Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 430EX i baterie

Domyślnie 430EX i baterie

Witam!
    jedno pytanie - czy użycie innych niż alkaliczne (a takie są wskazane w instrukcji) baterii 1,5 V, tzw. zwykłych paluszków (tyle, że cienkich) w lampie 430EX może spowodować jakieś szkody, uszkodzenia, negatywnie wpłynąć na pracę lampy? Założyłem takie do swojej lampy i poza zauważalnie wydłużonym czasem ładowania niczego nie stwierdziłem, ale chciałbym się upewnić na przyszłość, choćby z uwagi na to, że alkaliczne baterie 1,5 V nie zawsze są dostępne w miejscach w których bywam. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

nie sądze, zarówno baterie AA jak i te cienkie AAA mają identyczne napięcie 1.5V a wlasnie ten parametr jest najważniejszy dla bezpieczeństwa naszego sprzetu. Czasem jak nie mam pod ręka AA to zdarza sie zastosować zamiennie AAA. pozdrawiam
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

mi nie sprawilo to problemu ale czasy ladowania lampy dramatycznie sie zwiekszaja ze nie wspomne o ilosci blyskow jakie z siebie lampa wyda. moze warto zainwestowac w jakies akumulatorki?? mimo ze lampa nie jest przesadnie droga ale do tanich tez nie nalezy, wiec czemu psuc jej dzialanie (rzone od tego w instrukcji) tanimi zamiennikami??

tanie baterie nie zaszkodza lampie ale mozesz sie zniechecic jaki Ci power'a zabraknie
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Dla ścisłości baterie, które włożyłem do lampy mają oznaczenie rozmiaru jako AA (size AA), tyle, że wizualnie są cieńsze od stosowanych przez mnie dotychczas alkaicznych. No ale skoro można stosować nawet AAA, to mnie uspokoiliście. Dziękuje

Miasto
    Sopot

Domyślnie

Nawet alkaliczne AA Energizera nie wydają z siebie dużo błysków. GP jeszcze mniej. Srednio co drugi błysk poszedł pełną mocą a baterie wytrzymały raptem 250 cykli. Po tej ilości lampa juz ładuje kilkadziesiąt sekund. w przeciągu niecałych dwoch tygodni zabawy z lampą poszły dwa komplety baterii. Tym sposobem koszty zasilania mnie zrujnują, bez akumulatorów i ładowarki sie nie obejdzie. Ale koszt szybko sie zwróci bo widzialem na allegro ładowarke z 4 aku energizera po 60 zł.
    Przy lampie zewnetrznej akumulatorki to podstawa!
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    Przy lampie zewnetrznej akumulatorki to podstawa!
    Tego należy się trzymać. Bateryjki tylko w sytuacjach awaryjnych.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

...widzialem na allegro ładowarke z 4 aku energizera po 60 zł.
    Osobiście nie polecam ogniw Energizer'a. Miałem kilka kompletów i obecnie pozostał jeden. Zawsze były z nimi problemy : ładowanie zawsze przebiegało dłużej w porównaniu do analogicznych ogniw innych producentów (w tym tak zniesławionego GP), wydajność ogniwa także była mniejsza że o "czasie życia" nie wspomnę. Oczywiście ogniwa ładowane były za pomocą porządnej ładowarki, tak więc o ewentualnym przeładowaniu nie może być mowy.

Jeżeli cenisz sobie jakość oraz niezawodność polecam zainwestować w ogniwa Sanyo Eneloop. Są niewiele droższe od ogniw Energizer'a, a jakościowo zdecydowanie lepsze (mam porównanie do ogniw Energizer'a). Jeżeli chodzi o ładowarkę to także polecam dołożyć i wybrać sprawdzony markowy produkt zamiast taniego no-name. Wbrew pozorom akumulatory pod względem elektrycznym naprawdę nie trudno uszkodzić.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 19-04-2009 o 23:15
    EOS + Speedlite

Miasto
    Sopot

Domyślnie

nie wiem jak wygląda kwestia akumulatorów GP, natomiast to że baterie tej firmy pozwoliły błysnąć kilkanaście razy mniej od Energizera, pod względem jakości do ceny wypadają o wiele korzystniej. GP da rade znaleść poniżej 2 zł/szt. natomiast energizer to juz 2.5zł i wyżej. Przy 4 szt. GP to juz jedna bateryjka do przodu a błysków raptem 10-20 mniej

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

nie wiem jak wygląda kwestia akumulatorów GP, natomiast to że baterie tej firmy pozwoliły błysnąć kilkanaście razy mniej od Energizera...
    Tyle że ja wskazuję na Sanyo Eneloop jako faworyta, nie zaś na ogniwa GP.

...GP da rade znaleść poniżej 2 zł/szt. natomiast energizer to juz 2.5zł i wyżej. Przy 4 szt. GP to juz jedna bateryjka do przodu a błysków raptem 10-20 mniej
    Widzisz, ja piszę o akumulatorach Ty o bateriach, chyba się nie zrozumieliśmy.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar Arko
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No ja miałem ten sam dylemat z akumulatorkami. Z EX 430 II zakupiłem sobie odrazu aku Gp 2700mAh i po pierwszym lub drugim ładowaniu żywotność ich drastycznie spadła prawie do 30 % :/ można się wtedy porządnie zdenerwować.
    Zainwestowałem więc w porządną ładowarkę mikroprocesorową i dostałem z nią komplet bateryjek. Po naładowaniu ich zostałem pozytywnie zaskoczony bo trzymają 3x dłużej niż GP na pełnym błysku!! Wrzuciłem GP na refresha ( 18h trwało - o zgrozo) i jeszcze ich nie przetestowałem ale już po nich się niczego nie spodziewam. Teraz kupuje sobie Enloopy bo są rewelacyjne ( testuje je w pracy - kompakty, lustrzanka, i inne) i jeszcze się na nich nie zawiodłem!!
    Więc do 430EX II lub do każdej zewnętrznej lampy to moim zdaniem tylko SNAYO Eneloop!!
    Canon EOS 400D; EF-S 18-55 f/3,5-5.6; EF 28 - 105 f/3.5-4.5 USM; EF-S 55-250 f/4-5,6 IS ; Speedlite 430 EX II ; Grip BG-E3; Szkiełka i pełna głowa pomysłów :]8)8)8)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów