Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: Eos 30

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pare slow na temat EC. Ja tez uzywam. Powiem wiecej: to jest wygodne. Dzieki temu mozna szybciej wybrac pole ostrzenia niz naciskajac przycisk. Oczywiscie mozna zawsze ostrzyc na srodkowe pole, a potem przekadrowywac, ale.. przecierz wtedy mamy pomiar swiatla dla innego kadru niz ten ktory fotografujemy. Dla mnie zdecydowanie nie jest wodotrysk, tylko funkcja zwiekszajaca mozliwosci aparatu.

Roznice pomiedzy 30 a 300 pomine, bo sa oczywiste i juz wypunktowane przez przedpiscow.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W 33V (czyli 30V na pewno też) istnieje możliwość rozdzielenia punktu AF i pomiaru światła.
    tzn. możliwość nastawienia AF, zablokowania go i pomierzenia światła przy innym kadrze.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli:
    - ostrzysz
    - przekadrowujesz
    - mierzysz swiatlo

a przy EC robisz wszytko jednym myslnikiem

Poza tym twoje myslenie jest poprawne dla pseudopunktowego pomiaru swiatla, a jak ktos uzywa matrycowego? (duzo luda).

Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jeśli przesuniesz sobie punkt wyostrzony ze środka na prawą krawędź, a z lewej Ci wejdzie np: duża szafa, to teoretycznie matrycowy sobie poradzi.

Apoza tym to fakt --> używam prawie i wyłącznie "spota".
    Matrycowego rzadko - tylko przy bardzo szybkich fotkach w generalnie znanych warunkach.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I teraz pytanie, jak on to zmierzy? Ogolne dla calej klatki, czy ze szczegolnym uwzglednieniem srodka? Bo chodzi mi po glowie ze jednak tak.... W instrukji stoi "w powiazaniu i ze szczegolnym uwzglednieniem punku ustawiania ostrosci" czy cos podobnego. Inna sprawa na ile to istotne przy tym sposobie pomiaru i jak duza roznica to moze byc, a to zalezy od konkretnego kadru, motywu... duzo zmiennych. W wiekszosci wypadkow powinno byc OK.

Ale ta "szafa" co "wejdzie" moze byc oswietlona bardzo mocno swiatlem przez okno w raczej ciemnym pomieszczeniu.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

I właśnie dlatego matrycy używam tylkoprzy dośćpewnych warunkach - gdy wiem co ona zmierzy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie EOS 30 - czy to są usterki...?

Witam,
    Właśnie odebrałem kupiony na Allegro aparat EOS 30. Wg Sprzedającego 100% sprawny. Zadziwia mnie jedna rzecz - po załadowaniu filmu nie przewija się on cały z kasety na szpulę w aparacie, tylko kawałek i wyświetla się 1 klatka. Robiąc zdjęcia odczyt licznika rośnie. W dużo starszym 500N film po załadowaniu przesuwa się cały, do 36 lub 24 klatki i w miarę robienia zdjęć licznik maleje. Ta 30-tka potrafi zrobbić 25 zdjęć na 24-klatkowym filmie, a 500N miał zadaną ilość klatek z kasety filmu. Poza tym - widzę, ile zdjęć zrobiłem, a nie ile pozostało do zrobienia... . Rozwiąznianie z 500N zabezpiecza przed prześwietleniem zrobionych zdjęć przy przypadkowym otwarciu korpusu. Czy nowszy EOS 30 tego nie ma?!
    Jak wypstrykałem testowo 24-klatkowy film (zrobił 25 zdjęć), to dopiero wtedy cały film przewinął się do kasety...
    I druga sprawa - aparat prawidłowo odczytuje kod DX z ISO filmu, ale wyświetla go TYLKO po wywołaniu tej funkcji odpowiednim klawiszem. Czy wartość ISO nie powinna być wyświetlona np. po wyłączeniu aparatu?
    Bardzo proszę o opinię Użytkowników 30-tek, bo nie wiem, czy ten egzemplarz jest sprawny, czy starać się go zwrócić... .
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Endriu86
    Miasto
    Tricity [GDY]

Domyślnie

Czesc, ten typ tak ma :]
    Mam na mysli, ze jest to jak najbardziej prawidlowe dzialanie aparatu.
    Niektore EOSy przewijaja do konca i cofaja podczas robienia zdjec, np EOS300 czy Twoj, a inne robia "do przodu" i na koncu zwijaja calosc.
    Co do wyswietlania ISO, to tez jest prawidlowe dla tego modelu, ze pokazuje te wartosc tylko po wywolaniu funkcji zmiany.

PZDR
    1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Ok, to Ci dziękuję za uspokajającą informację. Trochę kamień z serca... .
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna Awatar Endriu86
    Miasto
    Tricity [GDY]

Domyślnie

Gdybys mial jeszcze jakies pytania to pisz smialo
    PZDR
    1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów