Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Nieostry Canon 55-250 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przeciez napisal, ze nr. 2 jest z reki. Przy czasie 1/800 z IS to u mnie nawet przy drgawkach po wypiciu nie wiem ile łódki mam ostrzejsze

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Przeciez napisal, ze nr. 2 jest z reki.
    Wiem co napisał, dlatego zasugerowałem, że 2-ka mogła być spowodowana zwykłą pomyłką układu AF. Ja w tym wypadku byłbym daleki od stawiania jakichkolwiek diagnoz, bo po pierwsze nie wiemy, czy za brak ostrości winić AF, stabilizację, czy zły egzemplarz obiektywu, po drugie nie wiemy jak długo tkrauze ma to szkło i jak sprawuje się ono przy normalnym użytkowaniu. Może po prostu jazda samochodem jest zbyt trudnym sprawdzianem, choć nie ma co się dziwić, jak dla sprzętu tej klasy.. W każdym razie od wysyłania do serwisu bym się wtrzymał, tylko przeprowadziłbym testy w normalnych warunkach.
    Tkrauze zapewne sprawdzaił je niejednokrotnie w terenie i możliwe, że szkło dawało radę, ale że przez szybę samochodową się pojawił problem, to już do serwisu trzeba słać, nie?

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiem jak wygladaja niecelniete przez AF zdjecia, maja zupelnie inne 'nieostrosci' niz te tutaj. Te sa bardzo dziwne.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Wiem jak wygladaja niecelniete przez AF zdjecia, maja zupelnie inne 'nieostrosci' niz te tutaj. Te sa bardzo dziwne.
    W takim razie są jeszcze dwie pozostałe mozliwości, które wymieniłem i pewnie parę innych, równie dziwnych, jak same poruszenia i właśnie z uwagi na nie, wstrzymałbym się od wydawania diagnoz, tym bardziej "100 procentowych"
    Najlepiej, to niech się wypowie sam zainteresowany, bo my tu możemy gdybać, ale bez konkretów, to daleko nie zajedziemy:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczywiście, masz bezdyskusyjną rację.

Slider, popatrz na wycinek ze zdjęcia nr 3. Co się dzieje w osi x a co w osi y ?
    Przyznasz, że af trzeba odrzucić.

Pozostają inne hipotezy:
    1. tkrauze jeździ autem w którym szyba się rozwartwiła, w osi y widzi więc wszystko potrójnie (Panie, strzeż nas i Jego) - nie wierzę w to nie dlatego, że nie jeździ takim autem ale nie wyobrażam sobie aby szyba się rozwarstwiła tylko w osi y
    2. tkrauze dojeżdża do budynku na Górczewskiej tak na oko z 70 km/h, daje ostro po hamulcach w momencie pstryku i sprawdza czy canon nie kłamie, że IS daje fory na 2-3 EV - również w to nie wierzę bo nie ma auta, które nie zarzuci w osi x
    3. 350-tka wali lustrem jak młot pneumatyczny (tylko w osi y oczywiście) i przy czasach 1/1000 daje odrzut pionowy jak kałach z nasadką rgppanc.

Hipotezy o właściwościach osobniczych tkrauze odrzucam bo nikt tak nie potrafi poruszyć zdjęcia przy 200mm jak ja a i tak nigdy nie udało mi się zrobić tego tylko w osi y.

Pozostaje jeszcze jedna hipoteza ale ona jest nieprawdopodobna: obiektyw ma uszkodzony układ IS. W to akurat wierzę bo ja zawsze wierzę w to co jest nieprawdopodobne.

Oczywiście możemy nadal mnożyć kolejne hipotezy ale uważam tkrauze , że tracisz czas.
    Wymień ten obiektyw skoro, jak piszesz, jest to możliwe i leć robić zdjęcia bo wiosna trwa cholernie krótko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam to szkło, te zdjęcia to niestety mydło, obiektyw walnięty!!
    Canon 50D, 500D, Canon EF-S 18-135 USM Nano, Canon EF-S 18-55 IS, Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, Speedlite 430EX II, Helios-44-2, MIR-1B

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na moje oko soczewka IS'a ma luzy w osi pionowej Poziomo wszystko jest stabilizowane, a pionowo drga sobie jak chce w srodku szklo

Co jak co wymien go na inny.

Domyślnie

Dzięki Wam za rady i szybkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o fokus to raczej nie można mu zarzucić dużo jest w miarę ok, właśnie bardzo dziwne są te poruszenia w osiach x czy y. Poniżej jeszcze dwa zdjęcia.

250@6.3 1/200 IS on

Tutaj czas może nie jest strasznie krótki, zdjęcie jest z ręki ale naprawdę starałem się nie poruszyć środka a przesuniecie w poziomie jest duże, (to nawet nie jest smuga tylko jakby kopia obrazu przesunięta)

250@5.6 1/250 IS on

Zdjęcie również poruszone, a starałem sie celować w punkt i nie robić gwałtownych ruchów.

Postaram się wymienić obiektyw i sprawdzić jak będzie to wyglądać.
    Pozdrawiam.

Coś już napisał

Domyślnie

tkrauze czy może sprawdziłeś na statywie jak wychodzą zdjęcia , wiem nie po to kupiłeś zooma ze stabilizacją by targać statym , ale tak mnie ciekawi ten wątek , bo tez myślę o zakupie tego obiektywu ....
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Domyślnie

Nie testowałem obiektywu na statywie, mój egzemplarz jest raczej walnięty, ale raczej to spoko obiektyw, ma dużo pochlebnych opinii.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów