Zobacz wyniki ankiety: canon 5D czy canon 50 D

Głosujących
192. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 409

Wątek: 50d czy 5d

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Macanie w sklepie, to jednak nie to, co test w warunkach bojowych, ale też mam takie wrażenie, że po doświadczeniach z 350D każdy inny AF wydaje się porażająco szybki i dokładny, no w każdym razie ten z 5D jest sporo lepszy Trochę mi się nie podoba za duże skupienie punktów AF, przy małej GO nie chciałbym zbytnio przekadrowywać, no ale nie ma co marudzić, tego sie nie zmieni. W mkII podnieca mnie głównie kalibracja AF. Przy małej GO to akurat może byc przydatne, szczególnie gdybym wpadł na pomysł kupna takiej S 50/1,4...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    /.../ W mkII podnieca mnie głównie kalibracja AF. Przy małej GO to akurat może byc przydatne, szczególnie gdybym wpadł na pomysł kupna takiej S 50/1,4...
    I to wcale nie jest głupi pomysł!
    Ale jeśli jesteś w stanie wytrzymać czas bez aparatu przeznaczony na ew. kalibrację to i 5D spokojnie styknie.
    Tym bardziej, iż czuję przez skórę, że wkrótce Canon zaskoczy nas FF w cenie o wiele niższej niż 5DMkII... rynek foto strasznie dostaje w 4 litery. Dochody takiego Nikona spadły o 70%, jak podał wczorajszy Amateur Photographer. Canon pewno przędzie nie lepiej. Ponoć lustrzanki sprzedają się nawet lepiej niż w poprzednich latach ale konkurencja na rynku kompaktów jest po prostu zabójcza i wymusza drastyczny spadek cen i obniżone jednostkowe zyski.
    W lustrzankach też nie jest dobrze - pentax wprowadza K-7, magnezowe body z 77 punktami uszczelnień, gwarancja pracy w minus 10stC , do tego doskonałe szkła Pentaxa są sprzedawane w stosunkowo lepszych cenach niż eLki. Wystarczy rzut oka na cenniki. Olympus wypuścił kupę nowych modeli, są tabuny nowych PlayStation... doskonałe wzrorniczo, a kto w czasach, gdy MP3 wypiera CD pyta się o JAKOŚĆ obrazowania? Ważne że coś widac...
    Także w segmencie lustrzanek niepełnoklatkowych Canon ma coraz silniejszą konkurencję.
    Jedynym ratunkiem pozostaje ucieczka do przodu i introdukcja FF "dla ludu", taki 7D bez opcji video i droższy powiedzmy 200-250 euro od 50D mógłby być prawdziwym killerem sprzętu niepełnoklatkowego dowolnej firmy. Jeśli K-7 ma kosztować 1200 euro to wybór byłby w tym momencie jasny...
    Zatem nie zdziwię się gdy zobaczymy coś takiego jeszcze przed Bożym Narodzeniem.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    W lustrzankach też nie jest dobrze - pentax wprowadza K-7, magnezowe body z 77 punktami uszczelnień, gwarancja pracy w minus 10stC
    Tylko ilu z nas tego potrzebuje? W większosci przypadków jest to tylko i wyłącznie marketing a nie potrzeba rynku.

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Jedynym ratunkiem pozostaje ucieczka do przodu i introdukcja FF "dla ludu", taki 7D bez opcji video i droższy powiedzmy 200-250 euro od 50D mógłby być prawdziwym killerem sprzętu niepełnoklatkowego dowolnej firmy.
    Przede wszystkim byłby killerem serii xxD a tego chyba canon nie chce, bo w tym segmencie najwięcej zarabia. Nie wierzę żeby szybko powstało takie body tym bardziej, że crop ma też duże zalety i 50-ka dobrze się sprzedaje.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może to bedzie glupie co napisze ale,
    - 5d - to pełna klatka
    pełna klatka to jednak pełna klatka i gdybym mial 10 tysi do wydania - bez wahania
    - 50d mam teraz fotki i ich jakosc pokazalem w galerii i pokaze wiecej )))
    polubilem 50 tke jest wdzieczna , i potrafi sie odwdzieczyc naprawde niezlymi fotkami

na chwile obecna tylko obiektywy musze zmieniac bo mam kit a na razie )))

Uprawnienia umieszczania postów