Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-03-2009 o 00:17
Nie widzialem S 30/1.4, ale porównywałem C/S 50/1.4
Sigma była ostrzejsza, AF świetny, ale niestety (albo stety) to Canon dawał bardziej naturalny obrazek. Zółty i czerwony (np. plansze reklamowe) były w Sigmie podkręcone,
a ze skóry wyłaził kolor żółty. Ale YMMV![]()
No to ja opowiem jak jest z Sigmą 10-20Jechałem na plener w Bieszczady i miałem taki obiektyw pozyczony z Procentrum. Absolutnie AF nie trafiał. Na centralnym punkcie przelatywał za nieskończoność i było kompletne mydło. Oczywiście w górach cały czas fociłem w manualu co specjalnie uciążliwe nie było. Parę dni temu kupiłem taką Sigmę i oczywiście AF nawet nie usiłuje trafić. Przy ogniskowej 10mm ustawia ostrość w okolice 1m. Oczywiście póki co ustawiam ostrość ręcznie. W przyszłym tygodniu wysyłam zestaw do kalibracji. Zdam relację gdy otrzymam sprzęt po kalibracji. Acha i aby była jasność co do jakości samej optyki to po ręcznym ustawieniu to szkło uważam za znakomite.
remol71: miałem dokładnie taką sama syt. z S10-20mm, w sumie to z 3 egzemplarzami. Nawet nie bawiłem się w dziwne kalibracje bo wiem jak to działa. Po trzech wymianach w sklepie wziąłem jednak Canona 10-22 który od pierwszego założenia trafiał bezproblemowo tam gdzie trafiać ma i optycznie jest naprawdę przyzwoity.
Z sigmami jest o tyle śmiesznie że np tanie wersje 18-125, 70-300 ostrzą bardzo fajnie a taka EX 24-70 już nie (z własnego doświadczenia) nawet po kalibracji w serwisie. Niestety nie wszystkie sigmy chcą pracować z Canonem. Tak np rozstałem się z Sigmą 50 1.4 bowiem również nie ostrzyła tam gdzie miała ostrzyć, często mijała się z celem czy to była podpięta pod Elana, 5D czy 350 ...
portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog
Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek
Ja jestem bardzo zadowolony z serwisu Sigmy. Byłem tam osobiście bardzo miło i szybko poszło.
Miałem uwagi co do kalibracji obiektywu, ale bez problemu mogłem umówić się z technikiem.
Na miejscu wykonał mi odpowidnie poprawki tak jak sobie życzyłem!
Byłem bardzo miło zaskoczony, że zależało im na moim zadowoleniu.
Bardzo miła Pani przy rejstrowaniu zgłoszenia ze zrozumieniem prowadziła moją sprawę.
Początkowo również uważałem, że kupno sigmy i ewentualna kalibracja odpada.
Obiektyw kupiłem trochę w ostatniej chwili po starej cenie.
Wahałem się nad Canon 28/1.8 właśnie obawiając się AF Sigmy (ale światło kusiło).
Uważam, że sewis jest jak najbardziej OK.
5D, 24-105L, 50/1.8
hehe, śmieszy mnie, że w Polsce miła obsluga jest czyms wyjatkowym.
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Czyli możesz się cieszyć razem z Troyan że trafiliście na dobry egzemplarz tego szkła :-) W sumie noszę się z zamiarem kupienia czegoś szerszego, ale po postach remol71 i Corehoorn chyba będę się skłaniać ku Canonowi, gdyż późniejsza kalibracja szkła (połączona z ingerencją w body przez "niefirmowy" serwis) mi się nie uśmiecha. Chociaż - jeśli mam być szczery, to jestem niemile zaskoczony tymi dwoma opisanymi złymi ocenami tego szkła - uważałem akurat ten model za dobrze pracujący na Canonie.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L