Pasują, pasują. Ino że w jednym przypadku mnożysz ogniskową obiektywu x 1,6...Co można osiągnąć danym obiektywem czytaj tu, a jakie ma właściwości optyczne i mechaniczne, to se sam znajdź na forum CB (oczywiście za pomocą Google). :-D
Pasują, pasują. Ino że w jednym przypadku mnożysz ogniskową obiektywu x 1,6...Co można osiągnąć danym obiektywem czytaj tu, a jakie ma właściwości optyczne i mechaniczne, to se sam znajdź na forum CB (oczywiście za pomocą Google). :-D
Jeśli typowo do portretu to ja jednak bym Ci polecał na początek 85/1.8.
Ja juz kazdym ze swoich ze stopki robilem calkiem udane portrety. Wiec nie wiem do konca czy pytanie o sprzet jest dobrym pytaniem - lepiej zapytac o technikea raczej poczytac o tym na forum.
Ze swojej strony powiem ze najprzyjemniejsza praca jest z 50 i 85 ale ciekawe efekty mozna tez uzyskac na ok 20mmZa dawnych czasow to i 300mm robilo portrety z mala GO
Mialem T 70-300 i na 300mm i F5.6 dalo sie uzyskac "portretowe" GO oczywiscie raczej tylko twarzy niz calej sylwetki no i z odleglosci kilku metrow ...
takie jedno ale mam nadzieje, ze trafilem z wyjasnieniem http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-189591.php![]()
dzieki wielkie za odpowiedzi. wiec zdecyduje sie na C 85 f/1.8 na poczatek. mam nadzieje se sobie kupic po wakacjach ;P