Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Rozmazane tlo

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominik Adamus Zobacz posta
    Typowe polactwo-zero zrozumienia za to 100% yntelygencji-tylko chwalic takich forumowiczow.
    Typowy komentarz "wyspiarza" rodem z onetu.
    1. RTFM
    2. Poczytaj forum, odpowiedź na to pytanie padła już wielokrotnie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ten wątek udowadnia że nie miałem racji w innym... Zupełnie niedawno dowodziłem że ktoś kto ma sprzętu za kilkanaście tysięcy złotych musi robić dobre ( a przynajmniej przyzwoite) zdjęcia bo conieco zna się na tym.... tymczasem autor wątku udowadnia że absolutnie nie miałem racji...

P.S. do autora wątku.. Czym się kierowałeś kupując aparat i obiektywy??

Dominik Adamus
    Guest

Domyślnie

Odrazu lepiej,dziekuje za jasne opisanie czynnosci jakie powienienem wykonac,co do instrukcji to oczywiscie jest jednak nie jest ona w jezyku polskim.Dzieki jednemu z zuytkownikow dostalem link do polskojezycznej instrukcji-lepsze to niz yntelygnetne odpowiedzi forumowiczow.Moze i moje pytania sa blache i proste,jednak przesiadka z kompakta na lustrzanke sprawia ,ze aby wykonac fotke trzeba zmienic kilka ustawien,sztuka jak na razie jest dla mnie zrobienie fotek na manualu-automat wiadomo to inna sprawa.Na innych forach przeczytalem,ze aby uzyskac lepszy efekt rozmazania nalezy uzyc jasniejszego obiektywu-jako ,ze bylo to forum ogolnotematyczne poroadzono mi abym zapytal u zrodla,jednak u zrodla jedynie co spotkalo mnie to smiech pogarda i brak zrozumienia.Szkoda ,ze forum dla poczatkujacych to male pole do popisu dla niedowartosciowanej yntelygencji ktorej zdaje sie ,ze zawsze wszystko wiedziala-takie male polactwo ,zero pomocy tylko smiech i wbijanie szpilek laikom.Koniec tematu.

Ps Aparat to prezent od zony,a obiektywy to bezinteresowny zakup.
    Ostatnio edytowane przez Dominik Adamus ; 25-03-2009 o 18:57

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Masz jasne obiektywy -- 1.8 to JEST jasno.
    Zobacz co taka 50tka na 1.8 potrafi. I nie musisz od razu robić na pełnym manualu, popróbuj z priorytetem przesłony ustawiając powyższe 1.8 i zobaczysz, że masz to, czego szukasz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sory autorze tematu ale troche sprowokowales innych , chocby stopka , jak sam widziesz , wiec coz , mala lekcja na przyszlosc ;]
    no comment...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominik Adamus Zobacz posta
    Szkoda ,ze forum dla poczatkujacych to male pole do popisu dla niedowartosciowanej yntelygencji ktorej zdaje sie ,ze zawsze wszystko wiedziala-takie male polactwo ,zero pomocy tylko smiech i wbijanie szpilek laikom.Koniec tematu.
    dla poczatkujacych a nie leni ktorzy zamiast zajrzec do pierwszej z brzegu ksiazki o fotografii, oczekuja tylko gotowej odpowiedzi podanej na tacy.. wysil sie troche a nie tylko obrazaj ludzi tylko dlatego ze nie spelnili twojej zachcianki.. daj cos od siebie bo za chwile pojawia sie kolejne pytania jak to albo o "pare wodna"

pierwszy z brzegu link z google - http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...tnG=Szukaj&lr=

ale wiadomo - lepiej obrazac innych..

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Nie wiem czy obiło ci się o uszy słowo BOKEH. Jeżeli nie, to może kiedyś byś usłyszał i wtedy byś zadał pytanie : Co to jest BOKEH ?. Skoro cię to interesuje to polecam wątek

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228

Tu możesz zobaczyć jak wygląda zabawa z GO szkiełkiem, które posiadasz 50 1,8

http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

budzikk
    Guest

Domyślnie

po prostu, 50-tka, ustaw choćby f na 2.2 coby mydła nie było i jazda.

gwarantuje Ci, że tło rozmyjesz

spróbuj i napisz jak Ci wyszło. )

edit:

a tak poza tym to kitem nawet rozmyjesz, ustawiając np. 55mm i przysłona 5.6-najmniejsza wartość co prawda będzie to mniejsze rozmycie, aczkolwiek jakieś tam wyjdzie.

na 200mm to już nawet nie mówię...
    Ostatnio edytowane przez budzikk ; 25-03-2009 o 20:10

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przesadzacie z tą stopką, sprzęt amatorski (w dobrym rozumieniu tego słowa) i amatorskie pytanie, jeśli wcześnie użytkował kompakta to można zrozumieć że pyta, teraz ludzie chcą mieć wszystko na tacy podane od razu i bez wysiłku (jeśli się da) więc pytają.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

GO zależy od:
    1. jasności obiektywu i/lub
    2. ogniskowej
    3. odległości od fotografowanego obiektu

Mocno rozmyte tło otrzymasz albo przy dużej dziurze, albo przy "średniej dziurze (np f/5.6) i dużej ogniskowej np 100mm albo i lub oddalając się od modela.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów