Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 17-40 - rozmyte zdjęcia przy małym otworze

Domyślnie 17-40 - rozmyte zdjęcia przy małym otworze

To mój pierwszy temat na tym forum więc serdecznie wszystkich witam i proszę o pomoc.
    Mam problem z obiektywem C 17-40 f/4L podpiętym do 40D. Podczas ostatniego focenia plenerów zauważyłem że wychodzą mi rozmyte zdjęcia przy wartości przysłony 22 i ciut niżej, na nieskończoności, zarówno AF jak i manual. Natomiast przy pozostałych wartościach przysłony z f4 włącznie ostrość jest super. Dodam, że przy otworze f22 zdjęcia robiłem "z ręki" i na statywie i w obu przypadkach wychodzą rozmazane. Nie wiem co jest grane z tym obiektywem, z tego co się orientuje powinno być chyba odwrotnie, im mniejsza dziura tym ostrzej...

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

srednio najostrzej powinno byc przy f8, pozniej zwiekszajac wartosc przyslony ostrosc spada,dlatego najmniejsza dziura nie oznacza najostrzej

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Każdy obiektyw przymkniety do takiej wartości jak 22 bedzie słaby optycznie - tu niestety pojawia sie dyfrakcja która niszczy ostrośc obrazu. Przymykaj do f:11 lub 14 w zupełności wystarczy.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrtnz Zobacz posta
    Nie wiem co jest grane z tym obiektywem, z tego co się orientuje powinno być chyba odwrotnie, im mniejsza dziura tym ostrzej...
    Tak jak już przedpiścy sugerowali:

- małe względne otwory przysłony (f/16, f/19, f/22, itd.) powodują zwiększenie głębi ostrości, czyli zakresu odległości, w którym obiekty obserwowane przez urządzenie optyczne sprawiają wrażenie ostrych. Jednak przy takich wartościach uwydatniają się wady optyczne, które wpływają na spadek jakości optycznej obrazu, tym większej im słabszy jest obiektyw

- najlepsza jakość optyczna obrazu występuje przy przysłonach "środka" (f/8, f/11, itp). Co prawda głębia ostrości nie jest wtedy "od metra do nieskończoności" ale charakterystyka pracy szkła jest wtedy zdecydowanie najlepsza.

POzdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    - (f/16, f/19, f/22, itd.) (...) Jednak przy takich wartościach uwydatniają się wady optyczne, które wpływają na spadek jakości optycznej obrazu,
    Spadek czego..?

- najlepsza jakość optyczna obrazu występuje przy przysłonach "środka" (f/8, f/11, itp).
    Udowodnij mi to.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Spadek czego..?
    Spadek jakości optycznej obrazu - rozmywanie krawędzi wszystkich obiektów na zdjęciu - efekt dyfrakcji. Cóż, może w odniesieniu do zdjęcia nie jest to zbyt szczęśliwe określenie, ale chyba wiemy o co chodzi? :-)

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Udowodnij mi to.
    Mam udowadniać dlaczego przy ~f/8 mamy najlepszą jakość obrazu?

Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Mam udowadniać dlaczego przy ~f/8 mamy najlepszą jakość obrazu?
    Pozdrawiam!
    Ale w razie czego

LINK
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A najlepiej jak mrtnz pokaże jakieś zdjęcie i się oceni
    Ostatnio edytowane przez GhostRider ; 15-04-2009 o 11:57 Powód: Automerged Doublepost
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Domyślnie

Dzięki za pomoc panowie, rozjaśniliście mi kwestie, przy f11 do 14 obraz mam żylete. Byłem przekonany źe im wyżej tym ostrzej. Jestem poczatkujący w temacie wiec z praktyką jak na razie krucho.
    Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

TUTAJ masz topic nt f22
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrtnz Zobacz posta
    przy f11 do 14 obraz mam żylete!
    Dokładnie, ponieważ 'ostrość obrazu' a 'głębia ostrości' to dwie różne rzeczy

Pozdr.!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów