Ten wątek udowadnia że nie miałem racji w innym... Zupełnie niedawno dowodziłem że ktoś kto ma sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych musi robić dobre ( a przynajmniej przyzwoite) zdjęcia bo conieco zna się na tym.... tymczasem autor wątku udowadnia że absolutnie nie miałem racji...
P.S. do autora wątku.. Czym się kierowałeś kupując aparat i obiektywy??
Odrazu lepiej,dziekuje za jasne opisanie czynnosci jakie powienienem wykonac,co do instrukcji to oczywiscie jest jednak nie jest ona w jezyku polskim.Dzieki jednemu z zuytkownikow dostalem link do polskojezycznej instrukcji-lepsze to niz yntelygnetne odpowiedzi forumowiczow.Moze i moje pytania sa blache i proste,jednak przesiadka z kompakta na lustrzanke sprawia ,ze aby wykonac fotke trzeba zmienic kilka ustawien,sztuka jak na razie jest dla mnie zrobienie fotek na manualu-automat wiadomo to inna sprawa.Na innych forach przeczytalem,ze aby uzyskac lepszy efekt rozmazania nalezy uzyc jasniejszego obiektywu-jako ,ze bylo to forum ogolnotematyczne poroadzono mi abym zapytal u zrodla,jednak u zrodla jedynie co spotkalo mnie to smiech pogarda i brak zrozumienia.Szkoda ,ze forum dla poczatkujacych to male pole do popisu dla niedowartosciowanej yntelygencji ktorej zdaje sie ,ze zawsze wszystko wiedziala-takie male polactwo ,zero pomocy tylko smiech i wbijanie szpilek laikom.Koniec tematu.
Ps Aparat to prezent od zony,a obiektywy to bezinteresowny zakup.
Ostatnio edytowane przez Dominik Adamus ; 25-03-2009 o 18:57
Masz jasne obiektywy -- 1.8 to JEST jasno.
Zobacz co taka 50tka na 1.8 potrafi. I nie musisz od razu robić na pełnym manualu, popróbuj z priorytetem przesłony ustawiając powyższe 1.8 i zobaczysz, że masz to, czego szukasz.
Sory autorze tematu ale troche sprowokowales innych , chocby stopka , jak sam widziesz , wiec coz , mala lekcja na przyszlosc ;]
no comment...
dla poczatkujacych a nie leni ktorzy zamiast zajrzec do pierwszej z brzegu ksiazki o fotografii, oczekuja tylko gotowej odpowiedzi podanej na tacy.. wysil sie troche a nie tylko obrazaj ludzi tylko dlatego ze nie spelnili twojej zachcianki.. daj cos od siebie bo za chwile pojawia sie kolejne pytania jak to albo o "pare wodna"
pierwszy z brzegu link z google - http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...tnG=Szukaj&lr=
ale wiadomo - lepiej obrazac innych..
Nie wiem czy obiło ci się o uszy słowo BOKEH. Jeżeli nie, to może kiedyś byś usłyszał i wtedy byś zadał pytanie : Co to jest BOKEH ?. Skoro cię to interesuje to polecam wątek
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228
Tu możesz zobaczyć jak wygląda zabawa z GO szkiełkiem, które posiadasz 50 1,8
http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
po prostu, 50-tka, ustaw choćby f na 2.2 coby mydła nie było i jazda.
gwarantuje Ci, że tło rozmyjesz
spróbuj i napisz jak Ci wyszło.)
edit:
a tak poza tym to kitem nawet rozmyjesz, ustawiając np. 55mm i przysłona 5.6-najmniejsza wartośćco prawda będzie to mniejsze rozmycie, aczkolwiek jakieś tam wyjdzie.
na 200mm to już nawet nie mówię...![]()
Ostatnio edytowane przez budzikk ; 25-03-2009 o 20:10
Przesadzacie z tą stopką, sprzęt amatorski (w dobrym rozumieniu tego słowa) i amatorskie pytanie, jeśli wcześnie użytkował kompakta to można zrozumieć że pyta, teraz ludzie chcą mieć wszystko na tacy podane od razu i bez wysiłku (jeśli się da) więc pytają.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
GO zależy od:
1. jasności obiektywu i/lub
2. ogniskowej
3. odległości od fotografowanego obiektu
Mocno rozmyte tło otrzymasz albo przy dużej dziurze, albo przy "średniej dziurze (np f/5.6) i dużej ogniskowej np 100mm albo i lub oddalając się od modela.
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się