Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: Sprzęt do sportu i ogólnej reporterki.

Dopiero zaczyna Awatar wodzu99
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 000marcin000 Zobacz posta
    Witam. Potrzebuje sprzęt głównie do fotografii sportowej ale też ogólnej reporterki.
    ...
    Długie tele i tu też raczej wybór pewny - sigma 100-300 f4, ale też myślałem nad sigmą 70-200 f2,8 ale słaba ostrość przy 200mm mnie odrzuciła. Canon 70-200 f4 też wydaje się dobry ale według testów sigma 100-300 ma nieco lepszą ostrość no i brakuje tutaj 300mm (ale cena atrakcyjniejsza). Planuje też zakup telekonwertera 1,4x do sigmy, będzie mi to służyło przy fotografi przyrody.
    ...
    Najbardziej odpowiada mi chyba 40d + sigma 100-300 + tamron 17-50 + lampa

Więc co wybrać? Tylko nie proponujcie mi jakieś drogiej stałki zamiast tego bo ona wcale mi nie jest potrzebna Oczywiście im taniej tym lepiej!
    Nie bój sie Sigmy, moze sie okazać, że trzeba ją bedzie tylko kalibrować, ale jesli bedziesz ją miał na gwarancji to bedzie zrobione za free.

Robiąc fotki w sportach halowych, aby zatrzymać akcję używa się bardzo krotkiego czasu zaczynającego sie od 1/800s. Przy ISO 2000 osiągnąłem cos takiego

fotka zrobiona w Hali Polonia w Częstochowie jednej z najciemniejszych hal w jakich rozgrywane sa mecze siatkówki...
    http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
    Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wodzu99 Zobacz posta
    Nie bój sie Sigmy (...)

Robiąc fotki w sportach halowych, aby zatrzymać akcję używa się bardzo krotkiego czasu zaczynającego sie od 1/800s. Przy ISO 2000 osiągnąłem cos takiego
    (...)
    fotka zrobiona w Hali Polonia w Częstochowie jednej z najciemniejszych hal w jakich rozgrywane sa mecze siatkówki...

dokladnie, Sigm się nie bój, ja swoje testowalem przy zakupie

z czasami to roznie, ogolnie jak jest zbyt ciemno to nie warto na sile dawac wielkiego ISO, czas z czasem 1/500 tez zrobisz dobre zdjecia

1/800 i iso2000 i to jest ciemna hala? ja we Wrocławiu przy czasie 1/800 daje iso2500.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    1/800 i iso2000 i to jest ciemna hala? ja we Wrocławiu przy czasie 1/800 daje iso2500.
    hmm, w lubinie przy 2.8, iso3200 jest czas rzedu 1/320 :>
    fakt, ze 2 liga siatkowki... ale tez ekstraklasa w recznej

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    to akurat bylo zrobione w czasie meczu LM z Trentino Volley (atakuje Michał Winiarski) i hala byla "zmieniona" i dodatkowo doswietlona przez Polsat HD wiec, to bylo całkiem niezle, natomiast gdy juz nie ma Polsatu jest gorzej...

obie fotki musiałem troche poPSuć
    Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

zdzlip
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    hmm, w lubinie przy 2.8, iso3200 jest czas rzedu 1/320 :>
    fakt, ze 2 liga siatkowki... ale tez ekstraklasa w recznej
    __________________________________________________ __________
    Oczywiście, że tak....I liga mężczyzn MKS MOS Będzin, II-Liga kobiet- MCKiS Jaworzno, MOSiR Mysłowice...przecież to q....a egipskie ciemności. Gdy przyjeżdża TVP robić relacje lub migawki to ich szlag chce trafić.
    Ale w takich warunkach, też jest konieczność focenia...różne portale...siatka.org, sportowefakty.pl...to gdzie się dla nich robi fotki...przecież to też trzeba a w zasadzie powinno się dokumentować ...i robi się to. Na tych halach są wprost niewyobrażalnie egipskie ciemności w porównaniu do wymienionych na wstępie o których autor mówi, że są ciemne....Kolego!!!..skoro Ty nazywasz halę w Częstochowie ciemną (akurat znam tą w Częstochowie jak też we Wrocławiu), to robisz fotki w stanie pomroczności jasnej, albo byłeś w życiu tylko na tej jednej jedynej hali, albo.....no albo po prostu tylko ironizujesz...i to by było jedyne logiczne wytłumaczenie Twojej wypowiedzi.
    Wszystko w temacie warunków, jakie są na polskich halach....są jakie są a nie powinny być i taki np. PZPS nie powinien absolutnie dopuścić do rozgrywek na takich halach gdyż nie ma zapewnionej minimalnej ilości luxów.
    Tak więc nie powinno być ligi , albo musiałaby być rozgrywana tylko Plus Liga.
    Pozdrawiam

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdzlip Zobacz posta
    __________________________________________________ __________
    Wszystko w temacie warunków, jakie są na polskich halach....są jakie są a nie powinny być i taki np. PZPS nie powinien absolutnie dopuścić do rozgrywek na takich halach gdyż nie ma zapewnionej minimalnej ilości luxów.
    Tak więc nie powinno być ligi , albo musiałaby być rozgrywana tylko Plus Liga.
    Pozdrawiam
    Oficjalne przepisy gry w piłke siatkową FIVB na temat światła mówią tylko tyle:

1.6. Podczas światowych i oficjalnych zawodów FIVB oświetlenie pola gry powinno wynosić od 1000 do 1500 luksów, mierzone na wysokości 1 m od podłoża pola
    I to jest, bo hale są przed sezonem dopuszczane przez komisarza ligi natomiast do fotografii jest to zbyt ciemne. Na tym koncze OT. Pozdr.

zdzlip
    Guest

Domyślnie

No przecież to można dostać "jasnej ciasnej".....Panie kolego....ja mówię o PZPS a Ty mi o Międzynarodowej Federacji Piłki Siatkowej, która zajmuje się tylko Igrzyskami, Mistrzostwami Świata, Mistrzostwami Kontynentalnymi i jeszcze paroma imprezami o randze międzynarodowej.
    Ale dobrze już mniejsza z tym.....powiem Ci tylko jedno.....na Piłce Siatkowej Halowej, Plażowej to ja zęby zjadłem i Ty mi będziesz o kozie , gdy ja o wozie.
    Definitywnie kończę temat.....to jest portal foto.
    Niepotrzebnie się zaczęło a w sumie o "nic"...a ruszyło mnie tylko z powodu tego złego światła w Częstochowie...chociaż akurat wcale nie jestem z Częstochowy, a oświetlenie Hali u Was jest ...a zresztą mniejsza z tym...jakie jest w/g Ciebie , niech będzie , że złe.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

warto dodac, że siatkowka ze wzgledu na to ze akcja toczy sie na srodku parkietu jest i tak latwiej fotografowac gdyz wlasnie w stodku jest najjasniej, gorzej jest z taka koszykowka, gdzie robi sie pod koszami juz dramat...

albo panowie, moze zrobic tak jak w USA, gdzie w halach najwieksze agencje i gazety robia na ISO 200, czasami 100, a dlaczego? bo panowie ustawiają sobie tam w rogach boiska 4 lampy sroboskopowe i dopalaja
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

hmm, ciekawy to musi byc patent, tylko sie zastanawiam jakiej mocy musialy by to być lampy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 29-03-2009 o 00:21

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów