Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Problem...sony a Canon... rozterki...

Domyślnie Problem...sony a Canon... rozterki...

Witam!
    Jestem tu nowy jako ze mam zamiar zakupic Canona 40D!

No i mam problem....

Moj wczesniejszy DSLR to sony A300 ktorego uzytkuje juz ponad rok i wpadlem na pomysl zeby zrobic maly upgrade sprzetu wiec wybralem Canona

teraz w posiadaniu:

Canon 40D + 24-105mm f4 L IS + speedlite 580exII

oraz:

Sony A300 + kity + minolta 50mm f1.8 + HVL-F42AM

Patrzac na cene i jakosc obu zestawow nie powinno byc zadnego ale...

ALE:

czy ktorys z szanownych kolegow moglby podpowiedziec mi dlaczego przy takich samych ustawieniach (exif'y nie skasowane) roznice w efaktach sa tak dramatyczne z korzyscia dla SONY

iso100 f4.5 24mm 1/100
    Sony

iso100 f4.5 24mm 1/100
    Canon

problemow jest znacznie wiecej jak:

problemy z ostroscia!! co najgorsze

dodam jakies sample jesli watek sie rozwinie

I moze ktos mi prosze wytlumaczy dlaczego w trybie Av aparat nie przyspiesza czasu po podpieciu LAMPY??

w sony przykladowo:

bez lampy ustawiam w trybie A na f4.5 to aparat ustawia czas naswietlania na 1/30
    a jak podpinam lampe aparat momentalnie przechodzi z 1/30 na 1/125 np.
    canon juz tego nie robi.... czy z lampa czy bez ten sam czas naswietlania
    czy to moze byc zla komunikacja body z lampa??

wszystkich zainteresowanych prosze o pomoc gdyz nie chce zrezygnowac z mojego wymazonego Canon'ika

aczkolwiek jak tak dalej pojdzie to go oddam gdyz nie rozumiem dlaczego sony wypada lepiej w takich sytuacjach
    za sony dalem 3000zl za wszystko a za Canona bede musial zaplacic prawie 9500zl za wszystko

z gory dziekuje za zaiteresowanie i okazana pomoc
    Pozdrawiam!
    Cezary

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarekuk Zobacz posta
    czy ktorys z szanownych kolegow moglby podpowiedziec mi dlaczego przy takich samych ustawieniach (exif'y nie skasowane) roznice w efaktach sa tak dramatyczne z korzyscia dla
    Ja widzę dość wyraźną różnicę w efektach z korzyścią dla 40D...
    Pytanie co konkretnie masz na myśli ? Zdjęcia są inaczej naświetlone, ale ostrość wyraźnie lepsza w Canonie (nie dziwne - porządne szkło).

bez lampy ustawiam w trybie A na f4.5 to aparat ustawia czas naswietlania na 1/30
    a jak podpinam lampe aparat momentalnie przechodzi z 1/30 na 1/125 np.
    canon juz tego nie robi.... czy z lampa czy bez ten sam czas naswietlania
    czy to moze byc zla komunikacja body z lampa??
    Nie - różnica w obsłudze lampy. Poczytaj instrukcję...

aczkolwiek jak tak dalej pojdzie to go oddam gdyz nie rozumiem dlaczego sony wypada lepiej w takich sytuacjach
    Co konkretnie rozumiesz przez lepiej ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

...zdjecie z Canona wyraznie lepsze; wybierz Nikona....

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Odnosze wrazenie, ze zdjecie z Canona jest lepiej naswetlone a moze nawet odrobine przeswietlone. Wynika to zapewne z roznic w czulosci ISO. Nie wspomne o ostrosci Canona...

Domyślnie

czesc Krzychu!
    dzieki za podpowiedz i juz tlumacze...

co do zamieszczonych sampli to dlatego uwazam ze sony "lepiej" gdyz zdjecie jest naturalne nie przepalone...przeciez na focie z canona blat stolika zrobil sie prawie bialy...

co do instrukcji to tylko po EN jest wiec ciezko opanowac w 100% czy dalo by rade mala podpowiedz co dokladnie jest zle zrobione?

ALe na przykklad to jest DLA MNIE NAWIEKSZY PROBLEM...

zdjecie zrobione w piekny sloneczny dzien i jakos zylety nie widze...

a to obiektyw za 4000zl....

jak to mozliwe... sloneczny dzien...IS (choc bez IS tez probowalem) i takie mydelko...

dziekuje jeszcze raz za odpowiedz...

rubio co do Nikona to wole juz zostac przy Sony....

Iktorn jak juz pisalem powyzej ISO F i S jest w obu zdjeciach takie samo....
    Ostatnio edytowane przez czarekuk ; 13-04-2009 o 20:58

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

czesc Krzychu!
    dzieki za podpowiedz i juz tlumacze...

co do zamieszczonych sampli to dlatego uwazam ze sony "lepiej" gdyz zdjecie jest naturalne nie przepalone...przeciez na focie z canona blat stolika zrobil sie prawie bialy...
    Ale - jeżeli używałeś lampy to zależy to od pomiaru światła dla lampy który potrafi różne sztuki wyczyniać... Jeżeli nie używałeś, to Canon ma czulszą matrycę...

ALe na przykklad to jest DLA MNIE NAWIEKSZY PROBLEM...

zdjecie zrobione w piekny sloneczny dzien i jakos zylety nie widze...

a to obiektyw za 4000zl....

jak to mozliwe... sloneczny dzien...IS (choc bez IS tez probowalem) i takie mydelko...
    No trzeba przyznać że jest przeciętne a wszystko wydaje się OK - czas wystarczająco długi itp. Może AF nie trafił ? Regularnie dostajesz takie wyniki ? Bo ten sampel z domu był bardzo ostry.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

co do ostrosci to regularnie... moge takich sampli sporo wrzucic...a co gorsza w trybie auto tez sie zdarzylo...

mialem nadzieje ze przy szkle klasy L bede mial wiecej dobrych niz zlych wynikow...

moge podawac sample jesli chcesz...

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

To nei wazne iso 100 z canona nie musi wcale rownac sie iso 100 z sony Sample wyglada na calkiem ostry pociwcz i probuj dalej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    ...zdjecie z Canona wyraznie lepsze; wybierz Nikona....
    EEEEEE......Wybierz Olka
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    To nei wazne iso 100 z canona nie musi wcale rownac sie iso 100 z sony Sample wyglada na calkiem ostry pociwcz i probuj dalej
    no tak tylko ze nizej zejsc sie da (przynajmniej nie w tym body) czyli pozostaja manualne wariacje tylko co kiedy trzeba cos szybko pstrykac...

doszedlem do jednego ze przy odbijaniu od sufitu wali palnikiem jak halogenem a skierowane bezposrednio na obiekt robi dobrze ale to nie to samo co baunce...

a moze ktos wie dlaczego przy podpietym flashu i swietle f4 do tego lampa sufitowa czyli w normalnej widocznosci aparat ustawia czas na 2.3" np. przeciez to lekka przesada... juz bez lampy bedzie przeswietlone... czy mozliwe ze BODY bedzie strzelone??

Lecz i tak najbardziej martwi mnie ta ostrosc...
    tu kolejne zdjecie ktore w sony wyszlo OK a canon o tak:

no i nie najlepiej...

co poradzicie??? czy to moze byc wina obiektywu... eLka z IS powinna radzic sobie w naprawde ciezkich warunkach...tak mysle przynajmniej...

P.S.

Panowie RUBIO oraz JAGO prosze o zachowanie powagi ja tu naprawde mam dylemat bo to nie jest zakup kilograma ziemniakow na straganie tylko spory wydatek rzedu 10,000 zl i licze na pomoc ludzi obeznanych z tematem i marka Canon...rady w stylu przesiadz sie na O czy N prosze zachowac dla siebie...przepraszam ale ja naprawde potrzebuje jakiejs rady co robic z tym fantem...

Reszcie dziekuje za zaiteresowanie i pomoc!!

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez czarekuk ; 14-04-2009 o 02:31

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów