Strona 63 z 114 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

perliczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arko Zobacz posta
    Po pierwsze musisz się określić jakim budżetem dysponujesz na tego kompa!!
    Co mniej więcej byś chciał w nim mieć ( np.: jak duży dysk, ile RAM-u, itp...)
    A do czego była by Ci potrzebna nagrywarka Blue Ray...?? Masz odtwarzacz stacjonarny??
    Bo w innym przypadku nie widzę najmniejszego sensu wyrzucania kasy w błoto!!!Nad tym się też zastanów....
    Jak się zastanowisz co i jak to napisz to pogłówkuje się dalej
    Pozdrawiam.
    Co racja to racja
    Budżet jaki chciałabym przeznaczyć na te puszkę to około 2 tysiące złoty.
    Tak wiem że nie są to kokosy, ale myślę że da się coś za taką kwotę złożyć.
    Po wstępnych przemyśleniach rezygnuję narazie z nagrywarki Blu Ray która miała mi wyłącznie
    służyć do archiwizowania materiału w postaci zdjęć "jpg i raw" plus inne bzdety. Obróbką filmów nie zajmuje się. Zatem wystarczy nagrywarka zwykła byle dobra
    Co do gier to też jestem w stanie się bez nich obejść ponieważ sięgam do tego typu rozrywki niezwykle żadko.
    Zależy mi przedewszystkim na tym by móc swobodnie bez problemu obrabiać raw-y etc, do tego dochodzą jeszcze programy do projektowania wnętrz typu CAD etc.
    Dysk lub dyski - ważne by były niezawodne i szybkie. Myślalem o dwóch dyskach po 1TB
    Pamięć jakieś 4GB chyba wystarczy??
    System VISTA ale nie jestem pewna czy 32 czy 64 Bity

A i wole sobie sama poskładać bo w sklepach jedyne co dobrze robią to wciskają paściarstwo.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perliczka Zobacz posta
    Dysk lub dyski - ważne by były niezawodne i szybkie. Myślalem o dwóch dyskach po 1TB
    Nie istnieją niezawodne dyski. To są urządzenia mechaniczne, prędzej czy później każdy padnie. Przy pojemnościach 1TB nie ma co na dziś myśleć o SSD a i one przecież mogą się uszkodzić. RAID też jest złudnym panaceum. Backup, backup i jeszcze raz backup.
    Pamięć jakieś 4GB chyba wystarczy??
    Powinna wystarczyć, ale wybierz płytę główną z 4 gniazdami i kup pamięci 2x2G. W razie czego, dołożysz.
    System VISTA ale nie jestem pewna czy 32 czy 64 Bity
    Weź kartkę. Zrób listę oprogramowania i sprzętu, który chcesz podpinać do tego komputera. Następnie na stronie http://www.microsoft.com/windows/compatibility/ sprawdź zgodność tego wszystkiego z obiema wersjami Visty. Jeśli wszystko jest zgodne z 64, to proponuję tę wersję. W przeciwnym wypadku, ile pamięci byś do kompa nie napakowała i tak dostępne będzie 3GB i kawałek.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Zdecydowanie odradzam kupowanie w sklepie a już napewno zlecanie postronnej firmie złożenia PC.
    Conajwyżej możesz zlecić takiemu sklepikowi złożenie wszystkiego w całość gdy już będziesz wiedziała co konkretnie chcesz mieć w wnętrznościach
    Tylko może cię to kosztować nieco więcej niż sam sprzęt - sporo punktów dolicza sobie koszty samego złożenia w całość
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 20-03-2009 o 13:17
    Pucha i słoki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    sporo punktów dolicza sobie koszty samego złożenia w całość
    To dosyć oczywiste. Samo się nie złoży. Musi to zrobić pracownik, którego czas kosztuje.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To dosyć oczywiste. Samo się nie złoży. Musi to zrobić pracownik, którego czas kosztuje.

czas i wiedza

a co do komputera za 2k to proponuję Ci zostawić obudowę ze starego sprzętu i sprzedac w jakims komisie reszte żebyś mogła jak najlepsze części kupić wiesz zawsze te 250zł wiecej się też przyda
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

perliczka
    Guest

Domyślnie

Nie istnieją niezawodne dyski. To są urządzenia mechaniczne, prędzej czy później każdy padnie. Przy pojemnościach 1TB nie ma co na dziś myśleć o SSD a i one przecież mogą się uszkodzić. RAID też jest złudnym panaceum. Backup, backup i jeszcze raz backup
    Rozumiem więc że nie warto się pakować w tzw macierz?!
    Lepiej podpiąć dwa dyski pracujące niezależnie od siebie i raz na tydzień naprzykład robić backup.

Jeśli wszystko jest zgodne z 64, to proponuję tę wersję. W przeciwnym wypadku, ile pamięci byś do kompa nie napakowała i tak dostępne będzie 3GB i kawałek.
    Czyli najprościej mówiąc, by widoczne było pełne 4GB lub 8GB w zależności od tego ile pamięci wybiorę, to najlepiej zaaplikować to wszystko pod VISTE x64?
    W sumie będzie to wlaśnie ta wersja systemu, ponieważ wychodzi na to że wszystko to co używam będzie kompatybilne z tym systemem

Szukając na własną rękę, co myślicie o takiej płycie głównej:
    Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P AM3 DDR3 790FX
    lub taka
    ASUS M2 CROSSHAIR AM2+ SLI 8 faz
    Tylko nie jestem pewna czym AM 2 i AM 3 sa między sobą kompatybilne
    Do tego procesor
    AMD PHENOM X3 8650 AM2+

Może jakieś sugestie co do kręgosłupa i serducha :wink:
    Ostatnio edytowane przez perliczka ; 20-03-2009 o 13:52

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rozumiem więc że nie warto się pakować w tzw macierz?!
    Lepiej podpiąć dwa dyski pracujące niezależnie od siebie i raz na tydzień naprzykład robić backup.
    Nie, to nie tak. Mirroring zabezpiecza przed utratą danych w przypadku fizycznego uszkodzenia jednego z dysków. I to jest dobre, bo w przypadku takiej awarii wystarczy wymienić uszkodzony dysk i system pracuje dalej bez konieczności odzyskiwania czegokolwiek z backupu.

Ponadto niektóre tryby RAID powodują wzrost prędkości zapisu i/lub odczytu danych, co w pewnych zastosowaniach może być bardzo cenne. Jednak w obróbce fotografii nie jest to krytyczne.

Natomiast RAID w żaden sposób nie zabezpiecza przed uszkodzeniami o charakterze logicznym. Chodzi np. o wirusa, błędnie działający program czy po prostu błąd ludzki.

Robienie backupów na podłączony bezpośrednio drugi dysk jest średnim pomysłem, bo taki wirus czy źle działająca aplikacja może przecież mazać po wszystkich dostępnych w systemie dyskach. Może się wtedy okazać, że backup poszedł się paść razem z dyskiem podstawowym. Dlatego bezpieczniej jest zapisywać kopie na CD lub DVD. Tego już nie da się tak łatwo rozwalić.

W swoim komputerze mam RAID10 a dodatkowo robię kopie istotnych rzeczy, zawsze na 2 dyski DVD.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-03-2009 o 13:54

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mozna jeszcze uciec w strone XEONow na desktopach. Tak jak ja mam tutaj. Mam 2 x Intel Xeon 3.00GHz (serverowe procesory) do tego kontroler ADAPTEC'a i mam 4 HDD zrobione mam mirror stripe'ow. Te procesory sa serverowe. Czyli mam server wobudowie desktop. Wydajnosc - jak najbardziej. Pamiec - na dzien dzisiejszy za kolaj 8GB to minimum (niestety na laptopie tylko 4 za wzgledu x32) no i Vista x64.
    W PS CS4 jest juz wspomaganie za pomoca karty graficznej (o ile dobrze pamietam i dobrze doczytalem). Tak wiec zainwestowac w nieco lepsza karte mozna - zawsze jest to wzrost wydajnosci.
    Moj wybor bylby
    - 1 -2 (lub wiecej CPU) Quad Core albo XEON (jesli mozliwe)
    - Raid 0 (2 dyski lub 4 dla rakietowej predkosci) - jesli tylko obrobka a dane na innych nosnikach ( np. zew HDD jako magazyn a dane na dysku tylko do przerobki)
    - Raid 1 (jesli masz szybkie dyski a pare sekund dluzej nie zaszkodzi) dla bezpieczenstwa
    - Raid 10 (jesli 1 i 2 a stac Cie na to)
    - grafika - taka, ktora wspiera Hardware Acceleration (chyba nVidia - nie jestem pewin)
    - Vista x64
    - 8GB RAM (minimum) - na 16GB pracuje sie spoko (na 96 albo 128 to juz wogole wypas - ale raczej nie do uzyku domowego)
    - Jakies dyski zewnetrze na backup (zawsze backupuj na 2 - jak 1 padnie to koniec)
    - jakis "online backup" jesli chcesz nie zaszkodzi (sam sie nad tym zastanawiam. Krece sie kolo "carbonite" za 50$/rok masz unlimited storage space - tak wiec RAWy na Online storage - praca wynikowa na dyskach)
    Edit.
    Warto zainwestowac w dobry kontroler te na plytach glownych czesto maja "mala wydajnosc" i mozliwosc konfiguracji
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 20-03-2009 o 14:21

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Mozna jeszcze uciec w strone [....]
    Halo, tu Ziemia! Koleżanka określiła budżet...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Halo, tu Ziemia! Koleżanka określiła budżet...
    przepraszam.

Strona 63 z 114 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów