Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Problem...sony a Canon... rozterki...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Jest tak jak ma być.

Różnica w naświetleniu w samplach manualnych z lampami odbitymi od sufitu jest taka, że Sony naświetlił skromnie na światła a Canon nieżle przyłożył palnikiem na cienie. U Canona z napisami na paczce elenemów można sie pożegnać, a u Sony z napisami na telewizorze zaraz pod ekranem. Zależy na czym komu zależy. Którą wersje możnaby lepiej wyciągnąć z RAWa ?

Matryca i odszumianie lepsze u Canona. Ostrość bez różnicy - Canon wyostrzył bliżej, Sony dalej. Aberracje chromatyczne z elki dosyć dzikie. Warto było dopłacić za ten apgrejd? You tell me.

Canon w trybie Av naświetla tak jakby lampy nie było. Można tak ustawić, żeby tego nie czynił (i ustalił czas na minimum sync. ale wtedy co to za Av)

Żeby Sony zachował się jak Canon trzeba chyba ustawić lampę na Slow sync.

"Młody zawsze zdziwiony" -- jak się mawiało w wojsku.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 14-04-2009 o 05:29

Domyślnie

Przy waszych komentarzach wyglada to lepiej...

No ale co myslicie o ostrosci....wszedzie pisza ze ten obiektyw to brzytwa od pelnej dziury a u mnie to srednio z ta brzytwa....

Pozdrawiam...

"Młody zawsze zdziwiony"... Juz nie taki mlody ale wylapalem roznice i pytam zanim wtopie...lub nie

PRosze skomentujcie ta ostrosc... czy jest zadowalajaca czy nie? bo ja srednio zadowolony.... wiecej ostrosci wyciagalem z mojej Minolty 50mm f1.7 za 400zl...
    Ostatnio edytowane przez czarekuk ; 14-04-2009 o 10:49

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekuk Zobacz posta
    bo ja srednio zadowolony.... wiecej ostrosci wyciagalem z mojej Minolty 50mm f1.7 za 400zl...
    dlaczego porównujesz stałke do zooma?

u Canona tez jest 50/1.8 za 4 stówki...
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=3
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony

Domyślnie

obiektyw walniety raczej nie jest, bo jak wytłumaczyć że na pierwszym zdjęciu jest ostro?

Na zdjęciu z dziewczynką strzelałbym że po prostu wyszła Ci z głębii ostrości - używałeś AF servo? Trzecie chyba trafione z ostrością, ale prawdopodobnie poruszone - czas 1/15 przy ogniskowej 105mm?

No chyba że zawsze mydli na dłuższym końcu... może to być jakaś wada, kto wie.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Po pierwszych samplach zdjęcia z Canona są poprostu doświetlone w całym kadrze a w centrum lekko prześwietlone. Szczerze to też nie pasuje mi do końca praca z lampą u canona... Też mam wrażenie, że nie zwraca uwagi na prześwietlenia kosztem doświetlenia cieni za wszelką cenę... ale nie ważne. W canonie fotka jest ostrzejsza.
    Co do dziewczynki to:
    a) może dziewczynka wyszła z GO
    b) a suszarka na pierwszym planie nie zakłócała Ci ustawiania ostrości aby??
    Co do zająca:
    a) poruszyłeś 1/15 nawet przy IS na 105mm i puszce z cropem jest to możliwe
    b) postawiłeś aparat na statyw i włączyłeś IS?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Witam!
    Dziekuje za zainteresowanie tematem...wiele dalo mi do myslenia co koledzy mi napisali aczkolwiek wybralem sie dzis do sklepu i... spedzilem 5 godzin na stekaniu udowadnianiu ze nie jest tak jak powinno i co... po 5 godzinach doszlimy do wniosku ze to... puszka...

co do obiektywu to w/g roznych zrodel strzelanie z reki na dalekim koncu powinno byc mozliwe przy nawet 1/8...

ale w sklepie sprawdzilem z roznymi obiektywani od eLek do kitow i nic mnie nie satysfakcjonowalo.... a przeciez z eLka 24-70 f2.8 ciezko naprawde zrobic niewyrazne zdjecie.... no i na sam koniec zrobilem pare shotow z innej puszki (czyt. nowej) i pomimo starszego firmware'u efekty byly piorunujace....

a oto dowod:

iso100 f/4 1/15 robione z reki...

jeszce raz dziekuje za podpowiedzi i porady...

A wie ktos moze czy mozna zrobic downgrade firmware'u? jelsi np. okaze sie ze to byl problem oprogramowania gdyz moja "stara" miala 1.1.1 a nowa ma 1.0.8??

Pozdrawiam!
    Cezary

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bo Minolta 1.7/50 to dobre szkło jest, a 1.4 jeszcze lepsze - wiem bo miałem. Tyle.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekuk Zobacz posta
    A wie ktos moze czy mozna zrobic downgrade firmware'u? jelsi np. okaze sie ze to byl problem oprogramowania gdyz moja "stara" miala 1.1.1 a nowa ma 1.0.8??

Pozdrawiam!
    Cezary

Tylko w jakim celu to robić? Przecież z oboma pucha musi robić ostre zdjęcia. Jak jest coś nie tak to niech Ci wymienią/naprawią i po problemie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

masz sony?
    jesteś bardziej zadowolony niż z canona?
    wywal canona zostaw sony
    to nie jest trudne i nie boli
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

a oto dowod:

iso100 f/4 1/15 robione z reki...
    Że tak powiem, wyjdz sobie na dwor odetchnij swieżym powietrzem i zrob normalne sample a nie na 1/15 na litosc boska... I dziwisz sie ze nie jestes zadowolony...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów