Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z kolorami RAW w ACR

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nummatus Zobacz posta
    Pozwole odswiezyc sobie watek.

Za najprostsze rozwiazanie uznalem jednak uzywanie DPP, kolory sa takie jak trzeba .

Pozostal mi jednak nadal problem z odszumianiem. Idealem bylyby dla mnie takie szumy z wywolanego RAWa jak z JPG z aparatu. Probowalem uzywac Noise Ninja + Blur x2, jednak nie dawalo to dobrych rezultatow (chodz ilosc szumow zblizona do JPG z puszki), ze wzgledu na zbytnie gubienie szczegolow (plastikowe twarze :/) , z kolei efekt samego Noise Ninja byl za slaby.

Jakie sa wasze przepisy na odszumianie? Moze cos zle ustawiam przy wywolywaniu RAWa (za duza ostrosc?)?
    Z tego co pamiętam to Zoombrowser po "obróbce" RAWa w RAW Image Task da Ci identycznego jpga jak puszka (w tej chwili nie mogę sprawdzić dokładnie - praca ).
    40D; 24-70 2.8L; 70-200 2.8L IS;

Nummatus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez balc3r Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to Zoombrowser po "obróbce" RAWa w RAW Image Task da Ci identycznego jpga jak puszka (w tej chwili nie mogę sprawdzić dokładnie - praca ).
    Zainstalowalem ZoomBrowser i dziala (funkcja noise reduction na on) ! Dzieki wielkie!

Balans bieli zdecydowanie szybciej i wygodniej ustawia sie pipeta w DPP jednak jego plik ustawien to *.vrd, a ZoomBrowser ma *.dvp. Czy da sie wczytac development settings DPP dla ZoomBrowsera? Ewentualnie zmusic ZB zeby stosowal zmienione ustawienia RAWow z DPP?

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nummatus Zobacz posta
    Balans bieli zdecydowanie szybciej i wygodniej ustawia sie pipeta w DPP
    W ACR tez przecież jest pipeta i można zrobić taką samą korekte dla wiecej niż jednego rawa (wsadowo). Ale skoro i tak rawy sprowadzasz do tego by wygladaly jak jpg z puszki, to moze nie warto Ci robić w raw?

Z szumem radze sobie NeatImage, rownież robie to wsadowo dla wiekszej ilosci zdjec a nie pojedynczo.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uprawnienia umieszczania postów