Results 1 to 9 of 9

Thread: Ręka pewniejsza niż statyw

Uzależniony XLesio's Avatar

Default Ręka pewniejsza niż statyw

Kto by pomyślał

http://www.technonews.pl/Technonews/..._niz_reka.html

edit:
    Oczywiście komentarze pod artykułem wyczerpują temat
    Last edited by XLesio; 15-04-2009 at 10:48 AM.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Bywalec szymura's Avatar

jeden komentarz pokazuje jak ten test mógł być przeprowadzony
    15.04.09, 13:41
    Gość: jajacek
    Bo jak się robi zdjęcie ze statywu, to trzeba statyw postawić, a nie trzymać go w ręku
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Bywalec

Nieźle... to chyba przestanę używać statywu... a i będziemy dzięki nim mieć takie stabilizatory, że przy 1s jadąc samochodem 200 na godzinę będę miał nieporuszone zdjęcie.
    Według mnie to może być prawda, ale kluczowa jest interpretacja wyników. Wstrząsy może i następują, ale jak trzymamy w ręce to ona się po prostu porusza i aparat zmienia położenie- na statywie wykonuje jedynie regularne, małe (i pewnie częste) ruchy

Pełne uzależnienie

Najbardziej zaskakujące są jednak wyniki badań wstrząsów wywołanych przez migawkę. Okazało się, że użycie statywu nasila je. Szumy powstałe w ten sposób są najlepiej widoczne przy włączonej funkcji stabilizacji obrazu.
    Kto robi zdjęcia ze statywu z włączonym IS?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Mellan's Avatar

Bzdury jakieś...
    C-F-K - forever

Bywalec szymura's Avatar

tu też dużo prawdy, podeszli do artykułu bez pojęcia

15.04.09, 10:23
    Gość: kli
    Naprawdę w redakcji nikt się nie interesuje fotografią? Zróbcie rekrutację na dowolnym forum fotograficznym, tam 14 latki więcej wiedzą i pewno chętnie sobie dorobią do kieszonkowego korygując merytorycznie wasze teksty.
    ale z komentarzy chyba też można doczytać że chodzi o monopad, artykuł jest napisany w wersji angielskiej na stronie tego uniwersytetu czy gdzieś i źle przetłumaczony przez ten portal (ale to i tak go niesprawiedliwa) .
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Pełne uzależnienie Slider's Avatar

Quote Originally Posted by robgr85 View Post
    Słyszałem, że Janmar..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by robgr85 View Post
    Jak najbardziej jest to możliwe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie pan.kolega's Avatar

Nie widzę tu nic specjalnie zaskakującego, choć może dziwne dla osób nietechnicznych. Artykuł też tłumaczy oryginalny tekst z grubsza prawidłowo.

Wibracje dość wysokiej czestotliwości spowodowane lustrem albo migawką zapewne są tłumione lepiej przez ręke niż przez lekki statyw. Nawet najsztywniejszy lekki statyw będzie wibrował. Nawet mikronowe amplitudy spowodują utratę ostrości, bo piksele są też mikronowe.

A to, że ręka może wprowadzić swoje własne poruszenie, zwykle niższej częstotliwości, to już zupełnie inna sprawa.