Strona 231 z 312 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233241281 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 301 do 2 310 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .fidel Zobacz posta
    Dzięki za oceny poprzedniej mojej potretowej próby.

Oto kolejne dwa portrety, strzelane do znajomych podczas teatimeu, a później mocno fotoszopione. Może nie są to klasyczne portrety, nie odwzorowują np. koloru skóry (jak lubi VanMurder), ale niemniej coś o fotografowanych osobach opowiadają.

1.

2.
    Bardzo podoba mi się obróbka w tych fotkach a w połączeniu z tematem, obie fotki zasługują na uwagę i mz są jednymi z najciekawszych w tym wątku.

Prośba do autora: Kolego Fidel jakbyś podzielił się detalami na temat obróbki obu zdjęć, nie tylko ja byłbym wdzięczny ale zapewne duża cześć fanów PSucia.

Mimo że obie prace uważam za bardzo dobre, pozwoliłem sobie wrzucić kilka sugestii:

brak kontrastu na obu zdjęciach (wspomniany już przez kolegów) który zaowocował wspomnianą "mgiełką", nie był na pewno założony, podejrzewam że nie studiowałeś histogramu dla obu fotek, które obrabiałeś pewnie na nieskalibrowanym monitorze lub laptopie którego ekran przekłamał kontrast ....

tak nawiasem: nie wiem czy pracujesz w 16 bitach, jeżeli nie to warto, szczególnie przy zdjęciach z tak daleko posunięta obróbką...

do podbijanie kontrastu znacznie lepiej jest wykorzystywać Curves niż Levels, mamy znacznie więcej kontroli po za tym warto używać Adjustment Layers z przypiętymi do nich maskami, przy pomocy których stosunkowo łatwo można podbić kontrast lokalnie, np po zaaplikowaniu w ten sposób mocnego kontrastu na masce można "wymalować" miejsca gdzie mocniejszy kontrast nie jest nam potrzebny bądź gdzie giną nam szczegóły ...

dobre efekty przy korekcie kontrastu przynosi również stosowanie warstw(Adjustment Layers) w trybie Overlay ze zmniejszoną Opacity do 30% tak zrobiłem z twoja druga fotką - podbijając kontrast z mniejszą utrata szczegółów niż przy korekcie Levels:

dodatkowo pozwoliłem sobie na rozmazanie tła, które jest tak samo ważne w portrecie jak i model - gdybyś przesuną się odrobinę w prawo, podczas robienia tego zdjęcia i tarcza na ścianie nie stykała by się z głowa dziewczyny byłoby znacznie lepiej, irytuje mnie także (prawie) pionowa linia wbijającą się w głowę modelki - stąd mój zabieg z poprawianiem GO.
    aha prze kadrowałem trochę rezygnując z uciętego kubka w kadrze ...

Co do fotki z mężczyzną ... ok rozumiem że w śród polaków z chromosomami "Y" modne są fryzury a'la Auschwitz-Birkenau i możne czami wygląda to OK, ale pokazywanie całej głowy z średnio-mocnym ubytkiem włosów, szczególnie głowy osoby stosunkowo młodej, to jakieś nieporozumienie... oczywiście może mieć to jakieś walory artystyczne ale nie wiem czy jest to przyjemne dla samego modela... który facet lubi wlepiać gały w swoją łysinę, skoro większość populacji (bez chromozomu Y) preferuje bujne czupryny

W tym przypadku pokusił bym sie o kadr kwadratowy z cięciem przez środek czoła - co poprawia kompozycje, podkreśla oczy modela i odwraca uwagę od dominującej łysiny :

przy okazji widać na histogramie jak "słaby" był kontrast wyjściowy fotki (wolna przestrzeń po prawej lewej stronie histogramu), dosunięcie suwaków o granic histogramu poprawiło zdecydowanie kontrast...

dodatkowo pozwoliłem sobie na delikatne rozjaśnienie głębokich cieni pod oczami, lekką korektę cery na policzku oraz na usuniecie zaczerwień na twarzy, oraz poszerzenie lewego ramienia, którego rozświtlona krawiędż zbytnio odwracała uwagę w tym ciasnym kadrze ...
    na zakończenie przed i po

pozdrawiam
    V.
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 20-03-2009 o 17:52

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    dodatkowo pozwoliłem sobie na rozmazanie tła, które jest tak samo ważne w portrecie jak i model - gdybyś przesuną się odrobinę w prawo, podczas robienia tego zdjęcia i tarcza na ścianie nie stykała by się z głowa dziewczyny byłoby znacznie lepiej, irytuje mnie także (prawie) pionowa linia wbijającą się w głowę modelki - stąd mój zabieg z poprawianiem GO.
    Fe fe i jeszcze raz fe. Wiem, że ten blur był robiony "na szybko", ale moim zdaniem to właśnie ta tarcza do lotek nadaje zdjęciu zupełnie innego odbioru. Dodam również, że według mnie nie jest ona umiejscowiona niefortunnie - nie gryzie mi się jej obraz z głową dziewczyny. Co do cięcia drugiego zdjęcia do kwadratu - też popsuło mi odbiór. Co prawda łysina świeci i to dość ostro, ale raczej zostawiłbym tak jak jest.
    Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    dodatkowo pozwoliłem sobie na delikatne rozjaśnienie głębokich cieni pod oczami, lekką korektę cery na policzku oraz na usuniecie zaczerwień na twarzy, oraz poszerzenie lewego ramienia, którego rozświtlona krawiędż zbytnio odwracała uwagę w tym ciasnym kadrze ...
    Co do reszty obróbki w drugim zdjęciu - zgadzam się całkowicie. Żal mi jedynie niebieskawego zafarbu a'la cross processing, ale z drugiej strony bez niego też wygląda dobrze.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Micles, czy Ty zawsze tak na przekór ? Może Ty coś zrobisz albo pokażesz? Znów zaczynasz irytować :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie mówię, że obróbka VanMurdera mi się podoba czy też nie, ale weź troszkę wrzuć na luz, pokaż co masz w portfolio i wtedy poddawaj się dyskusji. Twoje subiektywne opinie wprowadzają tylko zamęt tutaj.
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 20-03-2009 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Kucza21 +1

Bo na prawdę nie rozumiem jak osoba, która ani jednej dobrej foty na tym forum nie pokazała może się tak mądrzyć i pouczać...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Kucza21 +1

Bo na prawdę nie rozumiem jak osoba, która ani jednej dobrej foty na tym forum nie pokazała może się tak mądrzyć i pouczać...
    Kucza21 +2

W pełni zgadzam się z przedmówcami.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 21-03-2009 o 02:08
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Kucza21 +3

Mocny jest w gębie że tak powiem

Adekwatnie do fotek to i te z mgiełką się podobają jak i kotrastowane/levelowane xD

Coś już napisał

Domyślnie

Przyznaje racje Kucza21 +4

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

a ja się pośmieję heheh...ma chłop swoje zdanie wiec je przedstawił. Co do zdjęć to lepiej wyglądają po zabawie z kontrastem, nic więcej bym nie zmieniał No ale ja tylko jestem amatorem, VanMurder ma większa wiedzę a przede wszystkim większe doświadczenie wiec wie lepiej pozdro
    5dm2

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Micles lubi oceniać ale nie potrafi pokazać na co jego stać. Ot taki bardziej krytyk niż wykonawca. Przywilej wieku .

Domyślnie

IMHO staje po stronie Vana jego interpretacja(obróbka) przypada efektowniej do gustu

ale to tylko IMHO
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Strona 231 z 312 PierwszyPierwszy ... 131181221229230231232233241281 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów