to widzę że już nawet żarówki zaczynają być mądrzejsze ode mnie..
;]
to widzę że już nawet żarówki zaczynają być mądrzejsze ode mnie..
;]
Ta druga żarówka w sklepie internetowym w którym kupiłem troszkę sprzętru kosztuje 17.00 pln nettoJak znajdę fakturę to Ci napisze nazwę sklepu. Całkiem znośna, robiłem set wierteł i róznych przejściówek do elektronarzędzi:
W sumie tutaj brak kolorów![]()
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Poszperałem i faktycznie dziury w widmie są straszne. Dla przykładu:
Widmo żarówki klasycznej.
Żarówka halogenowa i jej widmo.
Widmo żarówki energooszczędnej.
fotki zaciągnięte z :
http://www.pl.euhou.net/index.php?op...=132&Itemid=13
tylko pytanie jak to się ma do zdjęć robionych przy tym oświetleniu??
A gdyby tak scenie oświetlić energooszczędnymi a dodatkowo w pomieszczeniu jako oświetlenie główne zamontować zwykłą żarówę ?![]()
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
Choć każda świetlówka ma poszarpane (dyskretne) widmo (ponieważ nie promieniuje promieniowaniem ciała doskonale czarnego), to nie każda świetlówka ma tak mało prążków widma. Niektóre lepiej, niektóre gorzej "naśladują" widmo ciągłe. Mówi nam o tym współczynnik Ra - wierności barwnej.
Możesz mieć przekłamanee kolory - np. zielona sukienka modelki "stanie się" niebieska.tylko pytanie jak to się ma do zdjęć robionych przy tym oświetleniu??
To najgorsza możliwość - zafarby nie do opanowania.A gdyby tak scenie oświetlić energooszczędnymi a dodatkowo w pomieszczeniu jako oświetlenie główne zamontować zwykłą żarówę ?![]()
Fotograf platoniczny
Świetlówki energooszczędne raczej nie mają szans dać lepszego światła do fotografii kolorowej w porównaniu ze światłem żarowym. Taka ich uroda wynikająca z zasady działania i w związku z tym widma jakie emitują.
Jednemu do jego celów wystarczy innemu nie będzie nawet do przyjęcia.
canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw