Strona 31 z 65 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    skoro także duża grupa osób na tym forum tak lubuje się ogniskowej 35mm, to taki olympus z naleśnikiem 17mm może faktycznie okazać się niezła alternatywą
    Na szczescie nie trzeba sie ograniczac do 17mm. Za chwile bedzie (juz jest?) 20/1.7 od Panasonica. Sadze, ze worek z krotkimi stalkami rozwiaze sie szybko, bo ich projektowanie/produkcja nie jest drogie a poza tym takie obiektywy (nalesniki) maja sens w tym systemie. Zreszta tak sugeruje wywiad zamieszczony na dpreview (warto poczytac).

Choc osobiscie marzy mi sie malutkie 300/4 (oczywiscie raczej z korpusem w rodzaju G1), ale takiego obiektywu pewnie nigdy sie nie doczekamy, bo Olek nie wydoli. Chyba, ze system zrobi furore, a Panasonic przejmie Olka i beda ladowac w to sporo kasy.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Thumbs up

Odżyły wspomnienia (odnośnie dalmierzowców - choć wiem, że to pewna namiastka). Olek mnie zaskoczył. Ciekawy fotoaparat. Zmartwił mnie Zuiko 17mm, f/2,8 - tylko 5 listków przysłony. No cóż. Poczekamy, zobaczymy. Na spadek cen, czarny korpus i jaśniejszą szeroką stałkę np.28mm, f/1,8 (wcale nie musi być to "naleśnik" ).
    Dla mnie ciekawy dodatek do dyskretnej pracy i dosłownie aparat, który nosiłbym zawsze. Kadrowanie przez zewnętrzny celownik lunetkowy też mnie nie odstrasza. Wręcz przeciwnie. Ciekawe, jak problem paralaksy ? Będzie korygowana automatycznie ?
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 17-06-2009 o 18:24
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Odżyły wspomnienia (odnośnie dalmierzowców - choć wiem, że to pewna namiastka). Olek mnie zaskoczył. Ciekawy fotoaparat. Zmartwił mnie Zuiko 17mm, f/2,8 - tylko 5 listków przysłony. No cóż. Poczekamy, zobaczymy. Na spadek cen, czarny korpus i jaśniejszą szeroką stałkę np.28mm, f/1,8 (wcale nie musi być to "naleśnik" ).
    Dla mnie ciekawy dodatek do dyskretnej pracy i dosłownie aparat, który nosiłbym zawsze. Kadrowanie przez zewnętrzny celownik lunetkowy też mnie nie odstrasza. Wręcz przeciwnie. Ciekawe, jak problem paralaksy ? Będzie korygowana automatycznie ?

Ja czegoś nie kapuję - w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ? (przy założeniu, że można nosić go zawsze, bo bez tego kryterium ten pomysł w ogóle nie ma sensu).

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Ja czegoś nie kapuję - w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ?
    Matryca 4/3 pewnie nie zabija szumem na iso 400 tak jak większość kompaktów.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Ja czegoś nie kapuję - w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ? (przy założeniu, że można nosić go zawsze, bo bez tego kryterium ten pomysł w ogóle nie ma sensu).
    Żartujesz sobie, czy faktycznie nie widzisz różnicy choćby w możliwości używania jasnej, wymiennej optyki ?
    Aaa, nie "kapujesz". OK. Pokaż mi tylko, gdzie napisałem, że TEN aparat jest lepszy ? Dla mnie to ciekawa alternatywa w stosunku do luster (bo o kompaktach i hybrydach nie rozmawiam).
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Mam taki wizjer w Olku SP570UZ - badziew totalny, nic nie widać. Może ten w G1 jest lepszy, ale i tak bez porównania do systemów opartych na optyce.
    Co do idei malutkich aparatów z wymienną optyką, to cóż... takie mamy czasy, że mają one szansę na rynkowy sukces. A to zgodnie z prawem Kopernika o wypieraniu dobrej monety przez złą.
    Żyjemy mianowicie w epoce, w której MP3 wypiera i tak niedoskonałe CD, podczas gdy dostępnymi "gęstymi" formatami zapisu dźwięku pies z kulawą nogą własciwie się nie interesuje.
    I te aparaciki to takie właśnie MP3... małe, wygodne, kolorowe, świecące, można zabrać ze sobą wszędzie i pokazać koleżance (biała wersja w skórzanym białym pokrowcu IMO rządzi!).
    Minimum wysiłku umysłowego, maksimum wygody - takie czasy.
    A że nie uzyska się z tego zdjęć wysokiej jakości? A co to jest jakość? Przecież ciocia Basia świetnie wyszła, czego ja się czepiam???
    Opowiadanie o "jakości zdjęć jak z lustrzanki" jest w przypadku tych zabawek bardzo grubym nadużyciem. Zobaczcie sample. Zdjęcia już na ISO100 szumią. ISO 800 przeraża a powyżej to już tylko kasza nie nadająca sie do jakichkolwiek ocen.
    Jasną optykę do 4/3 robi Sigma (30mm i 50mm oba szkła f/1.4), można podpiąć przez konwerter, ale co wówczas z kieszonkowością takiego MP3?
    Fizyki się nie oszuka, ale można oszukać klienta, i to własnie robi Olympus opowiadając o "lustrzankowej" jakości zdjęć z tych zabawek.
    I wielu taką reklamę łyknie. Jak młode wieloryby... A przecież wystarczy obejrzeć sample.
    Wiszą już niemal wszędzie. I bardzo mało jest rozsądnych, co mają odwagę powiedzieć, że cesarz Japonii jest w istocie nagi.
    Sam też kupię jeden dla córki, bo to malutkie i śliczne ale tylko biały!
    Sen gadźeciarza ale nie nazywajcie tego aparatem fotograficznym, na litość Boską!
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No cena jest jak się należało spodziewać na poziomie tańszych luster. Póki co to nie spodziewałbym się kolejek w sklepach. To będzie rzeczywiście zupełna nisza.
    Olympus received an incredible amount of E-P1 preorder. They didnt expected such a high numbers! They have been totally surprised!
    http://43rumors.com/insider-news-from-olympus/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    G1 [...] myslalem ze jest maly - ale jednak dalej jest to wciaz cegla, nie do porownania z Sigma DP1, Lumixem LX3 czy jak widac tym Olkiem.
    To rozne typy body. Panasonic juz niedlugo wypusci swojego kompakta u43, wtedy mozna go porownac do E-P1, czy Sigmu, czy LX3, a Olympus wypusci aparat wiekszy z wizjerem i lampa. Wtedy mozna go porownac do G(H)1.
    Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    lupka i realny wizjer w tym olku beda [od G1] niego lepsze.
    Nie, wizjer w Olku mozliwy do uzywania jedynie z obiektywem o ogniskowej 17mm. Nie przenosi z body info o ekspozycji mimo zamocowania na sankach.

Ponoc kompakt Panasonica ma miec lepszy wizjer, ale to chyba jeszcze wrozenie z fusow co by nie bylo.
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    fakt, aparat i ogolnie system dla bardzo malej grupy odbiorców (zamysl Olympusa chyba jest inny) kto to kupi?
    Dobrze Sebcio, ze nie pracujesz u nich w marketingu bo by splajtowali ;-)

Dawno nie bylo tyle szumu informacyjnego na calym swiecie na portalach fotograficznych. W pozytywnym znaczeniu. Nie jest to jakis tam idealny aparat, ale sporo zamiesza z pewnoscia, jak i u43 w ogole.

A oto co mowi sam Olympus:

"And this is a market with huge potential - compact cameras outsell DSLRs by around 10:1, so 20% of the compact camera market is more than double the current number of DSLRs sold. Micro Four Thirds therefore won't necessarily cut into existing Four Thirds sales, he says: "We don't think one will shrink as the other grows - Micro Four Thirds will expand into traditional compact camera markets."

Watanabe concedes that other manufacturers are likely to enter the mirrorless system camera market however: "Within five years more companies will come, but we believe that, as these manufacturers enter the market, the market will grow." And when it does, he says, the Micro Four Thirds System will still have an advantage: "Logically, we can make cameras smaller than the competitors if they are using APS-C-sized sensors."

http://www.dpreview.com/news/0906/09...einterview.asp
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Choc osobiscie marzy mi sie malutkie 300/4 [...] ale takiego obiektywu pewnie nigdy sie nie doczekamy, bo Olek nie wydoli. Chyba, ze system zrobi furore, a Panasonic przejmie Olka i beda ladowac w to sporo kasy.
    Oj chyba cos w trawie piszczy, zerknij na prawa strone w Super High Grade:
    http://43rumors.com/wp-content/uploa...6/p1020272.jpg

Dalej za Olympusem:

"In Spring, we will launch at least a wide zoom or a high magnification zoom after that we will listen to voices from the market. If customers request prime lenses first, they'll be first on our priorities list."

Zeby tak Canon sluchal uzytkownikow, co? ;-)
    w czym ten aparat ma być lepszy od hybryd czy kompaktów dostępnych na rynku ?
    Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    A że nie uzyska się z tego zdjęć wysokiej jakości?
    Sugeruje przejrzec sample: http://mountainjoe.zenfolio.com/p200200160.
    Powodzenia w uzyskaniu takich efektow za pomoca Canon G10, czy SX1.

PS: Dowiedzialem sie o u43 i G1 - kiedy czytalem co pisza uzytkownicy FF (5D) o swoich drugich body! To o czyms swiadczy.
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    To o czyms swiadczy.
    il Dottore, moze to swiadczy, ze nie czuja magii FF ;-)
    Tak mi przynajmniej sie wydaje.

Pozdrawiam,
    Jerry ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 17-06-2009 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jerry czy Ty naprawdę wierzysz w ten marketingowy bełkot Olka? Oni są od dawna mistarzmi świata we wciskaniu kitu. Przecież 4/3 to miał być przełom, który położy konkurencję na łopatki - zresztą w ich folderach tak jest nadal. Co do ilości zamówień - wszystkie 5 szt. wykupili .

Ja rozumiem entuzjazm niektórych osób ale bądźmy realistami aparat o jednak ograniczonych możliwościach nawet względem najprostrzych luster w cenie niemal 3 tyś zł za kit nie zawojuje rynku, nie oszukujmy się. To ciekawa alternatywa i uzupełnienie tego co już jest ale nie ma się czym podniecać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jerry czy Ty naprawdę wierzysz w ten marketingowy bełkot Olka?
    No nie do konca... Patrzac jak to sprzedaje marketingowo Olek - smiac mi sie dzis chcialo. Jak porownalem swoje zdjecia z 5D II (tylko stalki) - widze oczywiscie roznice.

Po prostu mysle, ze u43 - jest duzym krokiem naprzod dzisiejszych kompaktow.

Wiesz, zawsze znajomi mnie pytali - jaki kompakt im polece. Do glowy od razu przychodzila mi SIGMA czy LX3. Ale oba mialy jakies "ale"... A teraz mysle, ze spokojnie polece im nowe aparaty u43.

Za kazdym razem jak pomysle, ile razy NIE MIALEM ze soba mojego Canon'a FF - mysle wlasnie o takim u43. Bo "biezace" kompakty po prostu draznily moj wzrok ich slabym IQ.

PS: W calym rozwazaniu abstrahuje w 100% od ceny!
    (to inny temat, zreszta mocno zmienny w czasie)

PPS: W sumie to chyba wiekszy sens ma porownywanie u43 do APS-C, niz FF...
    Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    PS: W calym rozwazaniu abstrahuje w 100% od ceny!
    (to inny temat, zreszta mocno zmienny w czasie)
    To ja abstrachując od ceny wybieram Leicę 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 31 z 65 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów