wiec wystarczy odzyskac wspomnianym przeze mnie programem pliki .xmp
pozdrawiam
wiec wystarczy odzyskac wspomnianym przeze mnie programem pliki .xmp
pozdrawiam
5D [C BG-E4], 40D, 35 1.4L, 17-40L, C28-135, C85 1.8 , C-świecidełka i garść szpargałów...
Panowie, aż nie chce mi się już pisac o lightroomie, bo sprawa okazała się posunięta dalej (z innymi plikami) ;(
CZY JEST SZANSA odzyskać dane z hdd lub karty CF która była po tym wielokrotnie zagrywana danymi ???????????????????
jest szansa - wbrew pozorom zapisanie kolejnego pliku wcale nie sprawia, że starych nie można odzyskać, tylko będzie to wymagać pewnej pracy
więcej informacji szukaj nie tu, tylko w klimatach komputerowych: odzyskiwanie danych (data recovery)
A zna ktoś może jakieś "adresy", w internecie i nie tylko gdzie można z takim problemem uderzyć ??
http://www.recovery.pl/
Nie wiem tylko, czy ceny Cię zadowolą...![]()
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Podepnę się pod temat, bo przytrafiło mi się coś podobnego aczkolwiek innego
Zaimportowałem cały katalog z nowymi fotami do LR, przeszedłem do develop, pokręciłem suwakami i pokrzywiłem co nieco na ok 200 zdjęciach i nagle LR zaliczył zwiechę. Po pół godziny czekania i braku reakcji od LR ubiłem jego proces. Straciłem wszystkie zmiany na zdjęciach, ba, nie widział wczytanych wcześniej zdjęć. Siadłem do roboty ponownie z wkur... bo kilka h pracy poszło.... Obecnie jak przerobię trochę zdjęć, to zamykam i uruchamiam na nowo LR tak aby zapisał zmiany. Wygląda na to, że LR zmiany zachowuje w RAMie, a dopiero przy wyjściu zrzuca dane na dysk.
Przytrafiła się Wam podobna sytuacja? Macie jakąś receptę na zapisywanie zmian w trakcie obróbki, tak aby nie utracić ich podczas zwisu? Ostatnio wcisnąłem po edycji ctrl+s i pojawił się pasek postępu zapisywania xmp, ale nie sprawdzałem czy to uchroni od zwisu i pomoże w odtworzeniu ustawień.
włącz w ustawieniach zapis .xmp
odzyskiwanie plików:
-artykuły na pclab.pl
-dobreprogramy.pl - programy > narzędzia > odzyskiwanie danych
spróbuj z kilkoma programami, bo każdy daje inne wyniki
hehe "włącz w ustawieniach zapis .xmp" niby trywialne a dupsko uratujedzięki.
odzyskiwanie danych z hdd można powiedznieć, że mam w paluszku, ale muszą liznąć dysk a nie tylko ram inaczej dziupla.
te informacje o odzyskiwaniu to były bardziej do autora wątku ;]