Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Zdecydowanie odradzam kupowanie w sklepie a już napewno zlecanie postronnej firmie złożenia PC.
    Conajwyżej możesz zlecić takiemu sklepikowi złożenie wszystkiego w całość gdy już będziesz wiedziała co konkretnie chcesz mieć w wnętrznościach
    Tylko może cię to kosztować nieco więcej niż sam sprzęt - sporo punktów dolicza sobie koszty samego złożenia w całość
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 20-03-2009 o 13:17
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    sporo punktów dolicza sobie koszty samego złożenia w całość
    To dosyć oczywiste. Samo się nie złoży. Musi to zrobić pracownik, którego czas kosztuje.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To dosyć oczywiste. Samo się nie złoży. Musi to zrobić pracownik, którego czas kosztuje.

czas i wiedza

a co do komputera za 2k to proponuję Ci zostawić obudowę ze starego sprzętu i sprzedac w jakims komisie reszte żebyś mogła jak najlepsze części kupić wiesz zawsze te 250zł wiecej się też przyda
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

perliczka
    Guest

Domyślnie

Nie istnieją niezawodne dyski. To są urządzenia mechaniczne, prędzej czy później każdy padnie. Przy pojemnościach 1TB nie ma co na dziś myśleć o SSD a i one przecież mogą się uszkodzić. RAID też jest złudnym panaceum. Backup, backup i jeszcze raz backup
    Rozumiem więc że nie warto się pakować w tzw macierz?!
    Lepiej podpiąć dwa dyski pracujące niezależnie od siebie i raz na tydzień naprzykład robić backup.

Jeśli wszystko jest zgodne z 64, to proponuję tę wersję. W przeciwnym wypadku, ile pamięci byś do kompa nie napakowała i tak dostępne będzie 3GB i kawałek.
    Czyli najprościej mówiąc, by widoczne było pełne 4GB lub 8GB w zależności od tego ile pamięci wybiorę, to najlepiej zaaplikować to wszystko pod VISTE x64?
    W sumie będzie to wlaśnie ta wersja systemu, ponieważ wychodzi na to że wszystko to co używam będzie kompatybilne z tym systemem

Szukając na własną rękę, co myślicie o takiej płycie głównej:
    Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P AM3 DDR3 790FX
    lub taka
    ASUS M2 CROSSHAIR AM2+ SLI 8 faz
    Tylko nie jestem pewna czym AM 2 i AM 3 sa między sobą kompatybilne
    Do tego procesor
    AMD PHENOM X3 8650 AM2+

Może jakieś sugestie co do kręgosłupa i serducha :wink:
    Ostatnio edytowane przez perliczka ; 20-03-2009 o 13:52

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perliczka Zobacz posta
    Rozumiem więc że nie warto się pakować w tzw macierz?!
    Lepiej podpiąć dwa dyski pracujące niezależnie od siebie i raz na tydzień naprzykład robić backup.
    To zalezy.
    W robocie mam mirror strip'ow. W domu tylko laptopy sie zostaly.
    Teraz masz kilka "wyjsc" ja skupie sie na 2.
    a) scenariusz 1 - masz kompa i trzymasz na nim wszystko
    b) masz kompa - robisz na nim obrobke - trzymasz tylko te dane, ktore sa Ci do tego potrzebne, reszta siedzi poza komputerem (USB/Fire Wire HDD)

A)
    Jesli chcesz miec wszystko na HDD to mirror wskazany (z mojego punktu widzenia [prywatni - tylko z mojego]) - jesli nie chcesz sie pchac w mirroring to polecalbym
    - c:\ system i programy oraz "roboczy" dyk - jak najszybszy (kiedys krolowaly WD Raptor'y jako najszybsze) - bedzie sie komfortowo obrabialo
    - d:\ dane - tam sobie mozesz trzymac zdjecia
    - jakis dysk na kopie - zewnetrzny usb/fw

Pamietaj ze zdjeica (rawy) zajmuja troche, jesli dojsc ma do tego Video - bedzie jszcze wiecej - pomysl o 2 moze dyskach na dane (czyli w sumie 3)

B)
    Jesli na kompie bedzie tylko obrobka to ja bym "pchal" sie w raid 0 - naprawde "czuc" roznice - wszystko jest "szybsze".
    Ta konfiguracja jest stworzona do tego ze
    - zrzucasz zdjecia na kompa - robisz kopie "surowego materialu" na dysk zewnetrzny
    - obroabiasz co CI sie podoba i jak Ci sie podoba
    - kopiujesz gdzies efekyu (stronka www, album, DVD jelsli filmy) - wynikowy material kopiujesz na zewnetrzny dysk i masz i surowy material przed obrobka jak i wynikowy (polecam minimum 2 dyski - w razie padniecia 1 jest kopia na 2)
    W tym scenariuszu nie musisz miec straszniw eilkich pojemnosci. Ma byc szybko.

Przede wszystkim "pchalbym sie" w jak najwiecej RAMu jak to mozliwe i oczywisci x64 (przyszlosc)

Teraz powiem jak w domu mam rozwiazany backup.
    Mam 2 NASy (dyski sieciowe), dysk zewnetrzny oraz ostatnio "wpadl mi" DELL RD1000. Dyski sieciowe nazwalem zbiornik1 oraz zbiornik2 (jakos trzeba bylo je nazwac a ta nazwa mi sie podobala).
    Przychodze z focenia do domu, kopiuje dane na laptopa (mam juz tylko w domu) - z laptopa kopiuje dane na \\zbiornik1 oraz \\zbiornik2. Importuje zdjecia do Lightrooma robie selekcje (wywalam co nie potrzeba). Przebrane zdjecia kopiuje na zewnetrzny dysk oraz na kasetke RD 1000 (jest to USB urzadzenie na "kasetki". Kazda kasetka jest to 2.5" dysk SATA w obudowie przypominajacej DLT (tasiemke). Ogolnie urzadzenie prypomina zewe naped tasmowy tylko ma w srodku dyski. Widzialny jest jako zewnetrzyn HDD. Kopiuj/wklej i po klopocie.

Rak to u mnie wyglada.

Ostatnio jednak zastanawiam sie na jakims backupem online - prztmac wszystko w domu ale i poza domem tes (mam 1 kasetke z dyskiem i kopia zdjec w robocie). Mysle o "carbonite" www.carbonite.com za 50$/rok - nielimitowana przestrzen - nie mozna niczym tego przebic.

Uprawnienia umieszczania postów