Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1343

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Domyślnie

Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę

Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.
    Canon 450D + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulo_ Zobacz posta
    Przeczytałem wszystkie 75 stron tego wątku i nadal nie wiem czy warto kupić tę Sigmę

Jeżeli istnieją więc osoby używającego tego szkiełka z 450D (lub innym Canonem podobnej klasy) bez problemów z AF to bardzo proszę o taką informację tutaj lub na priva. Proszę też o wzmiankę czy AF działał od razu prawidłowo, czy dopiero po kalibracji.
    IMO nie warto. Kupić klocka, który niby może być ostry od 1,4 ale nie wiadomo czy trafi to chyba za duże ryzyko. Ja kupiłem do swojego 5d pierwszego lepszego canona 50/1,4 z allegro, który był używany przez poprzedniego użytkownika przez rok czasu i ani trochę nie żałuję. Dla mnie jego ostrość na 1,4 jest do zaakceptowania, jest stosunkowo szybki, cichy i pewny, poza tym lekki. Nic więcej nie chcę. Oczywiście każdy wybiera sam to co mu pasuje, więc nie radzę się za bardzo sugerować.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    IMO nie warto. Kupić klocka, który niby może być ostry od 1,4 ale nie wiadomo czy trafi to chyba za duże ryzyko./.../
    Fatalista! :-D
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

Witam,

posiadam tak strasznie przez Was drodze koledzy katowaną Sigmę 50mm 1.4 + 5D i wg mnie działa bardzo poprawnie i powtarzalnie, przynajmniej w takich warunkach jakich była użytkowana, robię zazwyczaj zdjęcia na singleshot (afs) i jakoś nie mam zdjęć nieostrych/nietrafionych... pierwszy prawdziwy test będzie już niedługo na ślubie..

tu link do kilku zdjęć i cropów, robione z nudy w mieszkaniu, z blilska i z 5m(crop obrazka) lub 2-3m crop koszulki, reszta to tak od 0,5 do 1,5m

wszystko na 1.4, standard, ostrość 3, nic nie ruszane w DPP, niektóre jpg z aparatu, niektóre jpg z cr2 przez dpp bez niczego, cropy są różne bo dpp się dopiero uczę.. jak w nim szybko zrobić 100% żeby nie kombinować?

http://picasaweb.google.pl/mbiesiadecki/Sigma50mm14#

wg mnie jest całkiem fajnie gdy widać wzór włókien na koszulce z takiej odległości i to na 1.4, puszka miała sesję 7 zdjęć.. i każde jest ostre

do testów to polecałbym lepsze puszki, ale piwa!.. np. Carlsberg albo Żywiec.. tyskie nie ma żadnej faktury na blasze... poza tym to takie zdjęcia testowe nie bardzo oddają prawdziwych zalet obiektywu,

swój egzemplarz kupiłem w USA, całkiem w ciemno, był minimalny FF z 5D, na 50D dało się to wyregulować dając +4 w mikroregulacji, teraz czekam na korpus kolegi żeby sprawdzić z 40D już po kalibracji z 5d

mój wysłałem do serwisu do Gdyni wraz z body w piątek, tydzień później w piątek kurier dowiózł mi sprzęt do domu i wszystko wygląda bardzo dobrze, miałem kolegi C50f1.4 USM i jakoś mnie nie zachwycił, tyle, że był dość mocno wyeksploatowany i bałem się, że się rozleci trochę, pierścień ostrości dziwnie chodził jakby pod spodem, coś na "łożyskach" ( o ile tam takie są) było.. jakiś piasek czy coś... ale to raczej nie był piasek tylko coś z mechaniką, niestety to było przed kalibracją Sigmy więc porównywanie wtedy było bezwartościowe

gnębienie Sigmy za wadliwe sztuki może i jest zasadne, ale ja np. miałem do niedawna 70-200 2.8 HSM wersja bez makro z nikonem d80 i był zauważalnie lepszy/ostrzejszy/większy/cięższy (obiektyw) od 70-200 2.8L+5D, a nawet dwóch 5D +70-200L i żeby dołożyć to najostrzejsza 50tka jaką miałem to niedawno sprzedany Nikkor 1.4 AFD, ale używane na cropie co wiele zmienia

pozdrawiam i udanych zdjęć życzę,
    Marcin

Uprawnienia umieszczania postów