Strona 41 z 58 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

witam
    najpierw mialem 450d ii bylo super dopoki nie kupilem c70-200 2.8 ))
    obecnie mam to co widac w opisie )
    kazdy aspekt na plus 40d ))
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadzam się z poprzednim mówcą sam użytkowałem przez 7 miesięcy 450D teraz zmieniłem na 40D i moja przygoda z fotografią rozpoczeła się od nowa

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek ... i zdecydowałem się na zmianę 450D na 40D (w razie czego będzie na Was :-] żart ofkorz). W tej chwili posiadam Tamrona 17-50 2.8, Canona 50 mm 1.4 USM i Canona 85 mm 1.8 USM, myślę że z taką szklarnią (+ lampa Speedlite 580 EX II) zmiana aparatu wyjdzie mi tylko na dobre. 450D zamierzam sprzedać za 2100-2200 zł (cały zestaw, 2 karty po 8 GB, 2 aku, przebieg 10.000 zdjęć, jeszcze na gwarancji). Nowe 40D w FOTOit kosztuje 2900, różnice mam już odłożoną. Mam tylko pytanie - o co chodzi z tym CASHBACKIEM??
    Finally I've found that I belong here

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Przyznajesz się, ze kupiłeś nową puchę i dostajesz w prezencie worek pieniędzy. czy jakoś tak.

Polecam poszukać na alledrogo używanego body 40D (albo na forum). Wiele osób przesiada się na 50D i się pozbywa. Ja kupiłem swoją puchę z przebiegiem 20tys fot, za 2300 zł z fakturą w gwarancja (z drugim aku). Myślałem, że się pomylili i wysłali mi nówkę, w takim była stanie ta 40tka .
    Wiadomo, że na body najwięcej się traci, dlatego jestem zdania, że warto zainwestować w jedno w miarę dobre szkiełko i body bez szalaństw. Entry-level to entry level. Jak ktoś dopiero zaczyna to powinno na pół roku zabawy starczyć. Zależy jak kto jest ambitny. (A jak ktoś już ma szklarnie i inne gadżety to nie ma się co zastanawiać) Mi się udało niewiele dopłacić do pentaxa K200D i zmienilem na znacznie lepszy sprzęt. (choć o pentaxie złego słowa nie powiem). Ergonomia...no cóż... inna, ale wszystko jest na zewnątrz co trzeba. Puchy na pewno dlugo nie zmienię. Jestem nią zachwycony. Od miesiąca uczę się obsługi ale dalej nie znam na pamięć wszystkich knefelków :/,
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Domyślnie

Co racja to racja, ja nawet widze roznice po zmianie z 30d na 40d. Juz ktos gdzies tu napisal ze 40d to zupelnie inny aparat w 85%, tym bardziej zmiana z xxxd bedzie odczuwalna:-D

Domyślnie

Ja również zrobiłem zamianę 450D na 40D. Przyjemność z robienie zdjęć zdecydowanie większa (szybkość, wizjer, cichsza migawka, fajne pokrętła). W 40D jest beznadziejny wyświetlacz w porównaniu z 450D.
    Nie wiem czy to kwestia egzeplarza czy modelu, ale aparat lepiej ustawia ostrość z 24-105 szczególnie na szerszym końcu (było b dobrze a jest super). Poza tym na plus jest większy zakres tonalny i dobór ekspozycji - mniej fotek zawiera prześwietlone fragmenty zdjęcia. Jestem zadowolony.
    Powiem jednak, że 450D to również zacny aparat. To nie jest tak, że tu zabawka a 40D to super sprzęt.
    5D, 24-105L, 50/1.8

barti00
    Guest

Domyślnie

Witam,
    jezeli mozna chcialbym sie podpiac pod ten temat i zapytac o roznice miedzy 40d a 500d.
    Jestem na etapie kupowania (wybierania) mojej pierwszej lustrzanki, jak na razie bawilem sie samymi malpkami.
    Ma sluzyc glownie do robienia zdjec na imprezach domowych,w miescie na wycieczkach w gory i nad morze oraz do macro - ktore uwielbiam. Czytajac poprzednie wypowiedzi wychodzi ze 40d cieszy sie duzym powodzeniem. a jak w takim razie ma sie owa 40 w porownaniu z 500d?
    I czy mozecie mi doradzic jakie szkla wybrac.
    Znalazlem na stronach w US ciekawa oferte 500d body z Canon 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM i roznymi dodatkami jak karta i statyw za ok 1200 USD lub to samo body + kit + Canon 55-250mm f/4.5-5.6 IS + dodatki w podobnej cenie. Jest tez jeden z dodatkowa Sigma Zoom Super Wide Angle 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS - ale czytalem ze to szkielko nie jest najlepsze ...
    (z przywozem ze stanow nie powinienem miec problemow)
    Wiem ze najwazniejsze sa szkla a puszka to juz druga sprawa, ale czy takie zestawy beda wystarczajace dla takiego poczatkujacego, amatora jak ja?
    Troche mnie ta 500 pociaga, troche czytalem ze jest duzo lepsza od poprzednika, wiec moze jest tez choc troche porownywalna z 40?
    please doradzcie troche - ma to byc prezent dla mnie, ktory mam sobie wybrac :-) i juz mnie naciskaja :-)
    z gory dzieki za rady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barti00 Zobacz posta
    Witam,
    jezeli mozna chcialbym sie podpiac pod ten temat i zapytac o roznice miedzy 40d a 500d. (..)
    Znalazlem na stronach w US ciekawa oferte 500d body z Canon 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM i roznymi dodatkami jak karta i statyw za ok 1200 USD lub to samo body + kit + Canon 55-250mm f/4.5-5.6 IS + dodatki w podobnej cenie. (..)
    Troche mnie ta 500 pociaga, troche czytalem ze jest duzo lepsza od poprzednika, wiec moze jest tez choc troche porownywalna z 40?
    well - zaraz każdy Ci tu napisze pewnie 'bierz 40D, nie ma sensu pakowac sie w amatorskie body'
    ale nie do końca będzie miał rację. jesli już porównywać z czymś 500D to na pewno nie z 40D tylko z 50D. serio. w tej małej puszce tkwi ogromny potencjał.
    no ale..
    co ma lepsze 40D? szybkość zdjęć seryjnych, przydatna w foceniu ptaków, skaczących psów, dzieci i wszelkich tego typu szybko zmieniających się 'rzeczy', aczkolwiek ja nigdy nie miałem problemu z 3,5 kl/sek w niższym segmencie bo zawodowym fotoreporterem nie jestem i nie muszę miec karabinu maszynowego zamiast migawki, którą sobie z resztą cenię :]
    uchwyt i ergonomia. jak masz wieksze dlonie to 40D bedzie ci O WIELE lepiej leżał w ręku niż goły 500D. Ale grip w sumie rozwiązuje sprawe
    układ przycisków jest trochę lepszy na 40D, do tego w 500D spaprali umiejscowienie guzika iso i av, ktore w 400D bylo bardzo wygodne.
    40D ma też większy troche wizjer. (acz 500D ma najwiekszy wizjer z xxxD)
    lepszej jakości obudowa, ale umówmy sie - ilu z nas foci w burzy piaskowej albo ulewnym deszczu

za to - w 500D masz ŚWIETNĄ jakość obrazu i mniejsze szumy (tak tak panowie - sprawdzone. kumple z 40D najpierw sie ze mnie śmiali, teraz mina im zrzedła odkąd troche razem pofociliśmy.
    do tego BARDZO dobry, duży i wyraźny wyświetlacz ściągnięty 50D z powłoką antyrefleksową. rozdzielczosc z pięć razy większa niz tego w 40D - w końcu wszystko widać.
    filmy - masa osób marudzi ale nie ma to jak móc nakręcić chociaż kilkanaście sekund jakiejś sytuacji której żadne zdjęcie nie odda. nie trzeba używać ale jak jest taka mozliwość - super. w dodatku jakość 720p naprawde daje radę.
    BARDZO dobra praca AF w kiepskich warunkach oświetleniowych.
    nie jest to może demon szybkości ale poza tym daje rade również.
    no i Digic IV.

jesli szukasz aparatu do focenia sportu - bierz 40D. Chociaz ja wolałbym juz chyba dopłacić do 50D wtedy jakbym miał kase. Jeśli do portretowania, landszaftów i na wycieczki - bierz 500D. Dobry, lekki i poręczny a z gripem bez problemu znosi cięższe szkła.
    a- ze wspomnianym przez Ciebie 55-250 IS sprawuje sie bardzo ładnie
    jedynie kit nie ogarnia trochę rozdzielczosci czy tam takiej ilosci fotopunktow, i zeby miec żylete i lepszą plastykę to przydaloby sie jakies ciut lepsze szkło niz ten dodawany standard.

najlepiej idz po prostu do sklepu pomacać i zobacz jak ci leży w dłoni, bo to w sumie też ważne. ale jak troche mniejszy rozmiar Ci nie wadzi (sprawdz tez z gripem) to ja bym brał 500D niż 40D. Nie, nie brałbym. Wziąłem. i nie żałuje
    może w 60D pokażą coś konkretnego dopiero co mnie przekona.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    auto ISO jest 100-800
    Jeżeli można podepnę się pod wątek z zapytaniem o auto ISO w 450D.
    Specyfikacja mówi że jest 100-800 (przy wyłączonym "priorytet jasnych partii obrazu"), w necie w recenzji również podawany jest ten zakres. Jednak mnie nie udaje się zmusić aparatu do zrobienia zdjęcia w iso 100 gdy jest ustawione auto iso. Nawet jak testowo ustawiam pełną dziurę i bardzo jasny obiekt (biała chmurka na niebie) to migawka mruga na 1/4000 a iso ciągle 200. Żeby zrobić zdjęcie w iso 100 muszę wybrać po prostu iso 100 - innego sposobu nie znam.
    Czy ktoś z forumowiczów może wie jak "odblokować" iso 100 w auto iso na 450D ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał Awatar zejleman
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Szczerze mówiąc jakbym miał zaczynać teraz wybrałbym 500D
    Właśnie przejrzałem na Dpreview teścik i jestem pod wrażeniem.
    Jednak jako że zarabiam ostatnio trochę na fotach i mam 20D ze względu na ergonomię w grę wchodziłby tylko 50D.

Strona 41 z 58 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów