Wasze Workflow'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Wasze Workflow'y

W pierwszych trzech stronach zapytania google nie znalazłem adekwatnego tematu, więc zakładam nowy.

Mój workflow :

1) RAWy do Instant JPG from RAW (wypluwa mi JPGi zaszyte w rawach, w 50d są to obrazy pełnej rozdzielczości, więc po co tracić miejsce na karcie przy robieniu JPG+RAW)
    2) JPGi do AcdSee (przeglądam JPGi, ctrl+b dodaje do Image Basket te co się nadają, / wyświetla JPGa w 100% w celu ustalenia ostrości, ...)
    3) [w tym kroku muszę się w końcu zmotywować do napisania programu automatyzującego czynność] Wybrane JPGi "paruję" z RAWami (ręcznie zaznaczam RAWy z tymi samymi nazwami co wybrane JPGi), natomiast pozostałe, niewybrane pliki (zarówno JPGi jak i RAWy) usuwam.
    4) RAWy do LR, import z nałożeniem moich początkowych ustawień (głównie potrzebne było mi to do ustawienia Camera Profile na Camera Standard, oraz wyłączenia wyostrzania i odszumiania Luminancji, odszumianie w kolorze zostawiam na 10) i generowanie podglądów "Standard"
    5) Gmeranie w LR (ostatnio przekonałem się trochę do graduated filters, ale na moim kompie chodzi to za wolno. Na nowym na pewno będę używał. Na razie nadal podwójne wywołanie + składanie w PSie na maskach)
    6) Export do TIFFów 16bit ProPhoto
    7) PS z tymi co potrzebują PSa
    8a) Jeżeli zdjęć jest mało, to pojedynczo konwertuję do 8bit sRGB, pomniejszam i wyostrzam zmodyfikowaną akcją Janusza Body (wstawiłem Dialog Boxy, najważniejsze z nich są w kroku "Levels" i "Unsharp Mask")
    8b) Jeżeli dużo, to Image Processor i w nim rozmiar pomniejszenia(800, 800), konwersja do sRGB, quality na 9 (czasami na 10, jak mi bardziej zależy ), w polu Akcja wybrana zmodyfikowana akcja Janusza Body, tym razem bez dialog boxów.
    9) Obejrzenie resize'ów w AcdSee, upload AceFTP albo WinSCP.
    10) Generowanie indeksów takie jak ten samodzielnie napisanym programem w c++.
    11) Wrzucenie zdjęć na fora, portale, serwisy, rozesłanie znajomym, ...
    Ostatnio edytowany przez micles; 8127.
  • kucza21
    Uzależniony
    • 2007
    • 518

Wkładam karte do czytnika i odpowiednio shift+ctrl E, f9,f3,f4,f6, alt+shift+ctrl s . Cały proces wraz z obróbką. Gotowe

Komentarz

• Tezet-gdynia
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1283

1. Karta do czytnika -> zgranie zdjec
      2. Odpalenie dpp i ustawienie katalogu ze zdjeciami
      3. W miedzyczasie na zaladowanie wszystkiego -> kawa
      4. Selekcja tego co sie nadaje, a co nie
      5. w dpp sharpness=7, lekkie korekty wb itp
      6. wrzucenie do ps tych co tego potrzebuja
      7. Shadows/highlights - w zaleznosci od zdjecia
      8. zmniejszenie i wyostrzenie za pomoca wlasnej akcji
      9. galeria

www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• model
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

a możesz powiedzieć dlaczego dajesz sharpness 7 w DPP? nie wychodzą potem przeostrzone?

generalnie robię tak jak Tezet, tylko daje sharpness na 4
        Podpisy kłamią

Komentarz

• Sober
          Uzależniony
          • 2008
          • 513

micles, a po co punkty 1 i 3? Dużo przeglądarek bezproblemowo wyświetla jpgi zaszyte w rawach... ja używam darmowego faststone'a - polecam!

Komentarz

• bebesky
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1231

Zamieszczone przez model Zobacz wpis
            a możesz powiedzieć dlaczego dajesz sharpness 7 w DPP? nie wychodzą potem przeostrzone?
            nie wiedziałem czy się czepiać w tym wątku bo każdy robi tak jak mu wygodnie i jak uważa.
            Ale dla mnie 7 w dpp to o duuuużo za duuuużo

a żeby było bardziej w temacie
            1 zgrać
            2 wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
            3 wstępnie obrobić (balans bieli, ewentualnie ostrość na 2)
            4 wykadrować jak trzeba
            5 wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
            5a odłożyć na kilka dni
            5b wyselekcjonować - dobre zostawić złe wyrzucić
            6 nadać numer i wykopać do archiwum
            7 te które trzeba to obrobić w pse lub innym (mieści się w tym wszystko wyplucie do tiff lub jpeg, wszelkie konieczne korekty, efekty, zmiany, opis zapisanie do formatu docelowego, itp.)
            8 wykorzystać lub nie
            9 co jakiś czas (ostatnio po 2 latach) przegruzować całe archiwum czyli wyrzucić te które uważałem za godne pozostawienia ale z czasem okazało się że wcale dobre nie są i szkoda je trzymać (po ostatniej selekcji wyleciało 2/3 zdjęć )

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez Sober Zobacz wpis
              micles, a po co punkty 1 i 3? Dużo przeglądarek bezproblemowo wyświetla jpgi zaszyte w rawach... ja używam darmowego faststone'a - polecam!
              Strzelam że wyświetlanie jpgów zaszytych w rawach jest wolniejsze od przeglądania wyciągniętych już jpgów, dlatego kroki 1 i 3. Czasami przełączam się po 5 razy między kolejnymi klatkami (kilka takich samych w serii, w celu sprawdzenia które nieporuszone) i tutaj faststone mógłby się wyłożyć. Ale zobaczę, w końcu jedna instalacja więcej burdlu mi nie zrobi.
              Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez micles Zobacz wpis
                Strzelam że wyświetlanie jpgów zaszytych w rawach jest wolniejsze od przeglądania wyciągniętych już jpgów, dlatego kroki 1 i 3. Czasami przełączam się po 5 razy między kolejnymi klatkami (kilka takich samych w serii, w celu sprawdzenia które nieporuszone) i tutaj faststone mógłby się wyłożyć. Ale zobaczę, w końcu jedna instalacja więcej burdlu mi nie zrobi.
                Zobacz, przy okazji rzuć okiem na IrfanView bo nim przegląda sie RAWy (tzn. zaszyte w nim jpgi) tak jak jpgi... Ja wstepną selekcję robię właśnie Irfanem...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

Zamieszczone przez model Zobacz wpis
                  Przyzwyczajenie/i tak po zmniejszeniu tego nie widac/dla 300D jakos wydaje mi sie ze jest to optymalna wartosc - niepotrzebne skreslic
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

1. Zgranie czytnikiem+Total Commander do uprzednio odpowiednio zatytułowanego folderu ( [rok-miesiac-dzien-opis] ).
                    2. Odpalenie Bridge, nawigacja do folderu
                    3. Selekcja w Bridge
                    4. wywołanie wybranych zdjęć w ACR
                    5. eksport obrobionych zdjęć w Prophoto RGB 16 bit TIFF do Photoshopa do dalszej obróbki
                    5a. Bardzo sporadycznie zapis od razu z ACR do JPG (kiedy zdjęcie nie wymaga dalszej obróbki i nie potrzebuję trzymać wtedy TIFFa)
                    6. Po obróbce w PS zapis w 16bit Tiff i ProPhoto, następnie zmniejszenie do wielkości netowej (dłuższy bok 800 pikseli), zapis do JPG jakości 6 po konwersji do sRGB, lub przygotowanie do wydruku poprzez konwersję do sRGB, bez zmniejszania, zapis do JPG jakości 8
                    7. sporadycznie wybrane zdjęcia przejeżdżam Portrait Porfessional

Komentarz

• Malin
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 276

1. zgranie czytnikiem sandiska w adobe bridge lub w commanderze do folderach D:rok/opis ogólny/tytuł tego folderu
                      2. odpalenie w Bridge i potrójna selekcja. Te z jedna gwiazdką wsadowo do kosza
                      3. wtepne wywołanie w ACR za pomoca presetów lub własnymi kombinacjami
                      4. wywołanie do PS w TIFF 16 srgb lub TIFF 8 srgb - zalezy od przeznaczenia serii zdjęć
                      5. obróbka - akcje + malowanie w maskach
                      6. akcja na zapis pomniejszonego jpg jakość 9 800 px po dłuższym boku
                      Regulamin pkt 8

Komentarz

• Teo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 474

Well, workflow pewnie zależy od tego, co się fotografuje - ja ostatnio fotografowałem ludzi w takiej małej pseudo agencji modelingowej (notabene wiszą mi i mojej dziewczynie kasę za dwa shooty i to niemało, bo 500 funtów - właścicielka unika rozmowy na ten temat...).

Mój workflow wyglądał tak:

1. Najpierw tworzę foldery: ALL - podkatalogi JPEG i RAW, kolejne osoby mają katalogi oznaczone numerami 01, 02, 03, ... a w nich podkatalogi JPEG, RAW, WORK, PS, JPEG SELECTED,

2. zgrywam wszystkie karty do katalogu ALL, rawy do RAW, jpegi do JPEG,

3. w ACDSee sortuję zdjęcia przenosząc je do odpowiednich podkatalogów w folderach 01, 02, 03, ... itd. czyli rawy do RAW, jpegi do JPEG,

4. kiedy zdjęcia poszczególnych osób, które były fotografowane w danym dniu są już posegregowane w oddzielnych katalogach - w ACDSee wybieram po 5 rawów z każdej osoby przeznaczonych do edycji i kopiuję je do katalogu WORK, oraz po 10 jpegów i kopiuję je do katalogu JPEG SELECTED,

5. zdjęcia posortowane i wybrane - zatem robię kopię folderu z shootem z danego dnia ma zewnętrznym twardym dysku,

6. edycja wybranych rawów z folderu WORK w ACR i potem w Photoshopie - wybielanie oczu, wygładzanie skóry, drobne korekty makijażu, tła i ubrań - zawsze się znajdą jakieś pyłki i paproszki np. na czarnej bluzce Ogólnie Photoshopa jest sporo i czasem jedno zdjęcie zajmuję mi około godziny - zależy od cery, od tego czy makijażystka miała dobry dzień itd... Zdjęcia oczywiście 16bit AdobeRGB - potem konwersja do 8bit i zapis jpega w folderze PS,

6a. co jakiś czas kopiuje efekty swojej pracy na zewnętrzny dysk twardy,

7. kiedy wszystko już gotowe - zaczyna się nagrywanie płyt CD - z każdego folderu 01, 02, 03, ... zgrywam katalog PS i JPEG SELECTED na osobną płytę CD.

Uff, można wreszcie iść spać....

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

35mm

1. Wyciągnięcie rolki z lodówki, pozostawienie na 1-2h
                          2. Założenie do aparatu, zamknięcie klapki, wciśnięcie spustu dla nawinięcia
                          3. Wystrzelanie zdjęć, teoretycznie 37, zwykle mniej
                          4. Zwinięcie do kasetki za pomocą kombinacji BKT+EXP Mode
                          5. Wymoczenie u Trzypiona w procesorze, trzykąpielowe E6 + suszenie
                          6. Lightbox HAMA LP 554 8000K + lupka do wyboru
                          7. The end

5x4

1. Wyciągnięcie arkuszy z lodówki
                          2. Oczekiwanie na całkowitcie ciemną noc (dolot światła zew. do łazienki)
                          2a Przygotowanie miejsca pracy
                          2b Gaszenie świateł
                          3. Otwarcie pudełka i folijki, wyciągnięcie kolejnej szitki
                          4. Ładowanie do wyczyszczonego holdera, zasunięcie szyberka, zamknięcie blokady
                          5. Huraa, robimy zdjęcie
                          5a Wejście pod szmatę
                          5b Ustawienie standardów, zablokownie pozycji
                          5c Zamknięcie obiektywu, naciągnięcie migawki, domknięcie przysłony, założenie holdera, wyjęcie szyberka
                          5d Cyk
                          6. Jedziemy do domu
                          7. Wymoczenie u Trzypiona w procesorze, trzykąpielowe E6 + suszenie
                          8. Lightbox HAMA LP 554 8000K + lupka do wyboru
                          9. The end

Workflow to workflow (-:

Niestety duży (tylko) tymczasowo na emeryturze.

Komentarz

• Hellfire
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 414

1. Zgranie przez kabel na dysk (nie umiem się do czytnika przekonać, choć takowy mam zawsze w plecaku).
                            2. Selekcja w Fotostation i kasowanie zdjęć odrzuconych.
                            3. Wybrane otwieram w Photoshopie.
                            4. Kadrowanie, levelsy, ostrość. Sporadycznie saturacja, kontrast.
                            5. Zapisanie - nadpisanie.
                            6. Opisanie zdjęć w Fotostation.
                            7. Wysyłka Total Commanderem na odpowiedni FTP.
                            8. Po 10 minutach mam już wolne. Mogę skoczyć na fajke.

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez Hellfire Zobacz wpis
                              1. Zgranie przez kabel na dysk (nie umiem się do czytnika przekonać, choć takowy mam zawsze w plecaku).
                              2. Selekcja w Fotostation i kasowanie zdjęć odrzuconych.
                              3. Wybrane otwieram w Photoshopie.
                              4. Kadrowanie, levelsy, ostrość. Sporadycznie saturacja, kontrast.
                              5. Zapisanie - nadpisanie.
                              6. Opisanie zdjęć w Fotostation.
                              7. Wysyłka Total Commanderem na odpowiedni FTP.
                              8. Po 10 minutach mam już wolne. Mogę skoczyć na fajke.
                              Typowy fotoreporter W gazecie też tak robię :P

Komentarz

Pracuję...
                              X