Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jakie obiektywy do 5D mk II i inne pytania

pkarpinski
    Guest

Domyślnie Jakie obiektywy do 5D mk II i inne pytania

Witam,

Obecnie przesiadam się z wysłużonej 350-tki (Błysk: Metz 58-af1, szkło oprócz kita: Tamron AF28-300 F/3,5-6,3 XR DI VC) na 5D MK II i potrzebuję Waszej rady dotyczącej doboru szkieł do tego aparatu.

Fotografuję głównie modę (pokazy) więc z pewnością obiektywy muszą mieć jakieś stałe światło z uwagi na różne warunki oświetleniowe.

Jaki pakiet wybrałem?

5D MK II
    Metz Mecablitz 76 Mz-5 digital i teraz nie wiem jakie obiektywy dobrać... Canony są dość drogie ale nie wiem jakie zamienniki można wziąć po uwagę.

Jeśli chodzi o Canona wybór padł na:

Canon 70-200/2.8 L IS USM - głównie do mody na wybiegu (średnio oddalony jestem o 5-10 metrów od fotografowanego obiektu)
    EF 24-70mm f/2.8L USM - (do bliskich zdjęć z 2 metrów, tak aby objąć całą postać)

Nie pracowałem jeszcze na pełnej klatce, więc nie wiem, czy te obiektywy (a w zasadzie ich parametry) będą się nadawać.

Proszę Was o pomoc w doborze sprzetu. Może znacie też jakieś "tanie" sklepy, bo jednak parę złotych na to pójdzie a jeszcze trzeba gripa dokupić, filtry, kartę, przenośny bank do zrzutu zdjęć, może jakąś dodatkowa baterię itp.

pozdr.
    PK

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

skoro fotografujesz mode to wiesz dobrze ze przyda ci sie 1200L i 17tse.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

pkarpinski
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Dzięki za odp. ale możesz mi przybliżyć te modele, może jakieś przykłady? Nie znam takich oznaczeń/skrótów jak "17tse" lub "1200L". Jestem początkujący i nie bardzo się orientuje w tej gwarze :-)

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

17tse to obiektyw tilt shift z serii L a 1200L to takie dłuuugie szkiełko. Oczywiście trampek się "trochę" podśmiewa. Przy takim sprzęcie i zastosowaniu powinieneś już wiedzieć czego chcesz...

pkarpinski
    Guest

Domyślnie

No właśnie zauważyłem błąkając się po google. Niby wiem, ale pracując na 350 tce mam inne odległości a na 5 tce będe miał inne mimo np. 100mm. I o to właśnie chodzi. Dodatkowo, Wy może macie lub testowaliście takie lub podobne obiektywy i możecie coś polecić... Nie chciałbym wydać bez sensu 6000 na 70-200 f2.8 Canona, skoro może jest coś podobnego trochę taniej a może nawet nieco droższy a dużo lepszy...

Dzięki za wytłumaczenie...
    Ostatnio edytowane przez pkarpinski ; 31-05-2009 o 23:38

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    jestem krotszy o glowe bo wlasnie glowe dawalem ze taki wkret nie przejdzie

pkarpinski
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    jestem krotszy o glowe
    To się odbuduje...

Jak przeczytałem post trampka to nie wiedziałem o co chodzi, ale popatrzyłem w google i widzę jakieś połamańce i armaty... Ale mnie przywitał... Tak na pierwszego posta :-)

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

pkarpinski, witaj - przy założeniu, że wstęp Twojego pytania nie jest czysto teoretyczno-życzeniowy to nieco mnie dziwi jego druga część... I nie dziwi reakcja kolegów
    No ale ok - proponuję zapoznać się ogólnie z tematem:
    regulamin
    fotografia mody
    5Dmk2 obiektywy
    Bliżej:
    5Dmk2
    Zamiana D700 na 5Dmk2

Pytania o obiektyw nie rozumiem wcale. Czy już robiłeś cokolwiek na pokazach czy dopiero się przymierzasz?
    Dla uproszczenia - do przeliczenia kątów i pola widzenia - kalkulatorek (też o tym było na CB).
    (jako odpowiedź - tak ogniskowa 24mm na FF daje z odległości 2m pole widzenia 3x2m, więc standardowa modelka się mieści)
    Tanie sklepy - np. ceneo i forumowi TIP-owie (nowart, towersivy, Cichy i inni) - hmm, pojęcie "tani" traci (dla mnie) na ogólnie przyjętym znaczeniu przy sprzęcie tej klasy
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

pkarpinski
    Guest

Domyślnie

Marcin - Dzięki. Twoja odpowiedź jest wyczerpująca. Zanim napiszę coś jeszcze zapoznam się z tematami, które mi podałeś.

Co do zdjęć na pokazach, to tak - robiłem. Ale na tym moja wiedza się jakby kończy. Wcześniej robiłem zdjęcia nie zastanawiając się czemu F2.8 jest lepszy, czemu muszę mieć mocniejsza lampę, po co mi raw (przecież jpg-a też mogę rozjaśnić, przyciemnić) a stabilizację traktowałem jako gadżet. Teraz coraz więcej czytam, coraz więcej się uczę teorii i poznaję jak robić lepsze zdjęcia aby mniej bawić się PS-em...

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

70-200 f/2.8 IS + 35L 1.4

lub zamiast 35 to 24 1.4 L mkII
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów