Jak robisz średnim formatem, to włóż film do piekarnika ale nie przesadzaj z temperaturą max to 70 stopni na dwie godziny. Film straci wysycenie i świeżość barw. W zależności od materiału może uzyskasz podobne barwy do tych z obrazu a może też pojawi się coś na podobieństwo siatki pęknięć. Trzeba popróbować. :-D
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Z tą utratą wysycenia barw to żart, czy ja jeszcze o czymś nie wiem ?
Co do dziergania MFem, to dla mnie problem się pojawia w studiu, bo PSIX tak średnio z czasem synchro (1/20-1/25s), tak więc wszelka działalność w małym szkolnym zakątku zwanym studiem fotograficznym, tylko na cyfrze![]()
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Wydaje mi się, że czas synchronizacji w PSIX to 1/60 sek ale konstrukcja ma już pewnie ze trzydzieści lat i niekoniecznie trzyma parametry. I tak dziwne, że nie nakłada klatek na siebie. Z postarzaniem filmów to nie żart. Zresztą pewnie wielu rzeczy jeszcze nie wiesz lub nie słyszałeś ale nie jest to istotne. Trzeba po prostu próbować. Skoro w lodówce zamierają do zera procesy w emulsji fotograficznej to wysoka temperatura siłą rzeczy powinna je przyśpieszyć.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Ojj na pewno muszę się jeszcze wiele nauczyć. Dziękuję za informację z tym postarzaniem, będę musiał kiedyś spróbować.
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Krótki, bo niestety tylko jednozdjęciowy powrót do LOTników.
Za jakiś czas, bliżej nie określony, będzie więcej
97.
W dniu dzisiejszym, zaczynam cykl "Lotnicy". Szykowany już*na poważnie, czyli osoba + hobby.
98.
dałeś rade z tym ostatnim. Aż mi żal dupę ściska ze nie mam się do czego przyczepić![]()
Miałem nadzieję jak zobaczyłem Twój wątek na górze, że lotnicy powracają, nie zawiodłem się![]()
Ostatnio edytowane przez kris200 ; 25-04-2009 o 02:17