Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Czy warto jeszcze kupić 30D???

Dopiero zaczyna

Domyślnie Czy warto jeszcze kupić 30D???

Witam,

Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.

Pozdrawiam. Tomek

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Ja bym wziął 40d ze względu na dużo lepszy AF. A poza tym na zdjęciach (oprócz tych na których AF nie trafi- to może się zdarzyć w trudnych warunkach) różnicy nie zobaczysz.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Mam 30D i moge Ci polecic, do tego jak cos 50 1.4 i fajna portretowka , cos szerzej by sie przydalo jeszcze, ale to moze z czasem , ewentualnie moze tamron 17-55

Zablokowany

Domyślnie

Porównując 450d i inne podobne wynalazki xxD to stara dobra 30stka wciąż się broni. Różnica między 30d a 40d jest jednak znaczna na korzyść wyższego modelu. Puszka z samym standardem i to na cropie to wyzwanie. Gdybyś to 50mm zapiął na FF to inna sprawa. A może 40d i tamronik 17-35 lub 17-50, parę złotych dołożysz, ale może być radocha.

Uzależniony

Domyślnie

miałem 4oD i mam 3oD sprzedałem czterdziestkę ze względów finansowych i wkurzającego LCD i okazało się że 3od wcale nie ma lepszego lcd (przeżółca) to jeszcze AF jest według mnie nieco gorszy coby nie powiedzieć że dosyć nawet kiepskawy...

ale i tak będzie on lepszy od puszek xxxD kup 30d + 50mm 1.4 albo wspomnianego wcześniej tamrona 17-50 2.8 (miałem i do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej ok) i ciesz się i rób zdjęcia;-)
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja poleciłbym ci wziąć 30D + Tamrona 17-50.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Talking

Cytat Zamieszczone przez tomash23 Zobacz posta
    Witam,

Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.

Pozdrawiam. Tomek

Ja mam od ponad roku 30D i jestem z niego bardzo zadowolony.
    Rozważałem zamianę na 40D, lub na 50D, ale nie znalazłem sensownego powodu, aby to zrobić.
    Przymierzałem się do 5dmk2, ale odkąd w miarę, jak ubywało ofert sprzedaży, rosła cena, więc postanowiłem z zakupem poczekać na "po kryzysie".

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna Awatar tgrzyska
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

30D jest jak najbardziej OK. Wielkiej różnicy nie odczujesz. Ja co prawda mam 24-105IS USM do mojej 30-tki i z tym obiektywem 99% przypadkach AF trafia, nawet w trudnym oświetleniu.
    30D, w drodze C10-22, 24-105/4L IS, Speedlite 580EX II, Lowepro Flipside 300 i się powoli rozwija... no i jeszcze jakaś małpka po drodze.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

jeśli chodzi o wróżbitów to sami nie wiedzą co z tą złotowką będzie.szkoda, że nie zdecydowałeś się szybciej. teraz ciężko będzie coś wyrwać np; 50D używanego za mniej jak 2900zł. był w tym tygodniu taki na allegro - chyba nawet dwa, ale już poszedł. nie miałem 30D, tylko 40D-50D, lecz myślę, że 30D to wciąż dobry zakup. miałem wcześniej 350D - nie mogłem na niego narzekać bo zdjęcia robił dobre- ale modelami xxD po prostu lepiej się te zdjęcia robi.
    canon

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Ja poleciłbym ci wziąć 30D + Tamrona 17-50.
    Bardzo dobry zestaw. Używałem takiego półtora roku, teraz po zakupie nowego aparatu 30D sobie zostawiłem jako backup.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów