Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

mam wlasnie odmienne zdanie jesli chodzi o focenie hobbistyczne. tez foce tylko dla siebie ale mysle ze wlasnie jako amator hobbysta nie potrzebuje szybkiego AF oraz triliona klatek na sekunde. Dlatego wybralem 5D bo dla mnie liczy sie obrazek a nie czy zlapie "muche w locie" strzelajac seriami

Ale ile ludzi tyle opinii, to sa oczywiscie wszystko osobiste wybory.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    mam wlasnie odmienne zdanie jesli chodzi o focenie hobbistyczne. tez foce tylko dla siebie ale mysle ze wlasnie jako amator hobbysta nie potrzebuje szybkiego AF oraz triliona klatek na sekunde. Dlatego wybralem 5D bo dla mnie liczy sie obrazek a nie czy zlapie "muche w locie" strzelajac seriami
    Muchę może nie, ale szalejącego 4 latka, którego amlituda ruchu przypomina ruchy Browna to już tak.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

tymbardziej bralbym stalke i piatke do takich zdjec
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta

Czasami zastanawiam się, jak ktoś może pisać, że iso 1600 w 50d jest akceptowalne? Dla mnie nie jest. Nawet nie spróbowałem iso 1000...
    nie moge takich wypowiedzi sluchac.
    Onanizm wlsanie dla mnei objawia sie tm ze z wartosci technicznych uczyniono temat zdjecia.

Moje zdanie jest takie ze aparaty wszystkich producentow sa bardzo , ale to bardo dobre. SZumy? jasne ze istnieja wieksze i mniejsze - tylko co z tego?
    Przeciez szum na zdjeciu nie przeszkadza , czasem pomaga. Brak detali? widzisz 3 czy 5 wlosow. jaka to roznica. ... 2300 lini na cm czy 1800? (ostry i mniej ostry obiektyw) tez pomijalne rzeczy. CA (tylko w extremalnych warunkach moga przeszkadzac i to tylko nam , fotografom). Ja kupuje lki dla swiatla a FF dla przestrzeni jaka kreuje z tymi lkami. stad wybor canona. zdjecia sie robic da KAZDA lustrzanka na rynku...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Coś już napisał

Domyślnie

dla mnie szybki sprawny autofokus w lustrzance to priorytet nawet z cropa można wyciagnąć, nawet bardzo dużo , niewiele mniej niż z FF, 5d no cóż staruszek ... autofocus z 20d, piszecie że jak ktoś weźmie w swoje łapy 5D to już nic mu więcej do szczęścia nie potrzeba, a ja własnie zamieniłem 5D na 50D i teraz jestem zadowolony-celny szybki nie łapie syfów na matryce , no i iso 1600 prawidłowo naświetlone jest poprawne ....

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Czasami zastanawiam się, jak ktoś może pisać, że iso 1600 w 50d jest akceptowalne? Dla mnie nie jest. Nawet nie spróbowałem iso 1000...
    No comments...

Dla mnie ISO 1600 Jak najbardziej używalne, np. TUTAJ.

Wyższe też niczego sobie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu

Domyślnie

W przeciągu ostatniego miesiąca miałem 5d 50d i 40d - obraz z każdego cropa jest tak ziarnisty, że detale - np. włosy, faktura - po prostu giną.
    Różnicę miedzy 50d a 40d widać moim zdaniem na przesłonie f 8,0 w idealnych warunkach oświetleniowych - wtedy 50d daje obraz o większej ilości szczegółów...

No i masz babo placek...
    Już miałem mychę na Kup Teraz (C 50D) a tu taaaki text...
    W moim konkretnym przypadku focenie na 1000, 1600 (min) wchodzi w grę i z niego poprawne foty bez szczególnego poświęcania czasu na ich późniejszą obróbkę (no chyba, że masówka - z braku czasu). Przecież nie będę dorabiał włosów komuś kto w rzeczywistości ma ich więcej niż na zdjęciu
    No i jeszcze to: porównanie
    Normalnie wszystko opada :sad:

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Wnioski z porównania.
    Jak często w jasny dzień robisz zdjęcia przy wysokim iso?
    Jak jest słoneczny jasny dzień (jak w teście) iso 400 ustawiam na rajdy samochodowe, a nie 1600 aby fotografować dachówki.

Konkluzja numer 2, w trudnych warunkach jakość obrazu jest podobna.

Ergo, rzuć okiem na post Trampka który jest troszkę wyżej.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Rzecz normalna. Na matrycy tej samej wielkości upakowano więcej pikseli (C50D) i szumy muszą być większe (prawa fizyki) :-(.
    pozdrawiam

Domyślnie

No i masz babo placek...
    Już miałem mychę na Kup Teraz (C 50D) a tu taaaki text...
    Nie przejmuj się tak bardzo!
    Każdy pisze swoje zdanie, ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że niekoniecznie należy podchodzić do nowości z super optymizmem
    Ale jak koledzy wyżej piszą - jednemu może pasować, innemu już nie ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Brak detali? widzisz 3 czy 5 wlosow. jaka to roznica. ... 2300 lini na cm czy 1800? (ostry i mniej ostry obiektyw) tez pomijalne rzeczy.
    Mam nadzieję, że nie czytają tego technicy z Żytniej, bo właśnie oddałem im obiektyw do kalibracji
    Ostatnio edytowane przez wickermann ; 21-03-2009 o 23:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów