Strona 217 z 312 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 161 do 2 170 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson_miodek Zobacz posta
    Zdjęcie robione w dość jasny dzień, chciałem płytką GO wiec przysłona na 1.8. Ale migawka krzyczała 1/8000 i było jej mało (przepalenia), więc zjechałem z ISO do 100, migawka złapała czas 1/3200 i tyle. Czy krótki czas to błąd?
    Wręcz przeciwnie :smile: Pozdrawiam

Domyślnie

Po przestudiowaniu tego tematu i ja postanowiłem spróbować swoich sił.

Bardzo jestem ciekaw Waszych opini za które z góry dziękuję :wink:
    C 5D II, 24-70, 70-200 etc...

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nies Zobacz posta
    Po przestudiowaniu tego tematu i ja postanowiłem spróbować swoich sił. ... :wink:
    Dość mocno obniżyłbym kadr, tnąc czapkę
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    Czy o właśnie takie skadrowanie zdjęcia Ci chodzi...

C 5D II, 24-70, 70-200 etc...

Miasto
    Łomianki

Domyślnie

Witam

A możesz mi powiedzieć dlaczego czasem piszecie, że ucięcie ręki, łokcia, głowy jest błędem, a w przypadku tego zdjęcia należałoby tak właśnie zrobić według Ciebie??

Pozdrawiam

Bartek
    EOS40d + S17-35ex + S28-70ex + C70-200 f/4 L

Dopiero zaczyna Awatar HA!SO
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayer Zobacz posta
    A możesz mi powiedzieć ......
    Zauważ w którym miejscu jest twarz osoby portretowanej - w połowie wysokości.... Oczy to pierwszy punkt którego widz szuka w portrecie (dlatego też najczęściej właśnie w tym punkcie łapiemy ostrość).
    Najlepszy odbiór kadru pionowego (portretu) jest wówczas gdy punkt "zaczepienia" wzroku umiejscowiony jest na wysokości 2/3 wysokości.
    Przed cięciem to miejsce zajmowała czapka.
    Druga sprawa, że zajmuje ona w kadrze więcej miejsca niż sama twarz - ja patrząc na to zdjęcie najpierw widzę czapkę, a dopiero później szukam twarzy
    Po przycięciu jest zdecydowanie lepiej.
    Ostatnio edytowane przez HA!SO ; 16-02-2009 o 00:38

Miasto
    Łomianki

Domyślnie

HA!SO,

Po prostu dzięki.

Pozdrawiam

Bartek
    EOS40d + S17-35ex + S28-70ex + C70-200 f/4 L

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nies Zobacz posta
    Czy o właśnie takie skadrowanie zdjęcia Ci chodzi...
    Dokładnie. Choć i tak jest na krawędzi. Tak jak napisał HA!SO, w portrecie chodzi o twarz, oczy. Poprzednio były one wręcz przytłoczone czapką. Sam czubek tej czapki doskonale widoczny (choć rozmyty) nic nie wnosił do tej fotografii, wręcz ją zaśmiecał i przytłaczał twarz
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Dokładnie. Choć i tak jest na krawędzi. Tak jak napisał HA!SO, w portrecie chodzi o twarz, oczy. Poprzednio były one wręcz przytłoczone czapką. Sam czubek tej czapki doskonale widoczny (choć rozmyty) nic nie wnosił do tej fotografii, wręcz ją zaśmiecał i przytłaczał twarz
    Nie zgodzę się. W portrecie chodzi o zawarcie czegoś o danej osobie na fotografii...to o czym piszecie to już techniczne aspekty I wcale nie trzeba skupiać się na oczach. Portret to nie tylko obrazek składający się z oczu, nosa i włosów na głowie. Ważne są cechy, atrybuty i środowisko danej osoby i to właśnie one mówią o tej osobie.
    Przykłady (fotografia Małgorzaty Mikołajczyk)

Co widzicie na tym zdjęciu? Do mnie to zdjęcie mówi o tym co ten człowiek robi, co kocha. A dopełnieniem była opowieść autorki zdjęcia. Ów pan był "zwykłym robotnikiem", Małgosia usłyszała gdzieś, że lubi sobie muzykować. Małgosia chciała sfotografować Pana. Poszli do jego mieszkania a tam.....a tam nic....zero instrumentów, żadnego nawiązania do muzyki...podobno żona rządziła w domu Małgosia zapytała a co z muzyką więc Pan zaprowadził Małgosię do piwnicy, do swojego kącika gdzie "Pan zwykły robotnik" sobie muzykuje.

A co widzicie na tym zdjęciu? Ja widzę uroczego staruszka, nieśmiało uśmiechającego się, siedzącego na ławce. Na samotnej ławce. W okół pusto. I wiecie co....historia która póxniej usłyszałam była jak wypisz wymaluj to zdjęcie. Fotografia została zrobiona u sióstr Urszulanek. Prowadzą one dom dziecka. W domu dziecka jest stołówka. Ów Pan w rzeczywistości żyje sam, jest samotny... nie ma nikogo a do Siostr przychodzi na posiłki. Czy to nie jest urocze?

tu więcej http://www.gosiamikolajczyk.com/poli...-dokument.html

Wybaczcie, że ja tak rozwalam wątek o czym innym. Ale mam wrażenie że zrobił się tak techniczny...w sumie to był taki od początku ale ostatnimi czasy.....trochę mnie boli, że więcej rozmawiamy tu o technice niż o przesłaniu zdjęcia. Wymieniamy się zdjęciami i pytamy " a jak to" " a to jak wam się widzi" i w gruncie rzeczy wszystkie są podobne, kadry się powielają, oczy w mocnych punktach, gdzie nie gdzie mniejsza bądź większa GO bez specjalnego uzasadnienia, blurowanie skóry itp....po prostu....przykro mi się zrobiło jak spojrzałam na to z pewnej perspektywy. Popatrzcie na starą dobrą fotografię analogową...owszem technika jest ważna....ale o ile ważniejsze są emocje, historia i wczucie się w atmosferę zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 17-02-2009 o 03:39
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Brawo Paenka. Twój post to kwintesencja portretu.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Strona 217 z 312 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów