Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: 1D/s MarkIII new fw - in addition to the sub mirror fix issued earlier by Canon ;)

Mieszany widok

bapo
    Guest

Domyślnie

tad, z tego co widzę, to żytnia albo robi "po omacku" tzn mirror box na wszelki wypadek albo wykryli u Ciebie Err99 związane z lustrem (poniżej wicej o tym) - co zresztą daje im niezły zastrzyk finansowy od Canona bo to dość drogo wyceniana procedura serwisowa płątna przez gwaranta. Mnie też raz chcieli wymienić MB ale sobie nie dałem bo to oznacza wybebeszenie całego body (to jest ta środkowa cześć kadłuba z całym mirrorem, AF assembly etc.

Dość dobrze się oriętuje w tych recall'ach bo sam z tym walczyłem (wcześniej miałem 2 1DIII - przedałem i teraz mam 1DsIII).

w 2007 był recall na submirror i dotyczył modeli produkowanych do października 07 (kod OV10xx) i serial z grubsza do 546xxx ale był0 3500 egzemplarzy z wcześniejszym numerem nie podlegających naprawie - ja takiego włąśnie miałem.

Potem była cisza do marca tego roku i niby wszystko było OK zwłaszcza 1 1DsIII kóry podobno wogóle nigdy nic. 4 marca Canon ogłosił 2 nowe recall'e na obie jedynki (1D i 1Ds). OPisali je nawszystkich stronach na świecie na polckiej też. Jedn dotyczy wady AF drugi dotyczy uporczywych Err99 i wieszającego się lustra w górnej pozycji w obu jedynkach.

Miesiąc po tym ogłoszeniu dzwoniłem na żytnią i oczywiście wielkie o co chodzi nic nie wiemy o żadnych recall'ach itp. Info na stronie Canona jest a oni robią oczy i głupa. W tym momencie dałem sobie spokój (to był początek kwietnia).

Ponieważ wyczytałem, że wszędzie w cywilizowanym świecie ludzie wysyłają jedynki do serwisó masowo i wracją odmienione (jakieś 80% ludzi twierdziło że jest dużo lepiej niż było i wreszcie super AF) a niektórzy też z powodu Err99 mieli wymieniany mirror box.

Zrobiłem mały research zakręciłem się i zadzwniłem do Elstree (serwis Canona w UK - nie otsourcing jak u nas tylko oryginalny Canon'owski o bardzo dobrej reputacji). Oczywiście o wszystkim wiedzili i nie robili głupa powiedzili, że codziennie dostają wiele jedynek i naprawy są na bieżąco wykonywane. Oczywiście honorują europejską gwarancję więc przyjęli mnie ale jedyny minus jest taki że wysyłka na mój koszt :-( bo nie mieszkam w UK. Dla ułatwienia dodam, że UPS w jedną stronę circa 1200PLN :-) Wysłałem w piątek, w poniedziałek już go robili, we wtorek 7.04 odesłali i we środę już miałem go przed 12.00 - błyskawica. AF w 1DsIII wydaje się lepszy - nie był zły ale nie skacze już po zalock'owaniu. Wymienili jakieś części w AF, wyregulowali i FW, który itak już miałem. Obsługa super - wszystko przyszło kompeltne i czyściutkie super opakowane - niebo a ziemia w porównaniu z żytnią.

Z tego co wiem to 1DIII a hardware codem poniżej 13 muszą mieć AF zrobiony. 1DsIII z hardware code 8 są ok z niższym musza być robione. HW code to ostatnie 2 cyfry kodu daty (yy) - znajdziesz go w komorze bateryjnej - OWxxyy. O - Oita (fabryka w Japonii), W - rok 2008, xx - miesiąc produkcji body, yy - rewizja body (hardwarecode).

Co do Err99 to głónie starsze mają wymieniany mirror box - przy moim powiedzili, zę sprawdzili i nie było potrzeby.

powodzenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bapo Zobacz posta

Z tego co wiem to 1DIII a hardware codem poniżej 13 muszą mieć AF zrobiony. 1DsIII z hardware code 8 są ok z niższym musza być robione. HW code to ostatnie 2 cyfry kodu daty (yy) - znajdziesz go w komorze bateryjnej - OWxxyy. O - Oita (fabryka w Japonii), W - rok 2008, xx - miesiąc produkcji body, yy - rewizja body (hardwarecode).

Co do Err99 to głónie starsze mają wymieniany mirror box - przy moim powiedzili, zę sprawdzili i nie było potrzeby.

powodzenia
    Hm..Mógłbyś uściślić? HW jak piszesz to ostatnie dwie cyfry [yy].Hardware code 8 to 1 cyfra?[ y] czy też 08 [yy]? Sorki ,ale nie łapię.Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów