Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: 1Ds mkII czy 5D mk II ?

Zablokowany

Domyślnie

Te uszczelnienia piątek powinny już być weryfikowalne. Stara piątka puszczała mnóstwo syfu do wnętrza, nie wiem jak nowa. Po 2-3 miesiącach normalnego użytkowania sprawa powinna być jasna. Więc userzy 5dII powinny udzielić odpowiedzi. Ja mogę zapewnić - szczelność jedynek jest niezła

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

mam puszkę 1,5 miesiąca i nie narzekam, ale w starej też nie narzekałem co nie znaczy że była szczelna - czasem są gdzieś schematy tych gumek uszczelniających i ciekawe mogłoby być porównanie - ale obawiam się że to uszczelnienia typu gąbka na klapce od baterii itp.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Jakie tam uszczelnienia w 5DMkII... Można o tym aparacie powiedzieć dużo dobrych rzeczy ale pod tym względem to 1-ka nie jest...
    Za to tańszy.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Za kilka dni odbiorę 1Ds MKII bo leci właśnie ze Szkocji.Miałem wcześniej 5D MKI wiec będę mógł się wypowiedzieć co do zasadności zasadności decyzji.Głównym powodem był AF i shutter lag...czy da radę z obrazkiem w porównaniu do 5D się okaże .
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Też stałem przed tym dylematem, ale ja fotografuje w zgoła odmiennych warunkach - głównie ślubnie. Skłaniałem się w stronę 1Ds II, ze względu na AF, ale dzięki uprzejmości kolegi, było mi dane przetestować AF 5dII i w ciemnej piwnicy z PAR'ami w kontrze miałem w tańcu ok 80% fot trafionych w punkt (przy f=1.8-1.4). Fakt pracowałem na centralnym servo, a konieczne poprawki kadrowania robiłem w kompie, ale z takiej matrycy na prawdę można duużo wyciąć. Testowałem też DsII i IMHO ISO 3200 to zupełnie inna bajka w 5dII. W DsII to ekstremum, w 5dII to normalna używalna czułość.
    Wybór padł ostatecznie na 5dII. Ale tak jak pisałem - ja po pustyni ganiał nie będę (no może się coś na Błędowskiej uda zrobić ).
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    To jpg z puszki czy RAW wołany do jpg?Jeśli RAW to w jakim programie przepuszczony?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Fota wojkija przepuszczona przez Neat Image + resize do 21x15 (300DPI)

http://img23.imageshack.us/img23/953...filteredaa.jpg
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 07-05-2009 o 12:39 Powód: Automerged Doublepost
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Acr na standardowych ustawieniach.

Do 5d mk2 trochę brakuje ale wg mnie ekstremum to nie jest, szumek jest drobny i jak widać schodzi bez problemów.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O ile 5DII mnie specjalnie nie kusi, to jednak w duchu zastanawiam się nad 1DsII...
    Nie wiem czy jest sens, bo o ile zyskam na AF czy uszczelnieniach, to stracę na rozdzielczości zoomów i czekała by mnie przypuszczalna przesiadka na stałki.
    Dużo zamieszania i inwestycje, chyba za dużo. Zostanę chyba przy starej piątce.
    Jak myślicie, jest sens?
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    O ile 5DII mnie specjalnie nie kusi, to jednak w duchu zastanawiam się nad 1DsII...
    ... to stracę na rozdzielczości zoomów i czekała by mnie przypuszczalna przesiadka na stałki.
    Zostanę chyba przy starej piątce.
    Jak myślicie, jest sens?
    Dlaczego uważasz, ze musiałbyś się przesiadać na stałki ? Bez przesady . Jest sens...zamień 20D na 1DsII :-P . Mi zestawem 1dsII i 5d pracuje się całkiem dobrze.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów