Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 238

Wątek: Kryzys a cena sprzetu

Dopiero zaczyna Awatar Bulka
    Miasto
    Warszawa/Kielce

Domyślnie

Jesli w ogole wroca stare ceny Pierwsza fala kryzysu pewno skonczy sie za rok lub poltora, ale wtedy pewno zacznie sie etap wejscia do strefy euro, dlatego tez niekoniecznie bedzie jeszcze okazja zobaczyc ceny sprzed pol roku. PS. najgorsze, ze poczciwe zupki chinskie tez podrozaly, jeszcze w styczniu kupilem za 1,10zl, a wczoraj juz 1,65

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a moje 40d dalej ma zbliżoną cene do tej z 1. tygodnia stycznia, jednak obiektyw już nie koniecznie
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamskladak Zobacz posta
    nie szybko "stare" ceny wrócą
    Spokojnie, spokojnie... zaobserwuj tylko jakie jest zahamowanie sprzedaży na znanym serwisie aukcyjnym...
    Myślę, że "pośrednicy" jakimi są sklepy zreflektują się i obniżą marże
    Czy - w dobie powszechnego kryzysu - tylko potencjalny klient ma go odczuwać ? Czy przez cały czas, również w czasie kryzysu, "deko handlu ma być lepsze od kila roboty
    A może może być tak:
    a) pół deka handlu > kg roboty
    b) deko handlu > 0,5kg roboty
    Inaczej ciężko będzie sprzedawcom coś sprzedać...

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A był tu jeden mądrala udowadniający wszystkim, że bredzą? Gdzie on, gdzie?
    Nie wiem czy to o mnie chodziło, bo nie mówiłem o bredzeniu, ale i tak czuje sie wywyołany do tablicy ...

Przyznaję, nie spodziewałem się że firmy zdecyduja sie ceny podnieść i węszę tu zmowę cenową. Nadal twierdzę, że na dłuzsza metę producenci sprzetu nie moga sobie pozwolic by w połowie świata (bo nie dotyczy to przecież tylko Polski) sprzedaż zblizyła się do 0. Tym bardziej że są to tzw rynki wschodzące, gdzie jeszcze jest czym się dzielić.
    Liczę na to że zamiast zmowy i prób przeczekania, ktos rozpocznie cenowa wojnę ... może Sony?
    Wcale nie jest tak że cena na rynku w danym kraju musi wynikac z prostego przeliczenia kursu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może to też zmusi ludzi do większej selekcji kupowanego sprzętu ("grip, czy warto?" itp.).
    Zastanawiałem się nad 70-200L, ale mi przeszło (bo musiało). Czas pokochać to, co sie ma i wyciskać z tego maxa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ponoć ekonomia rządzi się tymi samymi wspólnymi zasadami i prawami, ale np. amerykański i polski rynek różnią się w istotnym stopniu pomiędzy sobą - odczuwalność kryzysu, skala i pojemność rynku, poziom rozwoju branży, itp. Więc przyrównywanie kryzysu na naszym podwórku do dekoniunktury na innym kontynencie może być mylące.
    Podobnie jak mój przedmówca z uwagi na znaczną podwyżkę wstrzymałem się czasowo z zakupami sprzętu FOTO. Czyli zamiast na mnie zarobić stracili - towar jest na półce sklepowej a nie u mnie w domu. Podwyżka w moim odczuciu zawsze ma jeden cel - przyciągnięcie do swojej kasy większej ilości pieniędzy od klienta. A jak klienta nie ma w sklepie to są straty i trzeba go zachęcić do zakupów np rabatem. Ja właśnie na coś takiego czekam i wtedy będę gotów zostawić cash w kasie sklepu. Ja bez dodatkowego obiektywu dam radę - a czy handlowcy bez moich pieniędzy też dadzą radę Takich jak ja jest bardzo wielu
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Podwyżka w moim odczuciu zawsze ma jeden cel - przyciągnięcie do swojej kasy większej ilości pieniędzy od klienta. A jak klienta nie ma w sklepie to są straty i trzeba go zachęcić do zakupów np rabatem. Ja właśnie na coś takiego czekam i wtedy będę gotów zostawić cash w kasie sklepu. Ja bez dodatkowego obiektywu dam radę - a czy handlowcy bez moich pieniędzy też dadzą radę Takich jak ja jest bardzo wielu
    I ja również czekam na lepsiejsze czasy, ciekawe kto kogo "przetrzyma"... sklepy mnie czy ja sklepy ? W moim przypadku z tym co mam przeżyję, ale czy właściciele sklepów, lokali i wielu, wielu pośredników da radę ?

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Lepsze czasy niekoniecznie muszą przyjść.

A co jeśli np. firma Canon zbankturuje

czy jest to nieralny pomysł? czy ja wiem
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    A co jeśli np. firma Canon zbankturuje

czy jest to nieralny pomysł? czy ja wiem
    Ale dlaczego od razu miała by bankrutować? Przecież sprzęt fotograficzny to nie jedyny asortyment produkowany przez tą firmę, o czym wiele osób najwidoczniej zapomina.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

nie mówię że musi, ale jak słyszę jak różne firmy pokolei padają, to może być nieciekawie. Kryzys jest dość ogólnie odczuwalny, AGD i RTV tez dostają mocne baty.
    Sprzedaż spada niestety...
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów