Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: 17-85 IS wypadły śrubki, pomocy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikey Zobacz posta
    Naprawdę wysyłasz obiektywy Pocztą Polską?
    A sądzisz, że inne firmy kurierskie należycie dbają o powierzone przesyłki Polemizowałbym w tej kwestii widząc nieraz opakowanie (tzn jak ono wygląda) przesyłki dostarczanej przez firmę kurierską
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Awatar kruchy701
    Miasto
    Sulęcin ( lubuskie )

Domyślnie

Jestem za Jago, widziałem kiedyś reportaż w TV i wniosek taki,że wszędzie znajdzie się czarna owca albo kilka nawet, i wszystko s........, nic to, najważniejsze , że Hellfire zajął stanowisko, takich gości szanuję. pozdrówki dla wszystkich!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podobne nieco elementy widziałem w swoim 70-210 gdy naprawiałem tasiemkę od przesłony. To mi wygląda na elementy prowadnicy grupy soczewek, to suwa się w wycięciach spiralnego rowka przy zoomowaniu. Jeśli nie jest z Ciebie majsterkowicz to tylko pozostaje oddanie tego w ręce fachowca.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruchy701 Zobacz posta
    ....nic to, najważniejsze , że Hellfire zajął stanowisko, takich gości szanuję.
    Dobrze to świadczy o Hellfire. Pewne kwestie jednak powinni oni wyjaśnić już między sobą.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Hellfire ..... Sam przyznasz, że jest to trochę dziwna sytuacja. Wierzę w to, że poczta niezbyt starannie i delikatnie obchodzi się z przesyłkami. Z drugiej jednak strony przyznasz rację, że dziwne jest wypadnięcie ze środka obiektywu 2-ch śrubek, skoro soczewki i sama obudowa (bagnet) są w stanie nienaruszonym. Ja osobiście nie wiem jak wytłumaczyć ten fakt. Jeśli chodzi o głośność USM, to praktycznie w tych samych modelach powinna być taka sama. Teoretycznie jednak jeden silnik USM może pracować głośniej a inny ciszej - chyba że urządzenie mechaniczne jest w stanie permanentnego zużycia - wtedy może być naprawdę głośne (oczywiście nie twierdzę, że jest tak w przypadku tego szkła).
    No te śrubki są najdziwniejsze w tym wszystkim. Ja też nie mam najmniejszego pojęcia jak by to wytłumaczyć. Rozumiem zbite szkło, albo połamaną obudowę, ale nie śrubki! Jak go miałem to silnik autofocusa chodził bezszelestnie, więc jednak coś musi być na rzeczy jeśli teraz chodzi głośno. A szkło ma na prawdę malutki przebieg (koło 5000 - 6000 zdjęć) w porównaniu do np. mojego 70-200 który zrobił już ponad 100 000 zdjęć, a chodzi zupełnie cichutko.

Cytat Zamieszczone przez Mikey Zobacz posta
    Naprawdę wysyłasz obiektywy Pocztą Polską?
    Już nie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    ...To mi wygląda na elementy prowadnicy grupy soczewek, to suwa się w wycięciach spiralnego rowka przy zoomowaniu. ..
    Tylko skąd u licha mogły wziąć się te śrubki poza obiektywem Same tak sobie

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem czy to ma związek ale mam nadzieje, że tak. Przedstawiam testowe zdjęcie białej powierzchni na max. ogniskowej przy przysłonie 5,6. Widać okropne winiety :/ druga sprawa, kiedy skrócimy obiektyw na max. czyli najmniejsza ogniskowa i obrócimy obiektyw w dół wystarczy małe drganie i obiektyw sam się rozsuwa.. :/

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta
    Przedstawiam testowe zdjęcie białej powierzchni na max. ogniskowej przy przysłonie 5,6. Widać okropne winiety :/
    na 85mm takie czarne narozniki ?!

na 85 ten obiektyw winietuje niewiele:
    http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=5&API=1
    http://www.optyczne.pl/13.8-Test_obi...ietowanie.html

zdecydowanie coś jest zepsute. Nie użytkowałbym go w takim stanie, bo może posypać się bardziej.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wysuwanie się tubusa to nic dziwnego, to jest tani obiektyw, więc nie można się spodziewać jakości L-ki, ja miałem to samo. Winieta to też nie jest kwestia śrubek. Jeśli chodzi o autofocus to u mnie też był głośniejszy niż np. w 24-105L, ale najważniejsze że celnie trafiał.

Pytanie pomocnicze nr1: czy w obiektywie są miejsca gdzie dałoby się wkręcić te brakujące śrubki?
    Pytanie pomocnicze nr2: czy w obiektywie jest jakiś luźny element? coś co się rusza, lata w środku czy na zewnątrz? czy jedyną wada jest ten głośny autofocus?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znalazłem zdjęcia swojego 17-85 i chyba zlokalizowałem czarną śrubkę, ale głowy nie dam.

http://www.zie.pg.gda.pl/~kmodelsk/1785.JPG
    Ostatnio edytowane przez model ; 04-04-2009 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pytanie nr1. nigdzie nie widzę miejsca z których mogłyby wypaść śrubki, przypominam, że nie mają one żadnego gwintu. Co do srebrnej śrubki, jej "gwint" nie jest na środku, dziwny rodzaj śrubki...
    pytanie nr2. W obiektywie nie dostrzegam żadnych luzów i nic co by latało czy też grzechotało. Jedynie głośny AF, dźwięk przypomina rysownie blaszki.

**model śrubka na Twoim zdjęciu jest na swoim miejscu ale u mnie ona jest srebrna..
    Ostatnio edytowane przez grzegorzkalisz ; 04-04-2009 o 23:28

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów