Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Bufor w 5d

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Bufor w 5d

Fociłem sobie dzisiaj sikorki na balkonie i niestety przekonałem się o jednej dokuczliwej wadzie mojego 5d, jest za wolny. Szybko zapełnia się bufor, a zapis na kartę trwa dość długo. Mam karte 8GB PQI hi speed 120X (jak wsadziłem starszą było jeszcze gorzej). Powiedzcie czy jeszcze szybsza karta poprawi trochę zapis z bufora?? Jaką wybrać, żeby wykorzystać maksymalne możliwości zapisu w body?? Sorki za lamerskie pytanie ale wyszukiwarka mi nie służy dzisiaj.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz_C ; 15-03-2009 o 15:27
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

To chyba nie zależy od szybkości karty a raczej od szybkości samej "piątki" która ma 3kl/s.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    To chyba nie zależy od szybkości karty a raczej od szybkości samej "piątki" która ma 3kl/s.
    To że ma 3 klatki na sekundę to ja wiem ale nie o to mi chodzi. Po strzeleniu kilku klatek (bodajże 9) w rawach bufor się zapycha i mimo że spust mam wciśnięty nie mogę robić zdjęć. Dopiero jak odczekam, aż zrobione foty zostaną zapisane z bufora na kartę i miejsce w buforze się zwolni mogę dalej strzelać. I tu właśnie się zastanawiam czy karta z szybszym zapisem pomoże.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

http://www.dpreview.com/reviews/spec...anon_eos5d.asp
    Według dpreview w serii powinieneś mieć 17 klatek.
    Zobacz czy masz włączone odszumianie.

http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-8198
    Co do szybszej karty to 5D wyciąga 7.7MB/s więc dużej różnicy nie będzie.

W ostateczności możesz robić w jpg

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

lepsza karta moze Ci zwiekszyc serie do max 13-15 zdjec

pytanie jednak brzmi na cholere robic jakies siokorki w RAWie? masz jakies klopoty z balansem bieli na dworze czy jak?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

zmień z RAW na JPEG to będziesz miał więcej zdjęć w serii, ot problem

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkania Zobacz posta
    zmień z RAW na JPEG to będziesz miał więcej zdjęć w serii, ot problem
    Toś poradził zawodowo - prawie jak zmienić w przepisie na ciasto jajka na wydmuszki.

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Toś poradził zawodowo - prawie jak zmienić w przepisie na ciasto jajka na wydmuszki.
    widzisz inne rozwiązanie prócz wymiany karty na szybszą co i tak nic nie da zważając na szybkość 5d? bufora to nie powiększy...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach - 9 raw to za mało nawet na wolnej karcie. Powinno być w okolicach tych 17. A czy kolega próbował użyć innej karty - też jest tak samo? Bo czasem się zdarza, że karta wskutek starzenia, uszkodzenia bardzo mocno spowalania zapis. Wtedy może to dawać podobny efekt. Przerabiałem coś takiego z kingstonem.
    Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
    a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów