Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Możesz też zerknąć na ofertę BENRO
    Sam mam i spisuje się znakomicie "zestaw z mojej stopki "
    Warto się zainteresować statywami z serii VERSATILE waga od 1,9 - 2,5 kg aluminiowe / ciężar zależny mocno od wielkości.
    Jednak to nogi w zupełności wystarczające by zapewnić stabilność twojego zestawu a także kombinacjom w stylu Body plus szkiełka 70-200 etc
    Co do samej głowicy to już wszystko zależy od tego czy chcesz coś w miare niedużego dla niezbyt ciężkich kombinacji, tu poleciłbym głowice z serii BH "tanie i małe" wyposażone w szybkozłączkę z podwójną blokadą oraz blokowanie głowicy jednym pokrętłem, a jeśli chcesz kupić raz i porządnie z przyszłościowym zamiarem rozbudowy systemu to orientowałbym się w głowicach serii KB lub KJ "droższe i masywne" bardziej precyzyjne z pokrętłami regulującymi nachylenie głowicy, dwa inne kontrolują 360-stopniową podstawę i natężenie tarcia, kolejne służy do precyzyjnego panoramowania + dodatkowe zabezpieczenie w szybkozłączce.

Moje osobiste odczucie w stosunku do Frotki są takie iż wydaje mi się że nogi od Benro są porządniej wykonane z bardziej przyjaznych materiałów które wzbudzają większe zaufanie.
    Pomijam oczywiście cene
    Jednak wydaje mi się że cena nie powinna grać tu żadnej roli jeśli statywowi powierzamy nieraz sprzęt idący w kilka tysięcy złotych a nieraz i więcej.

Jak widzisz do wyboru masz Manfrotto, Silk, Sherpa czy tez Benro
    Pozostaje ci dokonać słusznego wyboru
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 15-02-2009 o 21:50
    Pucha i słoki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sadman, ja już mam "syndrom osła u żłobu", a Ty mi jeszcze jedną firmę dorzucasz?
    Dzięki za link i konkretne info, strona rzeczywiście fajna i logiczna.

A przy okazji jeszcze jedno pytanie: jak wysoki statyw powinnam wybrać przy moich 170 cm wzrostu? Przeczytałam tutaj, że kolumna statywu nie powinna być maksymalnie wysunięta, więc jaki zapas powinnam wkalkulować?

Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    A przy okazji jeszcze jedno pytanie: jak wysoki statyw powinnam wybrać przy moich 170 cm wzrostu? Przeczytałam tutaj, że kolumna statywu nie powinna być maksymalnie wysunięta, więc jaki zapas powinnam wkalkulować?
    Cóż, ja mam 184 cm wzrostu i mam statyw BENRO *A-297 n6 ktory jak dlamnie jest wystarczający z jego maksymalnie wysuniętą kolumną czyli jakieś 1,75m - i jest stabilnie. Wydaje mi się że statyw z taką maksymalną wysokością będzie dla Ciebie w sam raz. Rozglądałbym się więc za mniejwięcej tej wysokości całkowitej statywami - i najlepiej z maksymalnie 3 sekcjami w każdej nodze...im mniej sekcji tym stabilniejszy i mniej zabawy przy rozkładaniu.
    Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś wybrała mniejszy.
    Najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz do jakiegoś sklepu ze zwykłymi statywami i przymierzysz się do nich, w ten sposób w łatwy sposób zorientujesz się jaka wielkość będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 15-02-2009 o 22:14
    Pucha i słoki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz do jakiegoś sklepu ze zwykłymi statywami i przymierzysz się do nich, w ten sposób w łatwy sposób zorientujesz się jaka wielkość będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza
    Pozdrawiam
    Wygląda na to, że takie rozwiązanie będzie najlepsze Muszę się tylko odpowiednio podbudować teoretycznie, żebym wiedziała między czym a czym wybieram.
    pozdrawiam!

Miasto
    Tychy

Domyślnie

Wygląda na to, że takie rozwiązanie będzie najlepsze Muszę się tylko odpowiednio podbudować teoretycznie, żebym wiedziała między czym a czym wybieram.
    pozdrawiam!
    W zwykłym sklepie wystarczy że ocenisz jaka wysokość statywu z np wysuniętą kolumną bedzie dla Ciebie Ok, i to wszystko. Jak juz bedziesz wiedziała czy wystarczy ci sprzęt niższy lub wyższy niż twój wzrost, wtedy będziemy wiedzieć czego szukać
    I nie daj sobie wcisnąć w sklepie jakiegoś statywu za grosze bo to często szmira
    Pucha i słoki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W zwykłym sklepie wystarczy że ocenisz jaka wysokość statywu z np wysuniętą kolumną bedzie dla Ciebie Ok, i to wszystko. Jak juz bedziesz wiedziała czy wystarczy ci sprzęt niższy lub wyższy niż twój wzrost, wtedy będziemy wiedzieć czego szukać
    I nie daj sobie wcisnąć w sklepie jakiegoś statywu za grosze bo to często szmira
    a prze...praszam po co wyższy...??? Wychodzi ze mnie totalny lajkonik, lub też jestem tak przejęta powagą tematu, że nie wyczuwam delikatnej ironii

Z tym wciskaniem byle czego to nie ze mną te numery - pójdę uzbrojona w wiedzę teoretyczną (choć i bez tego do łatwych klientów nie należę )

Miasto
    Tychy

Domyślnie

a prze...praszam po co wyższy...??? Wychodzi ze mnie totalny lajkonik, lub też jestem tak przejęta powagą tematu, że nie wyczuwam delikatnej ironii
    No ale przecież tu niema żadnej ironii...nawet ukrytej.
    Poprostu jednym pasują statywy niższe, z kolei inni wolą by statyw był wyższy niż oni sami - po co? Niemam pojęcia, ale znajomy słusznego wzrostu niewiele ponad 1.60m, kupił sobie statyw o wysokości blisko 1.80m / może lubi mieć zapas
    Tak czy owak dobrze zrobisz jak przeprowadzisz taki cichy rekonesans który w rezultacie pomoże ci się dobrze wstrzelić;-)
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris75 Zobacz posta
    takze polecam ci 190xproB + 486RC2 sprzet solidny, a statyw sztywny i lekki
    dzięki za konkretne "numerki", zaraz sobie coś o nich poczytam.
    ten drugi numerk sobie odpusc - kiepaski jest.. mam i prawie juz nie uzywam..

podpisuje sie za to pod tym co napisal sadaman z jedna tylko roznica - z glowic wybieralbym miedzy ks i kj - kb od tych dwoch troche odstaje, pomimo czasem "teoretycznie" wiekszego udzwigu :-)

Kraft
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    podpisuje sie za to pod tym co napisal sadaman z jedna tylko roznica - z glowic wybieralbym miedzy ks i kj - kb od tych dwoch troche odstaje, pomimo czasem "teoretycznie" wiekszego udzwigu :-)

A moglbys sprecyzowac jak bardzo to kb-0 odstaje??
    Mam statyw Benro A 157 n6 i wlasnie chcialem sobie zakupic kb-0.
    Nie planuje wiekszej wagi zestawu niz jakies 2,5 kg wiec czy faktycznie w moim przypadku jest sens doplacac do ks?

Przy okazji witam wszystkich bo to moj pierwszy post na tym forum, chociaz chlone z niego wiedze juz od dobrych paru miesiecy ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Warto się zainteresować statywami z serii VERSATILE
    Przepraszam za OT, ale po wejściu na powyższą stronę mój antywir oszalał od zgłaszanego robactwa w kodzie javascript:
    - HTML/Crypted.Gen HTML script virus
    - EXP/Flash.adi.2 expoid
    - JS/Dldr.Psyme.CS java script virus

Po wyłączeniu obsługi javascriptu cisza...
    Więc ostrzegam...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów