabelnie drogi 35L, a żal mi pozbawiać się zooma w zamian.

24-70 2,8L ja bym sie nie pozbywał - to szalenie uniwersalne szkło o wyjątkowej jakośći jak na zoom. 35L miałem kiedyś i owszem złego słowa o nim powiedzieć nie można ale .... Jego przewaga nad zoomem jest w zakresie 1,4 - 3,5 a potem to już jest róznie zalezy na co sie patrzy. Jakbym miał wybierać miedzy nimi to zostaje z zoomem ( stałka tylko jako jego uzupełnienie )

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    24-70 2,8L ja bym sie nie pozbywał - to szalenie uniwersalne szkło o wyjątkowej jakośći jak na zoom. 35L miałem kiedyś i owszem złego słowa o nim powiedzieć nie można ale .... Jego przewaga nad zoomem jest w zakresie 1,4 - 3,5 a potem to już jest róznie zalezy na co sie patrzy. Jakbym miał wybierać miedzy nimi to zostaje z zoomem ( stałka tylko jako jego )
    a ja się bardzo cieszę Paweł, że się pozbyłeś tego szkła i to jeszcze w tamtej cenie
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    a ja się bardzo cieszę Paweł, że się pozbyłeś tego szkła i to jeszcze w tamtej cenie
    Hehe - nie powiem że teraz nie załuje . Ale jednak przy moich potrzebach zoom daje przewagę w stosunku do nawet najlepszej stałki. W końcu liczą się zdjęcia a nie obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Ja bym się tak nie sugerował tymi testami na optycznych. Nie ma jak samemu przetestować. Ja mam akurat 35/2 i jestem z niej bardzo zadowolony. Jest to coś w stylu 50/1,8 tylko szersze, chyba trochę szybsze i ostre od pełnej dziury. Ja właściwie nie używam go na innych przesłonach niż f/2. Nie wiem jak się sprawuje na kropie ale na 5d jest super.
    Ja sie testami zasugerowalem rowniez, ale pierwsze co mnie zrazilo to fotki na http://pl.pixel-peeper.com/ , moze trafilem na nieudacznikow, jednak seria tych fot na w/w stronce (10 str po 12 szt) pokazala, ze to szklo jest mydlane i to nie tylko na pelnym otworze. Pisalem juz tutaj gdzies, ze pozniej ogladalem na tej samej stronce foty z 28 1.8 i byla diametralna roznica jesli chodzi o ostrosc.

Tez mam nie zly zgryz bo chce uzupelnic moj zakres o cos szerszego (nie jest to jednoznaczne z szerokim katem) ale, o lepszej jakosci. I mam mieszane uczucia zwlaszcza do 35 2.0 bo testy i foty zdecydowanie mnie nie przekonuja, z kolei jest czesc ludzi w posiadaniu tego szkla i sa zadowoleni, sam Towers w ost rozmowie mi go polecal i mowil ze ost poszlo pare szt a ludzie sa zadowoleni.

Co do 28 1.8 to odniose sie w dalszej czesci posta.
    Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Mialem 28 1.8, kupilem jescze na cropa zeby bylo "cos kolo 50tki" Bardzo fajne szklo, na 5D tez super, chociaz juz dosc mocno szerokie (jest roznica w porownaniu z 35tka, pomimo ze to tylko kilka mm w ogniskowej). Sprzedalem (za 1000zl z oslona ) bo byla okazja na 35L w cene tych nowek 28 z allegro teraz.
    Co do 24-70 oraz stalek, mozna tego zooma smialo zastapic 35L oraz nap 85 1.8, zyskuje sie na wadze a finansowo prawie to samo, tylko ze trzeba zonglowac. Po to sie jednak lustrzanke kupuje zeby zmieniac obiektywy (bo mozna) a nie siedziec na jednym "zoomie" Wiec jesli to nie przeszkadza to zestaw ogniskowych 35 + 85 rozwala pod kazdym wzgledem.
    No wlasnie 28 1.8 jest interesujace. Foty widzialem i stwierdzam, ze ostry od pelnej dziury. Cos gdzies pisali na jakims portalu (chyba porownanie 28-ki canonowskiej z 2 sigmami o podbnych paramaetrach ) o stosunkowo slabej rozdzielczosci jak na stalke i to zwlaszcza na max otworze. Jednak cena moim zdaniem jest nie do przyjecia. Jesli by kosztowal w porywach nie cale 2 kwtedy bylo by jescze ok.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 28-06-2009 o 12:48
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Jednak cena moim zdaniem jest nie do przyjecia. Jesli by kosztowal w porywach nie cale 2 kwtedy bylo by jescze ok.
    Teraz IMO cena jest bardzo zawyżona. Ja za swoją 35/2 dałem jakieś pół roku temu niewiele ponad 600zł (używka z allegro). 28 wtedy były po 1200 jakoś tak. Różnicy w jakości obrazu nie było aż tak dużej na korzyść 28, żeby dopłacać drugie tyle. Wybrałem 35/2.
    Co do jakości 28/1,8 to się nie wypowiem ale większość ludzi tu na forum pisała że trzeba przymykać, a ja chciałem szerokie i jasne szkło ostre od pełnej dziury. Jak chce robić na większych przesłonach to zakładam 17-40 i mam brzytwę od f/4. 35 używam przeważnie do portretu i na f/2 tylko.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów