Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Filtr na wakacje/słońce połówkowy czy ND?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Moze zle sie wyrazilem, ale nie stosuje sie tez polowki wtedy, gdy mamy np jakis pejzaz i dol jest jednak mocno ciemniejsyz od nieba, ktore w sloneczny dzien potrafi byc wrecz wyplowiale?

Jesli nie to sorka za glupawe myslenie, ale ja to rozumialem tak ,ze skoro przy zachodzie slonca poowka obniza naswietlenie ekspozycji w gornej czesci zeby nie przepalic szczegolow to samo zrobi z niebem.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 27-05-2009 o 13:47
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Moze zle sie wyrazilem, ale nie stosuje sie tez polowki wtedy, gdy mamy np jakis pejzaz i dol jest jednak mocno ciemniejsyz od nieba, ktore w sloneczny dzien potrafi byc wrecz wyplowiale?

Jesli nie to sorka za glupawe myslenie, ale ja to rozumialem tak ,ze skoro przy zachodzie slonca poowka obniza naswietlenie ekspozycji w gornej czesci zeby nie przepalic szczegolow to samo zrobi z niebem.
    zgoda, tyle teoria. ale zawsze pozostaje kwestia zastosowan. w praktyce przy slonecznym niebie polowka jest albo niekonieczna (mozna, jak ktos lubi "nawalic" i popsuc zdjecie - ale po co?) albo zwyczajnie psuje zdjecie pozbawiajac je naturalnej tonalnosci.

co innego przy pochmurnym niebie, ale to osobny temat.

praktyka zyciowa jest taka, ze szara polowke w ciagu dnia wyciaga sie raczej z duzym umiarem i raczej jej unika niz probuje zakladac. duzo latwiej nia zepsuc zdjecie niz poprawic
    www albo tez flickr

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Czyli jednak na wakacyjne widoczki polar jednak bezkonkurencji, polowka np do zachodow slonca.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Czyli jednak na wakacyjne widoczki polar jednak bezkonkurencji, polowka np do zachodow slonca.
    Dokładnie, lub wschodów (jeszcze lepiej)
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

a tak się dopisze z pytaniem... macie jakiś faworytów z polarków?

Houa ma fajny widziałem ale jego cena boli za bardzo 400 pln...

możecie polecić coś na 24-105? i czy przy 24 będzie również nierówne niebo np?
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Popatrz na Marumi, moim zdaniem z pewnych wzgledow lepsze od Hoyi, chociazby ze wzgledu na matowa powierzchnie pierscienia oraz latwosc czyszczenia. Jakosc samego filtra to moim zdaniem co najmniej tak dobra jak Hoyi.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    ...możecie polecić coś na 24-105...
    Było już setki razy :

http://canon-board.info/showthread.php?t=837
    EOS + Speedlite

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    a tak się dopisze z pytaniem... macie jakiś faworytów z polarków?

Houa ma fajny widziałem ale jego cena boli za bardzo 400 pln...

możecie polecić coś na 24-105? i czy przy 24 będzie również nierówne niebo np?
    Polecam Marumi DHG Super C. PLD, kupiłem go za 300 pln.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w jaki sposob ktorychs z tych filtrow zmieni wyblakle niebo na niebo kolorowe?
    Z jasnego blekitu i przepalonych chmur (o ile jakies sa) robi sie granatowe niebo i fajne biale (nie zjarane) chmury. Chociaz latwo przesadzic i chmury sie robia szare, ale latwiej jest to poprawic niz przepał.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w praktyce przy slonecznym niebie polowka jest albo niekonieczna (mozna, jak ktos lubi "nawalic" i popsuc zdjecie - ale po co?) albo zwyczajnie psuje zdjecie pozbawiajac je naturalnej tonalnosci.
    (...)
    praktyka zyciowa jest taka, ze szara polowke w ciagu dnia wyciaga sie raczej z duzym umiarem i raczej jej unika niz probuje zakladac. duzo latwiej nia zepsuc zdjecie niz poprawic
    Moze to kwestia gustu (lubie ciemne niebo na zdjeciach, nawet nienaturalnie ciemne) ale szara polowka przy slonecznym dniu w moim przypadku to niemal standard. Co prawda jak sie robi zdjecia ze słońcem, to jest rzeczywiscie niepotrzebna, bo można lekko rawa skorygowac przy wywolywaniu i wszystko bedzie cacy, ale jak robisz pod slonce, zwlaszcza jak ono jest w kadrze, to nie widze innej opcji

EDIT: Odpowiem jeszcze autorowi wątku Na poczatek polar (jezeli nie masz), potem szara polowka, a zwykły szary na sam koniec
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mam do was pytanie - jade teraz na Słowacje i do Czech na trolejbusy i mam pytanie do mojego zdjecia:

http://ltek.strefa.pl/galeria/albums...Photo25_21.jpg

Czy przy takich zdjeciach lepszy efekt da polar czy połówka ? Nie wiem na co sie zdecydowac po prostu.
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów