Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

Przypadkowo mam takowy, więc jeśli będziesz szukał w Krakowie, to się odezwij

Eizo CG/CE były w Europie sprzedawane z DTP-94B, więc jeśli użyjesz go z basICColorem, to powinno być zdecydowanie lepiej. Nie jest to również kolorymetr obliczony na szerokogamutowce, ale słyszałem o jakichś tabelach korekcyjnych dla popularnych kolorymetrów w basICColor i Eizowskim ColorNavigatorze.
    Do karakowa mam niestety daleko ale wielkie dzięki. Monitror CE/CG - sprawdze na tygodniu model - stoi jako pokazowy w sklepie Appla (więc jest raczej z nowych serii) - moge tam zanieśc monitor i zdjąć profil. Tylko on jest podpięty do MAC-a. Czy wystarczy jakikolwiek laptop z XPi basiccolor do zdjęcia profilu? (zaniesienie całego komputera to lekki kłopot) i jak wtedy w korekcją LUT? zapisze się w profilu i bede mógł zastosować na swojej karcie? (tu jestem zielony)
    Ostatnio edytowane przez Kazelot ; 19-04-2009 o 21:09
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    Tylko on jest podpięty do MAC-a. Czy wystarczy jakikolwiek laptop z XPi basiccolor do zdjęcia profilu? (zaniesienie całego komputera to lekki kłopot) i jak wtedy w korekcją LUT? zapisze się w profilu i bede mógł zastosować na swojej karcie? (tu jestem zielony)
    Najlepiej byłoby zainstalować triala basICColora na maćku, podpiąć do niego twój monitor i skalibrować w ten sposób, a potem tylko zgrać profil. Do lapka pewnie podłączyłbyś monitor łączem analogowym, a to niekoniecznie jest bardzo zdrowe, choć ew. też jest to jakaś opcja.

Chyba, że ColorNavigator raczy skalibrować coś pośledniejszego niż Eizo CG/CE, ale to już ew. pytanie do Toma01, bo ja z Eizowskim profilerem jakoś nie miałem jeszcze przyjemności się zapoznać.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Chyba, że ColorNavigator raczy skalibrować coś pośledniejszego niż Eizo CG/CE
    Niestety, nie raczy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Niestety, nie raczy.
    Widać Eizo nie przewiduje, że użytkownik CG/CE mógłby się zniżyć do wykorzystywania panelu serii S jako monitora pomocniczego

Kazelot, dzięki za podesłanie profili, to na pewno była kwestia niewykasowanego LUT - korekta, którą zrobiło "to coś" to totalna masakra teksańską piłą mechaniczną.

Gdyby jeszcze komuś z was wpadł do głowy pomysł użycia tego wspaniałego dekalibratora do kalibracji takiego monitora, to naprawdę stanowczo odradzam Eizo S2231W po wyjęciu z pudełka jest 100 razy lepiej skalibrowane, niż "skalibrowane" tym usrojstwem

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Kazelot, dzięki za podesłanie profili, to na pewno była kwestia niewykasowanego LUT - korekta, którą zrobiło "to coś" to totalna masakra teksańską piłą mechaniczną.

Gdyby jeszcze komuś z was wpadł do głowy pomysł użycia tego wspaniałego dekalibratora do kalibracji takiego monitora, to naprawdę stanowczo odradzam Eizo S2231W po wyjęciu z pudełka jest 100 razy lepiej skalibrowane, niż "skalibrowane" tym usrojstwem
    Podpowiedzcie mi czy jest jakiś programik do obejżenia dokładnych krzywych lub z wynikiem deltaE z profilu bez wgrywania.

a co do kalibracji z wcześniejszym LUT to sprawdziłem i basiccolor mi przed pomiarem resetuje LUT samoczynnie

A z drugiej strony. Jeśli korekcje tablic dla S2231W są minimalne przy kalibracji to prosił bym użytkowników o wystawienie swoich profili z podaniem ustawień monitora i suwakowych i jasności cd m^2 i temperatury. Zobaczymy - jeśli matryce nie mają większego rozrzutu jakościowego to wyświetlanie w CMS powinno być podobe ewnetualnie z małymi niuansami. A może to nie tylko problem kalibratora a również fabrycznego wysterowania mojej matrycy.
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    Zobaczymy - jeśli matryce nie mają większego rozrzutu jakościowego to wyświetlanie w CMS powinno być podobe ewnetualnie z małymi niuansami.
    S2231W jest bardzo powtarzalny, ale tego typu rzeczy, proszę traktować jako eksperyment:

Jaskrawość 30%
    Kontrast 50%
    R 100%
    G 95%
    B 95%
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów