Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: UV - zwykły czy PRO 1

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

absolutnie szkoda wydawać pieniądze na UV

Z tego co zauważyłem ostatnio w kilku sklepach sprzedawcy nagminnie przy sprzedaży obiektywów wciskają na siłę zakup filtra ochronnego lub UV. Ostatnio widziałem jak sprzedawca wcisnął filtr ochronny marumi (58 mm) za jakieś 90-100 zł do zakupu obiektywu 90-300 za jakieś 600 - 700 zł. Tak gościowi namieszał że tamten wyszedł ze sklepu z przekonaniem że jak nie założy filtra to podmuch wiatru może mu uszkodzić soczewkę obiektywu a gwarancja tego nie obejmie. No i oczywiście dużo czasu poświęcił sprzedawca tematowi jak to dziecko lub ktoś postronny dotknąwszy palcem soczewki zabrudzi ją a czyszczeniem można uszkodzić obiektyw. I temu podobne.

Nóż mi się w kieszeni otwierał ale cóż - nie miałem czasu na dysputy.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

To jeszcze proszę o praktyczną wskazówkę - jak zakładać dekielek na obiektyw przyobleczony w pierścień mocowania, holder i wreszcie filtr systemu cokin?
    Może po prostu kup dekielek do cokina? Mają w systemie zarówno takie wsuwane w uchwyt, jak i zakładane na adapter...

Zimna statystyka:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25668
    17.77% uczestników ankiety porysowało obiektyw.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uprawnienia umieszczania postów