Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 226

Wątek: Canon 5D (uzywany) czy 50D (nowy)

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

z tym wyborem miedzy nowym "gorszym" a uzywanym "lepszym" to tak jak z samochodem. kupic nowego opla czy lepiej używanego mercedesa. drugi bardziej luksusowy, wygodniej sie podrozuje ale zawsze jest uzywany. jesli nie stać mnie na nową piatke mk II to biore to na co mam pieniadze. posadzicie mnie o onanizm sprzetowy ale niestety kupno "cudzego" nie ma (dla mnie) w sobie tej nowości, nieskazitelnosci. instrukcja nie pachnie juz farbką itd. używka daje mniej satysfakcji mimo że jest wyzszej klasy. jak czlowiek kupuje sprzet to cieszy sie rowniez z posiadania go, tak to juz jest z facetami ze pieszcza swoje zabawki. a tu taki duzy wydatek na aparat z drugiej reki
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    a tu taki duzy wydatek na aparat z drugiej reki
    Moim zdaniem dzisiaj sztucznie za duzy no i ta niepewnosc co do jego stanu.

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

bo korporacje sztucznie utrzymują wysoką cene matryc FF traktujac je jak cud techniki i obiekt pożadania. rownie dobrze mogliby aps-c sprzedawac za 10k zł. uwazam ze mimo 2 krotnie wiekszej powierzchni matryc 36x24 koszt produkcji nie jest na tyle duzy zeby ich nie montowac w amatorskich puszkach. elektronika tak szybko tanieje, tylko cheć zysku nie pozwala na umiejszczenie full frame'a w 1000D
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

uwazam ze mimo 2 krotnie wiekszej powierzchni matryc 36x24 koszt produkcji nie jest na tyle duzy zeby ich nie montowac w amatorskich puszkach.
    Na czym opierasz swoje "uważam" ? Wydaje Ci się, czy może gdzieś czytałeś ? Skąd ta wiedza ? Znasz różnicę w technologii i cenie produkcji matryc CROP i FF ?

Jeśli to nie problem, to czemu Nikon dorobił się FF dopiero w 2009 roku ?

Jak to łatwo być mądralą ...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

no teraz jest juz troche po ptokach. rok tak nie bylo, 5D mkI byl dostepny wiekszosci sklepow, ja swoja piatke kupowalem u slynnego kea-photo i po 3 dniach ja mialem, noweczka nie smigana. Kupowalem uzywane 20D oraz 30D kiedys i byly bez zarzutu, nie nalezy sie bac uzywanego sprzetu, tzn lepiej sprawdzic sprzedawce, pocztta itp, popytac go szczegolowo itp. Wiadomo, to troche duzo kasy zeby kupic bubla. Tak ze nie ma dobrej alternatywy w zasadzie, albo dobry crop 50D albo puszka za 10tys niewiele lepsza od starej piatki.
    Tylko jeszcze raz powtorze, raz zaczniesz robic zdjecia pelna klatka, niestety nie wrocisz do cropa jesli cos cie nie zmusi
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zablokowany

Domyślnie

jesli nie stać mnie na nową piatke mk II to biore to na co mam pieniadze. posadzicie mnie o onanizm sprzetowy ale niestety kupno "cudzego" nie ma (dla mnie) w sobie tej nowości, nieskazitelnosci. instrukcja nie pachnie juz farbką itd. używka daje mniej satysfakcji mimo że jest wyzszej klasy. jak czlowiek kupuje sprzet to cieszy sie rowniez z posiadania go, tak to juz jest z facetami ze pieszcza swoje zabawki. a tu taki duzy wydatek na aparat z drugiej reki
    Tutaj się dramatycznie różnimy, bo ja mam gdzieś zapach nowizny i szeleszczącą instrukcję. Jeśli cokolwiek mnie kusi w nowym to gwarancja, nic więcej. Od dłuższego czasu nie pracuję na nowych aparatach, ale sprawdzonych, solidnych używkach. Miałem ongiś nowe, pachnące 40d i co? I sprzedałem, pachnie sobie u kogoś innego, a ja wolę mieć lepsze narzędzie pracy od dobrego - bo fotografia to zdjęcia, a nie pachnące kartoniki, nowiuśkie puszki i kolekcja papierków w w folijkach. Podkreślam - jak dla mnie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Jeśli to nie problem, to czemu Nikon dorobił się FF dopiero w 2009 roku ?
    Jesteś tego absolutnie pewien?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jesteś tego absolutnie pewien?
    Sorry, za szybko piszę - oczywiście 2007 rok ...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Wspaniała dyskusja. Ale do niczego nie doprowadzi.
    Zawsze będzie grupa która wybierze nowe niższej klasy niż używane wyższej.
    Tak samo jak są ludzie którzy piją kawę z mlekiem a inni tylko z cukrem.

Padły argumenty każdej ze stron, a każdy potencjalny nabywca sam musi wybrać.

Zablokowany

Domyślnie

Założyciel wątku - dariog - zapytał, są więc i tacy, którzy odpowiadają. Na tym forum są setki wątków, które nigdy nie znajdą rozstrzygnięcia, nie rozumiem więc czego oczekujesz przy tak otwartej kwestii. Ot wątek do dywagacji.

Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów