Do biegów ulicznych to chyba raczej coś w miarę szerokiego, a do portretu w tym przedziale cenowym to wyłącznie Canon 50/1.8. A może udało by się coś nim wyczarować i na biegach ulicznych...
Do biegów ulicznych to chyba raczej coś w miarę szerokiego, a do portretu w tym przedziale cenowym to wyłącznie Canon 50/1.8. A może udało by się coś nim wyczarować i na biegach ulicznych...
Praktycznie każdy AF w tej klasie cenowej jest z reguły za wolny. Może używane 55-250mm f/4-5.6 IS?
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Witam
Jeżeli obiektyw ma się sprawdzić zarówno w portrecie jak i w sporcie to na początek niezły może okazać się ów Canon 55-250is bądź też Sigma 70-300 w wersji apo - pamiętaj tylko że to jest sprzęt od którego cudów wymagać nie można - na f4 można ustrzelić bardzo ładną fotkę ale można również się przy tym sporo namęczyć aby af trafił tam gdzie chcemy. Z tym że w/w używane szkła raczej ciężko będzie teraz znależć za mniej niż 600pln. Jeżeli 500zł to absolutnie maksymalna kwota to nie wiem czy nie zastanowiłbym się nad stałką 50/1.8 - lekkie, poręczne, wymaga ruchu a nie tylko stania w miejscu i zabawy zoomem co na początku pozwala wyrobić dobre nawyki.
Ugonio - wszystko zależy jaki stan prezentuje używane szkło - jeżeli nie było z nim nigdy problemów, ma czyste soczewki, pierścienie zmiany ogniskowej i ostrości chodzą bez zastrzeżeń to czemu nie używany?:-D ponadto jeżeli kupujesz w komisach bądź też od znającego się na rzeczy człowieka można śmiało prosić o zdjęcia tablic testowych potwierdzające brak front i back focusu. Ja swoją sigme kupiłem używaną, już po gwarancji (3 letniej) a mimo to obiektyw był i jest nadal w stanie który mogę określić jako idealny - i zaoszczędziłem jakieś 300zł.