Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Lightroom - problem

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Przenieś zdjęcia na nowy komputer, przenieś katalog (plik*.lrcat) na nowy komputer, otwórz katalog w Lightroomie na nowym komputerze, przy folderach na liście po lewej pokażą się znaki zapytania, klikasz na nie prawym klawiszem, wybierasz "Find missing folder" i wskazujesz nową lokalizację. I już.
    Dzięki, zadziałało

Dodatkowo ustaw sobie, żeby LR zapisywał ustawienia wołania w plikach XMP (jest to w opcjach katalogu). Przydaje się czasem.
    Czym są "pliki XMP"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

XMP to plik w formacie XML, zawierający informacje o zmianach, jakie wprowadziłeś podczas obróbki. LR nie tyka RAWów, tylko pamięta położenie suwaków dla każdego. Zapisuje to właśnie w XMP i bez tego pliku, po przeniesieniu RAWów, nie będziesz widział zmian jakie wcześniej wprowadziłeś.
    Podczas używania plików DNG, XMP nie są już tworzone, parametry obróbki zapisują się bezpośrednio w DNG.
    .

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

klikasz na nie prawym klawiszem, wybierasz "Find missing folder" i wskazujesz nową lokalizację.
    A w jaki sposob mozna odszukac kilka zdjec na raz?
    Jakos nie bawi mnie klikanie kazdego zdjecia z osobna :-?

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Gdy przenosiłem zdjęcia na nowy Pc nie klikałem na pojedyncze zdjęcia tylko na całe foldery:

Metoda całkiem przyjemna, nie trzeba eksportować nic z Ligtrooma (w sumie niepotrzebnie wtedy duplikujemy sobie Rawy na dysku) tylko kopiuj&wklej, kopiuj&wklej, kilka kliknięć i mamy zdjęcia na drugim komputerze

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Gdy przenosiłem zdjęcia na nowy Pc nie klikałem na pojedyncze zdjęcia tylko na całe foldery:

Metoda całkiem przyjemna, nie trzeba eksportować nic z Ligtrooma (w sumie niepotrzebnie wtedy duplikujemy sobie Rawy na dysku) tylko kopiuj&wklej, kopiuj&wklej, kilka kliknięć i mamy zdjęcia na drugim komputerze
    Dzieki, dziala
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    XMP to plik w formacie XML, zawierający informacje o zmianach, jakie wprowadziłeś podczas obróbki. LR nie tyka RAWów, tylko pamięta położenie suwaków dla każdego. Zapisuje to właśnie w XMP i bez tego pliku, po przeniesieniu RAWów, nie będziesz widział zmian jakie wcześniej wprowadziłeś.
    Tak i nie. XMP są to pliki XMLowe zawierające ustawienia wywoływania, ale nie jest prawdą, że są wymagane przez LR. LR zachowuje ustawienia o parametrach wywoływanych plików w swoim katalogu. Domyślnie nie zapisuje XMP z automatu. Opcją bezpieczną jest zapisywanie ich również w XMP z dwóch powodów:

1. zmiany będą widoczne również w innych programach (np. Camera Raw otwarte z Photoshopa),
    2. jeśli przypadkiem coś się stanie plikowi katalogu, to będzie można odzyskać ustawienia właśnie z plików XMP (vide niedawna przygoda borkomara).

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Jeśli zdjęcia są w tym samym katalogu, to LR odnajdzie wszystkie automatycznie po wskazaniu jednego. Ale lepiej od razu wskazywać cały katalog.
    Ostatnio edytowane przez bakulik ; 04-06-2009 o 20:55
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BapH Zobacz posta
    Wlasnie wracam z dworu i usiadlem do komputera importuje znowu z kamery zdjecia w RAW-ach i zaczynam ogladac przez moment mam ladne kolory program odswieza i zachwile sa mdle,
    Zdjecia robie w RAW + JPG czy to mozliwe ze poczatkowo widze JPG a po 1sekundzie surowy RAW.
    Wojtek.
    Aż mnie wzięło wczoraj do nocy żeby się temu porządnie przyjrzeć. Podwieczorek spędziliśmy nad jeziorem, zrobiłem córce (jak zwykle) sporo zdjęć i nawet zainstalowałem DPP. Pierwsze wrażnie - szok.
    Zwłaszcza te czerwienie! Pomyślałem CUDNE, takie nasycone, słoneczne! Mniam! Po paru chwilach coś mnie tknęło. Jak wygląda ten czerwony w białe groszki strój kąpielowy małej? Myślę sobie, teraz go nie będę wyciągał, bo przecież jest zupełnie inne światło itd.
    Postanowiłem poustawiać trochę, mocno i mniej kolorowych, przedmiotów. Odpaliłem LR i DPP i jpgi. I mnie trochę przygięło. Ładne/nieładne to wiadomo kwestia gustu, ale to się KOMPLETNIE MIJA Z ORYGINAŁEM!!!
    W tym momencie się wyleczyłem z DPP.
    Ale wpadłem na pomysł. Polega on na tym, żeby po pierwsze rzeczywiście założyć porządnego preseta z lekkim nasyceniem czerwieni itd. Ale chyba dużo ważniejesze jest to, aby odpowiednio nazywać i zapisywać swoje presety.
    Ja postanowiłem w nazwie umieszczać: słońce/chmury itd, oraz godzinę. W tym momencie mam do wyboru własne presety, z określonym światłem. Przykład: sun_18h. Od razu wiemy kiedy można się nim posiłkować. Pewnie ameryki nie odkryłem, ale co tam, podzielę się. ;-)
    I jeszcze ważna informacja dla fanów LR - w tym miesiącu Helion wypuszcza polską edycję drugiego tomu SEKRETÓW Kelby'ego.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów